rss
  • Gombás nyúlpaprikás

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 4 db házinyúl comb, 200 g nyúlmáj, 100 g füstölt szalonna, 50 g olaj, 50 g vöröshagyma, 50 g zöldpaprika, 150 g szegfûgomba, vagy sampion, 50 g olaj, 15 g fûszerpaprika, ízlés szerint: só, õrölt bors, 1 dl tejfel, 1 dl tejszín, 50 g liszt.

    Túrós galuska: 300 g liszt, 2 db tojás, 100 g túró, 1 dl tej, ½ csomag sütõpor, só.

    Elkészítés:

    A nyúlcombokat lehártyázzuk. A lehûtött füstölt szalonnát gyufaszál nagyságú csíkokra daraboljuk, és spékelõtûbe tesszük. A combokat rostjaival párhuzamosan megtûzdeljük, spékeljük. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk és kevés felhevített olajban, elõsütjük. Készítünk egy pörkölt szaftot. Olajban a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, cikk zöldpaprikát teszünk hozzá, majd oldjuk a fûszerpaprika gyönyörû színét.

    Azonnal kevés felengedjük, mert különben a paprika megég, fekete és keserû lesz. A kiforralt pörköltszaftba tesszük az elõsütött nyúlcombokat. Mindig kevés víz hozzáadásával párolgatjuk. Közben a gombát gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és ha sampiont használunk, cikkekre felvágjuk. Ha a hús félpuha, hozzátesszük a gombát, nyúlmájat. Így készre pároljuk, majd tejfeles-tejszínes habarással sûrítjük a gombás nyuszit. A habarásnál a lisztet tejfellel, tejszínnel simára keverjük, és vízzel tejszín sûrûségûre hígítjuk. A forrásban levõ ételhez egyszerre hozzáöntjük, jól elkeverjük és kiforraljuk, hogy ne legyen liszttízû. Bársonyos, kellemes gomba ízû, tejfel sûrûségû mártást kell kapnunk. Tálaláskor a nyúlcombokra egy-egy nyúlmájat teszünk, és a gombamártással leöntjük. Tejfellel, zöldpaprikával, és túrós galuskával fenséges.

    A túrósgaluska elkészítésekor a felütött tojáshoz tesszük a tejet, áttört túrót, sót. A lisztet ½ csomag sütõporral elkeverjük, és a túrós tojásos masszával összekeverjük. Közepes keménységû galuskát készítünk. Ügyeljünk arra, hogy ne dolgozzuk ki a tésztát. Egy órát pihentetjük, majd forrásban lévõ sós vízbe szaggatjuk evõkanállal. Így még különlegesebb ez a köret. Vannak olyan települések, ahol zöldborsó nagyságúra szaggatják a túrós galuskát. Tálaláskor füstölt reszelt sajttal megszórva, tejfellel meglocsolva kínálják.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Füstöltpisztráng leves raviolival

    Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg füstölt pisztrángfilé 4 dkg vaj, 1 babérlevél, 2 kis fej hagyma (salotta) 30 dkg lisztes burgonya bõ 0,5 dl fehérbor, 7,5 dl zöldségleves, só és bors ízlés szerint 4 evõkanál tejszín A tésztához: 25 dkg liszt, egg Kevés víz 3 tojás, 1 evõkanál olaj, 1 tojás a bekenéshez, kapor a díszítéshez.

  • Ropogós tárkonyvajas csirkefalatok

    Hozzávalók:

    8 db csirke felsõcom, 8 szelet baconszalonna, 1-2 tk. apróra vágott tárkony, 5 dkg vaj, õrölt bors, só

  • Padlizsános kebap (Patlican kebap)

    Hozzávalók: fél kg kockázott báránylapocka, 2 padlizsán, 2 paprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 ek margarin, só, bors, olaj a kisütéshez.

  • Kínai kel

    Hozzávalók:

    1 közepes méretû kínai kel, 10 közepes gombafej, 1 fokhagyma, 1 kisebb gyömbérgyökér, 2 csípõs zöldpaprika, 1 evõkanál almaecet, 1 evõkanál szójamártás, 2 evõkanál olívaolaj, 10 dkg csíkokra vágott sonka

  • Tofupörkölt

    Hozzávalók: tofu, olaj, vöröshagyma, köménymag, koriander, piros porpaprika, zöldpaprika, szójaszósz, fokhagyma.

