2024.05.14. - Bonifác

Savarin tokajis gesztenyemézzel

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 csomag száraz élesztõ, 2 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 1 narancs leve és reszelt héja, 10 dkg porcukor, 3 dkg puha, de nem folyós vaj. Valamint: 2 dl tokaji aszú, 5 evõkanál gesztenyeméz, 20 dkg szeder.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lisztet a száraz élesztõvel, pici sóval és a narancs héjával összekeverjük. A langyos tejben felolvasztjuk a porcukrot. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancs levét és a cukros tejet, elkeverjük, végül a vajat is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.

A Savarin-formát kivajazzuk, beleöntjük az egynemûvé kevert tésztát, elegyengetjük. 20-25 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 30 perc alatt megsütjük. Közben a tokaji aszút felmelegítjük (de ne forrjon), hozzáadjuk a gesztenyemézet, és gyöngyözve 8-10 perc alatt besûrítjük. Nem szabad forrnia most sem.

A szedret tányérra tesszük, és a forró tokajis méz harmadával meglocsoljuk. Ha megsült a tészta, kivesszük a sütõbõl, megszurkáljuk kötõtûvel, a tokajis méz felét rálocsoljuk, megvárjuk, míg beszívja, majd tálra borítjuk, és ezt az oldalát is meglocsoljuk a maradék tokajis szósszal.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!