rss
  • Lencseleves gazdagon

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 20 dkg lencse, 5 dkg füstölt szalonna, 1 ek olaj, 1 hagyma, kevés zellerzöld, 20 dkg leveszöldség, 1 póréhagyma, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 3 szegfûszeg, só, 1/4 tk egész fekete bors, 1 db nagy burgonya, ízlés szerint tejföl, 1/2 citrom leve, 2 pár virsli.

    A lencsét – a babbal ellentétben – nem kell túlzottan sokáig beáztatni a fõzés elõtt, elegendõ annyi idõ áztatásra, amíg a hozzávalókat megpucoljuk és felaprítjuk. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, a hagymát és a zöldségeket vágjuk fel, a pórét karikázzuk. Kevés olajon pirítsuk ki a szalonna zsírját, tegyük rá a zellerzöldet majd a hagymát. Pár perc után adjuk hozzá a többi zöldséget. A lencsét szûrjük le és azt is adjuk a zöldségekhez. Annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje, sózzuk, tegyük bele a babérlevelet és teatojásban a fokhagymát, egész borsot és szegfûszeget (így utána könnyen ki tudjuk venni). Fedõ alatt fõzzük tovább.

    A fõzési idõ (figyelem, lencsénél nem tart sokáig!) felénél tegyük bele a kockára vágott burgonyát. Ha levesünk kész, tegyük bele a tejfölt (legalább 1dl-t) és jól keverjük el, majd a citromlével savanyítjuk. A virslit 3 cm-es darabokra vágjuk, mindkét végüket kereszt alakban bevágjuk (így nagyon dekoratívak lesznek a levesünkben) és a már kész leveshez adjuk. Ezzel már nem kell fõzni, csak fedõ alatt hagyni tálalásig. Tálalás elõtt szedjük ki a teatojást és a babérlevelet.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Aranyleves

    Hozzávalók: 1 tyúk, 4 l víz, l hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1karalábé, 1 zellergumó, 1 csomó petrezselyem, kis darab gyömbér, szemes bors.

  • Sonkás polenta (Polenta con prosciutto)

    Hozzávalók: 1 ek só, 1,5 l víz, 30 dkg kukoricadara, 2 tojás, 6 ek vágott mandula, bors, szerecsendió, zsír a kikenéskez, 30 dkg nyers sonka, 2 ek vaj, 50 dkg mozzarella, 1 csomó zsálya.

  • Tepsis krumpli

    A meghámozott burgonyát vékony hasábokra vágjuk, egy tepsibe töltjük az olajat, amit sütõben felforrósítunk, majd beletesszük a hasábburgonyát, sózzuk és 200c-on kb. 50 perc alatt aranysárgára sütjük. Végül ízlés szerint pirospaprikával megszórjuk.

  • Olajos-citromos mártás

    Hozzávalók: 3 rész olaj, 1 rész szûrt citromlé, só, törött bors keverék.

  • Erõleves halgombócokkal

    Hozzávalók: erõleves, néhány tengeri halfilé, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál liszt.

  • Töltött paradicsom

    Vegyünk középnagyságu, szép de nem igen érett paradicsomokat, egy személyre 3 darabot számitva. A szára felül való kemény részt vágjuk el jó éles késsel, hogy a paradicsom szét ne roncsolódjék.

  • Gesztenyetorta

    Hozzávalók: 30 dkg darált keksz, 20 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 csomag gesztenyemassza, 25 dkg áttört tehéntúró, 5 evõkanál rum, 1 evõkanál kakaópor.

  • Magyaros szójapörkölt

    Hozzávalók: 50 dkg szójakocka, 3 ek olaj, 3 hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika (télen 3 ek lecsó), 2 ek paprika, 3 gerezd fokhagyma, köménymag, só.

  • Almagombóc

    Hozzávalók: 1kg alma, 8 dkg margarin, 2 db tojás, 20 dkg búzadara, 2 dl tej, cukor ízlés szerint, csipet só, zsemlemorzsa, fahéjas cukor.

  • Rácponty

    Hozzávalók: 1 kg ponty, 2 kanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom), 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, paprika., só.

  • Aszaltszilvás csirkemell

    Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban fõtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evõkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfûszeg, 1 evõkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors.

  • Chilis bab

    Hozzávalók:

    - 50 dkg darált marhahús
    - 1 doboz vörösbab konzerv
    - egy doboz kukoricakonzerv
    - 3-4 db paradicsom
    - 1 nagyobb vagy 2 kisebb kaliforniai paprika
    - 2 dl sűrű paradicsomlé
    - 1 nagy fej vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
    - 1 mokkáskanál cayenne bors
    - ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott vagy szárított chilipaprika
    - 1 kiskanál morzsolt oregano
    - 1 kiskanál őrölt római kömény
    - csipetnyi őrölt fahéj
    - cukor
    - só
    - étolaj

  • Őszi sütőtök leves

    Őszi sütőtök levesA hagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott sütőtököt és répát, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Sóval, borssal, ételízesítővel ízlés szerint fűszerezzük. Ha puhára főttek a zöldségek, akkor merőkanállal mixerbe tesszük (a levét nem szükséges, de akár az is felhasználható) és tejjel felöntve összeturmixoljuk. Annyi tejet adagolunk hozzá, hogy még sűrű állagú maradjon. A végén visszatesszük a tűzre, amíg ismét forrni nem kezd. Tálalás előtt igény szerint cukor, vagy tejszín adható hozzá.

  • Rakott húsos karalábé

    Hozzávalók:

    - 3 db zsenge karalábé
    - víz
    - só
    - 2 ek olívaolaj
    - 70 g vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 400 g darált marha
    - tört színes bors
    - 2-3 zsályalevél
    - 250 g hámozott paradicsomkonzerv,
    - 1 tk fűszerpaprika
    - 60 ml tejszín

  • Banános hajók

    Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája.

  • Sáltsa jiaourti me anitho (Kapros-joghurtos mártás)

    Hozzávalók: fél liter joghurt, só, bors, egy citrom leve, 2 ek finomra vágott kapor.

  • Különleges gombasaláta

    Hozzávalók: 30 dkg gomba, 1 egész zeller szára és levele (gumója nélkül), 25 dkg kemény, kicsi paradicsom, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 3 evõkanál olaj, bor- vagy gyümölcsecet, õrölt fehér bors, só, cukor ízlés szerint.

  • Tiramisu alla frutta

    Hozzávalók: 30 dkg mascarpone, 20 dkg cukor, 3 db tojás sárgája, 20-25 db savioardi (babapiskóta), 2 pohár narancslé 100%-os, 1/2 kg gyümölcsök (friss).

  • Hagymamártás

    Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 3 kanál liszt, só, cukor, ecet, kevés húsleves.

  • Hortobágyi tepertõsrudak

    1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütõporral, 10 deka zsírral, 2 egész tojással és kevés sóval rétestészta-keménységûre gyúrunk annyi tejföllel, amennyit kíván.