  • Gombás rizs

    35 dkg megválogatott rizst szûrõkanálban, meleg folyóvíz alatt mossunk meg, és 2 evõkanál olajon dinszteljük pár percig, majd engedjük fel 7 dl forró vízzel. Utána adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót, és fedõvel letakarva, lángterelõ felett, takaréklángon fõzzük puhára.

  • Tejfölös zödségleves

    Hozzávalók:

    4-5 közepes sárgarépa, 1-2 gyökér, kis karalábé, kis zeller, 1 pohár tejföl, ételízesítõ, 1 e.k. liszt, víz

  • Sült pulykamell gyümölcsmártással

    Hozzávalók: kb 1 kg pulykamell (nagyobb pulykának a fél melle), só, 1 kanál olaj, esetleg 5 dkg füstölt, szeletelt marhaszegy.

    A mártáshoz: fél kg gyümölcs (alma, körte, birs), 1 dl fehér bor, ízlés szerint cukor, fahéj, szegfûszeg.

  • Tojásleves

    TojáslevesA lisztet az olajjal simára keverjük és mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, majd kevergetés közben felengedjük a vízzel. Ízesítjük a fűszerekkel. Hagyjuk felfőni. Közben három tojást egy kis tálba ütünk, és villával jól elkeverjük, majd a forró levesbe csorgatjuk. Párszor átkeverjük. Az egész tojásokat egyenként egy kis tálba ütjük és óvatosan a levesbe engedjük. Körülbelül 10-15 percig mérsékelt lángon főzzük (attól függően, hogy ki milyen keményen szereti a tojást benne), néha óvatosan átkeverjük.

  • Citromos csirke

    Hozzávalók: csirkemell nyersen, kockára vágva; 1 citrom; szójaszósz; fûszerek; olaj.

  • Babfõzelék zsemlegombóccal

    Az elõzõ este beáztatott babot fokhagymával, babérlevéllel, Vegetával puhára fõzzük, magyaros rántással berántjuk. Kicsit hígabbra készítjük, mint általában.

  • Szarvas vagy õz gulyás

    Hozzávalók: 1200 g szarvas- vagy õzhús, 200 g vaj, 500 g vöröshagyma, 25 g pirospaprika, só, 60 g liszt, 3 dl tejföl;

  • Csokis-kókuszos keksz

    Hozzávalók: 1 és 2/3 pohár (250 ml-es) liszt, 1 teáskanál sütõpor, 0,5 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 20 dkg margarin, 3/4 pohár barna cukor, 1/3 pohár kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 2 tábla tejcsokoládé, 1 pohár kókuszreszelék, 1 pohár durvára összetört dió.

  • Mandulában sült szilva

    Hozzávalók: 40 dkg szép, nagy szemû, magvaváló szilva, 10 dkg darált mandula, 2 db egész tojás, kevés porcukor a tetejére.

  • Szalonnás virslifalatok nyárson

    Hozzávalók: 6 pár bõrös virsli, 12 dkg füstölt szalonna, 2-2 zöld és piros színû paprika, só.

  • Tojás, vagy snidling mártás

    Négy-öt tojást keményre fõzünk, ha megfõtt megtisztítjuk, a sárgáját szitán áttörjük s 3-4 kanál olajjal, kevés sóval jól elkeverjük.

  • Báránytokány

    Hozzávalók: 1 kg bárányhús (lapocka, vagy comb), 10 dkg füstölt szalonna, 2 dkg só, 3 g õrölt feketebors, 10 dkg hagyma, 3-4 ek olaj, 3 gerezd fokhagyma.

  • Fûszeres mézeskalács

    Hozzávalók: 10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kávéskanál gyömbér, szegfûszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa.

  • Palócleves

    PalóclevesA húst megmossuk és kockára vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabkákra felaprítjuk, megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. Az olajat fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1 és fél liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.

  • Sárgaborsó fõzelék

    Az elõzõ napon beáztatott borsót leszûröm, leöblítem. Füstöltében kezdem elfõzni. Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát. Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sûrítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem. Elfott levét mindig pótolom. Ha kész, a vöröshagymát kiveszem belole. Áttörve is készíthetõ.