2024.05.13. - Szervác, Imola

A földieper finom, egészséges és még fogyaszt is

A földieper finom, egészséges és még fogyaszt is
A földieper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölõ, ráadásul bõrünkre is jótékony hatással van.

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Megtalálható benne a szalicilsav, ami az aszpirin egyik hatóanya. Javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Magas C-vitamin tartalma egy felnõtt napi C-vitamin-szükségletét fedezi. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölõ hatása van. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti az eper. Legújabb kutatásuk szerint ugyanis azok, akik sok epret fogyasztanak, védik ereiket a gyulladástól, így megelõzik az érelváltozások miatt kialakuló súlyosabb szövõdményeket. Ugyanis az eper számos kulcsfontosságú tápanyagot és ún. fito- (azaz növényekben található) tápanyagot tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak szívünk egészségének fenntartásában. Más közleményekben már azt is bizonyították, hogy az eper magas tápanyag- és antioxidáns tartalma nemcsak a szívbetegségek, hanem bizonyos daganattípusok ellen is véd.

A földieper nemcsak egészségünkre, de bõrünkre is jótékony hatással van. Régóta a kozmetikumok kedvelt összetevõje, kellemes illatának és összetevõinek köszönhetõen. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belõle. Hûsítõ, gyulladást csökkentõ hatásának köszönhetõn kitûnõ a napégetett bõr számára. Ugyanakkor kedvezõ hatással van a bõrzúzódásokra.

Nagyon jól alkalmazható fogfehérítés esetén, hiszen fényesek és fehérek lesznek a fogak tõle. Mindössze pépesített földieperrel kell átdörzsöli a fogakat, hetente egyszer.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!