Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Még elõtte beáztattam egy marék mazsolát, aztán megdaráltam a diót és hozzákevertem egy kevés kristálycukrot. Mennyiséget itt sem tudok mondani, addig kóstolgattam, amíg elég jó nem lett. Se nem túl édes, se nem túl ízetlen.
Margarinnal kikentem egy magasabb oldalú tepsit, egy kevés zsemlemorzsát szórtam bele és azt a tepsi rázogatásával egyenletesen elosztottam benne, hogy jusson az oldalfalra is bõven. Aztán elhagytam a konyhát, mert a tésztának kell egy óra, mire jól megkel.
Visszaérve elõvettem a gyúródeszkát, alaposan beliszteztem és ráborítottam a kétszeresre nõtt tésztát. Néhány laza mozdulattal cipóvá formáztam, amit egy nagy késsel rögtön kettévágtam.
A vágás helyét azonnal beliszteztem, mert nagyon mérges tudok lenni, amikor valami olyankor ragad, amikor nem kéne.
A két fél cipót kolbász formájúra sodortam, majd a késsel gyorsan feldaraboltam. Szapora lisztezések közepette legyártottam vagy harminc-negyven gombóckát, alig nagyobbat mint egy szép, egészséges dió, vagy alig kisebbet, mint egy aszalódásnak indult jonatánalma.
Csészében (és a mikróban) margarint olvasztottam, ebben egyenként megmártottam a kis golyóbisokat és a felét szépen leraktam a tepsibe. Erre rászórtam a cukrozott diót.
A dióra pedig rápakoltam a gombócaim olvasztott margarinba mártogatott másik felét.
A tetejét szépen megkenegettem tojássárgájával és betettem a hideg sütõbe. Hagytam kelni egy félórácskát, aztán 175 fokra kapcsoltam. Kétszer ránéztem, nehogy hirtelen megégjen a teteje, de nem égett meg. Amikor szép pirosas-barna volt felül és érzõdött az illata, a hõmérsékletet 125 fokra mérsékeltem, amit már nem sütésnek, csak szárításnak hívok.
Kezdõk szúrjanak bele egy tût a sütibe és ha a szúrószerszámon nincs semmi nyom, akkor kész a tészta. Ha netán kesernyés füst terjeng a konyhában, akkor már késõ: ezt a tûdolgot jóval korábban kellett volna megejteni.
Az aranygaluskát lehet tálalni borsodóval, vagy vaníliasodóval.
Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!