rss
  • Káposztás lángos

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztõ, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 közepes nagyságú fõtt burgonya, 50 dkg reszelt fehérkáposzta, 3 evõkanál olaj, 1 mokkáskanál cukor, törött bors, só.

    A reszelt káposztát felhevített olajon megforgatjuk, sóval, törött borssal ízesítjük, és megpirítjuk. A végén beleteszünk 1 mokkáskanál cukrot, hogy a színe kicsit sötétebb legyen. Félretesszük, és elkészítjük a lángos tésztáját. A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfõzzük, és a héját leszedve krumplinyomón áttörjük.

    Az élesztõt fél deci tejben megfuttatjuk, és összedolgozzuk a liszttel, az áttört fõtt burgonyával, a pirított káposztával, a tojás sárgájával, sóval, és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységû tésztát kapjunk. Cipót formálunk belõle, és kilisztezett tálba tesszük.

    A tetejét megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezt követõen lisztezett deszkán félujjnyi vékonyra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belõle. Széthúzzuk, hogy a tészta vékonyabbá váljon. Letakarva újabb 15 percig pihentetjük, majd bõ, forró olajban szép pirosra sütjük. Papírtörlõre téve felitatjuk róla a felesleges olajat, és melegen fogyasztjuk. Teával kínálva finom vacsora.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Bundázott õszibarack csokiöntettel

    Hozzávalók: 8-10 szem õszibarack konzerv, a palacsintatésztához: 25 dkg liszt, 2 db tojás, 3 dl tej, egy csipet só, 5-10 dkg cukor, a töltelékhez: 30 dkg darált dió.

  • Jegeskakaó

    Hozzávalók: 1/2 l tejeskakaó, 2 adag vanilia-, vagy tejszínfagylalt, tejszínhab.

  • Barackbólé fagyival

    Hozzávalók 12 személyre: 8 szem barack, 2 liter baracklé, 2 liter multivitaminlé, 1,5 liter szénsavas szõlõlé, 2 liter vaníliafagylalt.

  • Mexikói bab darált hússal

    Hozzávalók: 30 dkg vörös bab, 3 fej hagyma, 2 evõkanál olaj, 40 dkg darált marha hús, 2 db kis csípõs paprika, 3 dl csirkeleves (leveskockából), 1 doboz (40 dkg) mexikói zöldparadicsom, 1 pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél kanál oregánó, fél kávéskanál kurkuma, fél kávéskanál chilipor, só.

  • Bécsi karikafánk

    Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 15 g élesztõ, 0,25 l tej, 1 teáskanál só, 50 g vaj, vagy margarin, 1 tojás;

  • Rakott tészta

    Hozzávalók: 1 zacskó milánói makaróni tészta, 1/4 kg darálthús, 1 kis szál lecsókolbász vagy parasztkolbász 1 nagy doboz tejföl A tetejére sajt, az ízesítéshez só, vegeta, pirospaprika, olaj;

  • Kaliforniai gyümölcssaláta

    Ezt a gyümölcssalátát egész évben készítik Kaliforniában, a mártás hozzá ugyanaz, de a gyümölcsöt kedvük szerint váltogatják.

  • Karalábéfõzelék

    Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evõkanál olaj, 1 evõkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld.

  • Szarvasgombás fettucine

    Hozzávalók: negyed kg szalagtészta, 6 dkg szarvasgomba, 1 gerezd fokhagyma, 6 ek finom extra szûz olivaolaj, só.

  • Tepertõspogácsa háromszor sodorva

    Huszonöt deka finomra darált tepertõt tiz deka liszttel könnyedén elmorzsolunk, aztán összegyúrjuk és egynegyed órát hideg helyen pihentetjük.

  • Bécsi császármorzsa

    Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, 5 tojás, fél liter tejszín, csipetnyi só, 2 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1 cs vaniliáscukor, 4 dkg mazsola, 2 cl rum, 20 dkg párolt szilva, 3 dkg mandula.

  • Joghurtos burgonyaleves

    Hozzávalók: fél kg burgonya, 1 pohár joghurt, 1 ek. liszt, 1 db babérlevél, 1 teáskanál só, néhány szál petrezselyem, vegeta.

  • Hagyma saláta

    Hozzávalók: hagyma 2 fej, zöldpaprika 0.5 kg, sós ecetes víz 3 dl, cukor 2 kocka.

  • Sült zöldséges tészta

    Sült zöldséges tésztaFőzzük fogkeményre a tésztát, közben állítsuk össze a mártást. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát kockázzuk, a fokhagymát apróra kockázzuk (vagy reszeljük, ekkor intenzívebb az íze), a gombát vékonyan szeleteljük, a brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárát hámozzuk meg (a fás részt), majd karikázzuk. Olivaolajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét), adjuk hozzá a tört borsot (kellemes ízt kap a pirítástól), majd a fokhagymát. Tegyük rá a gombát és a brokkolit, majd fűszerezzük és pároljuk a zöldségeket fogkeményre.

  • Gomba mártás

    Megtisztított gombát apróra vágjuk, zsírban puhára pároljuk, egy kanál lisztet hintünk rá s ha evvel együtt jól felforrt, húslevessel ...

  • Paprika-paradicsom saláta

    Hozzávalók: 3 paradicsomprika (pritaminpaprika), fél kg paradicsom, fél tk só, 3 ek cukor, 2 ek ecet, 1 ek olaj, 1 ek vágott zöldpetrezselyem.

  • Habos kocka

    Hozzávalók: Tészta hozzávalói: 15 dkg zsír, 15 dkg liszt, 6 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl meleg víz. Krém hozzávalói: 6 dl tej, 2 csomag tejszínes fõzõ puding, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 5-6 dkg étcsokoládé, 5 dl tejszín /tartós/.

  • Marhapogácsa

    Hozzávalók: 60 deka marhahús, 1 deka só, pici törött bors, 5 deka zsír, 1 deka liszt és 1 evõkanál paradicsom.

  • Paradicsommal töltött lepényhal

    Hozzávalók: 4 egész, konyhakész lepényhal, 50 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, fél citrom kifacsart leve, 6 evõkanál vaj, 1 evõkanál olaj, 4 szál metélõzeller, 2 evõkanál zsemlemorzsa, 4 kis ág zsálya, só, bors.

  • Bolognai mártás

    Hozzávalók: fél kg darált hús, 1 doboz hámozott paradicsom, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl vörösbor, oregano, bazsalikom, petrezselyemzöld, só, bors, olivaolaj.