rss
  • Pünkösdi báránycomb recept

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:
    1db 2 kg-os báránycomb, 250 g füstölt szalonna, 3-4 ág rozmaring, 120 g zsír, 1 kg burgonya, 200 g vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 50 g fokhagyma, só, bors, kakukkfû (ízlés szerint);

    Elkészítés:

    A báránycombot szép egyenletesen füstölt szalonnával, fokhagymagerezdekkel megtûzdeljük. A füstölt szalonnát 5-6 cm hosszú csíkokra, és olyan vastagra vágjuk, hogy könnyen a spékelõtûbe tudjuk tenni. A rostokkal mindig párhuzamosan megtûzdeljük. Hegyes kis késsel felszúrjuk a combot, de csak annyira, hogy a fokhagymagerezd elférjen. Zsenge kis rozmaring ágacskákat tûzdelünk a báránycombba. Sózzuk, és tepsibe, kevés zsír aláöntése után alumínium fóliával letakarva sütjük. Levesszük a fóliát, és ha a hús félpuha, tisztított 2 x 2 cm-es kockára vágott burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsom cikkeket teszünk a comb mellé. A ragut kakukkfûvel meghintjük, és készre sütjük. Ügyeljünk, hogy a hús szaftos, puha, a ragu – ami a körete is egyben e nemes ünnepi ételnek – egységes, harmonikus legyen. Tudom, hogy a nagy ínyenc franciák mindössze körülbelül félórát sütik a bárányt, és szinte angolos a hús, de én mégis azért írom így e készítési formát, mert a magyar emberek többsége jól megsütve kedveli a húsokat.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Almás csacsifüle

    Hozzávalók: 1200 ml liszt, 2 tojás, 2 ekanál cukor, 1 van.cukor, csipet só, 2 diónyi margarin ,250 ml tej, ebben feloldva 4 dkg élesztõ, citromhéj, narancshéj.

  • Fokhagymás sült kagyló

    Hozzávalók: 1 db natúr kagylókonzerv, 2 db egész tojás, 1 dl száraz fehérbor, 10-15 dkg finomliszt, 3 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 1 mk törött fekete bors, 1 csapott tk só.

  • Andalúz fõzelék

    Hozzávalók: 20 dkg húsos,füstölt szalonna, 60 dkg zöld ceruzabab, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 szép kemény paradicsom, só,õrölt bors, borsikafû.

  • Káposztasaláta

    Egy kg fehér és egy kg vörös káposztát külön-külön meggyalulunk - vagy vékonyra vágunk -, és 2-2 evõkanál sóval meghintve másnapig állni hagyunk. Ezután kicsavarjuk, deszkán szétterítjük, 1 kávéskanál tört köménymaggal és 4 evõkanál porcukorral behintjük. Két dl ecetet ízlés szerint hígítva felforralunk és hûlni hagyjuk.

  • Zöldséges kofta paradicsomszósszal

    Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 db fehér retek, 4 db krumpli, 1/2 fej karfiol, 10-12 paradicsom, sárgaborsóliszt, tejszín, kurkuma, asafoetida, lepkeszegmag, cukor, só.

  • Ibériai szárított sonka

    Hozzávalók: 2 comb, 1 kg só, 3 dkg törött cayenne bors, 1 dkg rozmaring, 5 dkg babérlevél, 10 dkg fokhagyma.

  • Fokhagymás padlizsán

    Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 2 tányér rozscsíra, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 ek. olaj.

  • Hamis mézes

    Hozzávalók: 10 dkg cukrot megpirítunk, 2 dl vízzel felforraljuk, 20 dkg cukrot 4 tojássárgával kikeverünk, hozzáadjuk a megpirított cukrot, a 4 tojás keményre vert habját és 30 dkg lisztet.

  • Babfasírt

    A babot sós vízben puhára fõzzük. Krumplinyomón áttörjük. Tejbe áztatott zsemlyével, tojással és apróra vágott, zsírban pirított hagymával összedolgozzuk; sóval, borssal ízlés szerint fûszerezzük.

  • Juhtúrós csusza kaporral

    Hozzávalók: 50 dkg Durillo fodros nagykocka, 25 dkg juhtúró kapor, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl;

  • Béarni libaleves

    A libacombokat megmossuk, és sós vízben másfél órán át fõzzük. A répát, a zellert és a burgonyát megtisztítjuk, és a káposztával együtt durvára reszeljük. A pórét és a hagymát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük.

  • Cigánypecsenye

    Hozzávalók: 75 dkg sertéskaraj, 16 dkg füstölt szalonna, 1 kk paprika, 1/2 kk õrölt bors, 5 dkg liszt, olaj, só, hasábburgonya.

  • Zöld bab saláta

    A friss zöld babot megtisztítjuk, megmosva, egész vékony metéltre vágjuk és sósvízben puhára fõzzük.

  • Almás-mézes érmék

    Hozzávalók: 1 dl margarin vagy vaj, 2 dl méz, 2 db tojás, 3 dl finomliszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütõpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál õrölt fahéj, 1/2 teáskanál õrölt szerecsendió, 3 dl finomra metélt hámozott alma, 2 dl finomra aprított, kimagozott datolya, 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 5 dl hántolt zab.

  • Dödölle

    Hozzávalók 4 személyre: 500 g krumpli, kb. 250 g liszt, 1 pohár tejföl, 1 ek. kalocsai pirospaprika, 60 g zsír (szalonnazsír), 1 fej vöröshagyma, só.

  • Gyümölcsös túrószelet

    Gyümölcsös túrószeletA tésztához a tojást a kétféle cukorral kézi habverővel alaposan kikeverjük. A sütőporral és a sóval elkevert lisztet a masszához szitáljuk, közben belecsurgatjuk a megolvasztott vajat is, és alaposan összekeverjük. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm. A túrókrémhez robotgéppel hozzákeverjük a túrót, a mascarponét, és a cukrot. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós krémbe, és az egészet a kihűlt tészta tetejére simítjuk.

  • Barna süti

    Hozzávalók: 1 tojás sárgáját habosra keverünk 5 dkg margarinnal v. vajjal, 25 dkg cukorral, 25 dkg liszttel, 1 sütõporral, 3 evõkanál kakaóval, 2,5 dl tejjel. Jól kidolgozzuk. Belekeverünk durvára vágott diót, mazsolát, csokit, amit szeretünk. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjuk és megsütjük.

  • Rákkal töltött palacsinta

    Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 30 rákolló, és/vagy farok, 1,5 zsemle, fál dl tejszín, 25 dkg gomba, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg zsír, zsemlemorzsa, só, bors, paprika, petrezselyemzöld.

  • Zabos keksz

    Hozzávalók:

    2 pohár zabpehely, 2 pohár zabliszt, 1,5 pohár liszt, 1 pohár cukor, 0,5 pohár barna cukor, 20 dkg margarin, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 teáskanál gyömbérpor, 1,5 teáskanál szódabikarbón, 1 csipet só

  • Hortobágyi húsos palacsinta

    Hozzávalók: 20 sós palacsinta, 50 dkg csirkepaprikás, 2 pohár tejszín, 3+2 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors.