Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az erdélyi konyha olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki mértékkel, beosztással él, de amikor ünnep van, áldoz, tud ünnepelni. Az erdélyi - magyar konyha azon túl, hogy erdélyi, éppúgy szerves része a magyar konyhamûvészetnek, mint az alföldi, vagy a dunántúli. Mi adja a jellegzetességét? Több minden is. Így a helyi fûszerek hagyományhûbb, nagyobb mértékû használata, a lisztnemûek közül a pogácsafélék, kõttesek és más sült tészták különleges kultusza a fõtt tésztákkal szemben.
A gyümölcslevesek és mártások gyakoribb jelenléte, végül pedig egy erõs kapcsolat a román, a balkáni, az orosz - ukrán ételek stílusával, ami egyes zöldségek merészebb használatával tûnik ki.
Szereti az erdélyi konyha a borsot, az édes és csípõs paprikát, de csak ott, ahol annak helye van, és csak módjával. Aki igazán fûszeres erdélyi ételt akar enni, az kóstolja meg a tárkonyos báránylevest, vagy a kaporral és csomborral készült lucskos káposztát. Aztán a gyümölcslevesek nem csak édesen, de füstölt hússal is.
Aki nem idevaló, csak csodálkozik ezen, amíg meg nem kóstolja. A másik sajátossága az erdélyi konyhának, hogy az eltett füstölt húst vagy akár a száraz babot is merészen frissíti fel valamiféle zöldséggel. A tavaszi paszulylevesbe aprítanak például zöldsalátát, vagy zöld komlót. Alig van olyan növény, fû, fa, virág, aminek ne lenne meg a maga különleges szerepe az erdélyi konyhában. Mintha az erdélyi ember is az õsi sumér közmondáshoz tartaná magát: "Ne tépj ki semmit, egyszer gyümölcsöt teremhet!" Vajon melyik korszerûnek mondott konyha használ olyan fûszerarzenált, mint ami az erdélyi gazdasszony polcán megtalálható? Például: bors, ánizs, babérlevél, bazsalikom, borsikafû, boróka, borsmenta, citromfû, kömény, édeskömény, fahéj, szegfûszeg, szurokfû, tárkony, turbolya, metélõhagyma, majoránna, kakukkfû, kapor, csombor, koriander, lestyán, gyömbér, zsálya, szerecsendió, imponáló felsorolás.
Jellegzetes erdélyi húsételek a tokányok és vetrecék, kisebb szakácskönyvet lehetne róluk írni. Rokonságban állnak a pörköltekkel, azzal a különbséggel, hogy sokkal több fûszert használunk hozzájuk, és csíkokra vágjuk általában a húst. Az erdélyi konyha különlegessége a kürtös kalács, ami fahengerre tekert ujjnyi vastagságú, de leheletkönnyû kõttes tészta, amelyre mézes tojássárgás mázt kennek, tört dióval szórnak, és csak faszénparázson sül meg igazán.
Barta László