rss
  • Császár kuglóf

  • Share on Tumblr

    Egy edénybe teszünk kevés sót, porcukrot, az 1 dl tejben felfuttatott élesztõt, tejszínt, és a liszttel jól eldolgozzuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik.

    Hozzávalók:
    10 dkg vaj,
    6 tojássárgája,
    csipet só,
    1 evõkanál porcukor,
    2 dkg élesztõ,
    1 dl tej,
    2 dl tejszín,
    10 dkg mandula,
    10 dkg porcukor,
    fahéj,
    10 dkg mazsola.

    Meleg helyen, lefedve érleljük. Közben a mandulát megtisztítjuk, finomra õröljük, porcukorral és fahéjjal elkeverjük.

    Az érett kuglóftészta felét kivajazott kuglófformába öntjük, és a cukrozott mandulával meghintjük, majd a tészta másik felét is rátesszük. Meleg helyen kelesztjük, majd gyenge, egyenletes tûznél megsütjük. A megsült kuglófot a formából kiborítjuk, és még forrót cukorral beszórjuk.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hagymamártás

    Ha hat személyre akarunk mártást fõzni, vegyünk elõ egy kis kanál fagyos zsirt, tegyük azt lábasba forrni; ha forr, adjunk bele egy fa kanál lisztet.

  • Palacsintatészta

    Hozzávalók (2 adagra): 3 tojás, 1 evõkanál natúr szójatejpor, 1/2 kávéskanál sütõpor, 1 dl tejszín, kevés víz, só vagy édesítõ.

  • Túrós-kapros rakott tészta

    Hozzávalók: 25 dkg túró, fél kg fõtt tészta, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomó kapor, 3 tojás, 1 pohár tejföl, só.

  • Nyári töltött cukkíni

    Elkészítés: A sütõt bekapcsolom 200 fokra. Kevés olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, közben megtisztítom és feldarabolom a paprikát, és a paradicsomot. Az üveges hagymára ráreszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a paprikát. Ízlés szerint fûszerezem (a currytõl különleges lesz), majd néhány percnyi párolás után hozzádobom a paradicsomot is, és úgy 5 percig rotyogtatom.

  • Nõi szeszély

    Hozzávalók: 3 dkg élesztõ, 6 kanál tej, 1 kanál cukor, 14 dkg vaj, 4 tojás, 28 dkg liszt, csipet só, 10 dkg eperlekvár, 25dkg cukor.

  • Rák csilipaprikával

    Hozzávalók:

    1 kg tisztított rák, 3/4 tk. só, 4 szárított cseresznyepaprika kettévágva, 6 evõkanál salátaolaj, 1 tk. reszelt gyömbérgyökér, 5 gerezd fokhagyma, 3 szál tisztított, apróra vágott zöldhagyma, 3 1/2 dl víz, 1 ek. Vegeta, 2 ek. szójamártás, 1 ek. citromlé, csipet cukor, 1 ek. finomra vágott petrezselyem

  • Alma mézkéregben

    Hozzávalók: 1/2 dl apróra vágott datolya, 1/2 dl méz, 2 evõkanál durvára darált (pekán/hikori) dió, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa), 1 teáskanál fahéj, 6 db közepes, savanykás alma, 1 dl olvasztott vaj, 2 dl méz.

  • Húsvéti tojáskenyér

    Hozzávalók: 1 téglalap alakú kenyér, 3-3 piros és sárga kaliforniai paprika, 2 paradicsom, 10 dkg szeletelt ömlesztett sajt, 35 dkg krémsajt, 5 kemény tojás, 10 dkg magozott olajbogyó, 3 ecetes uborka, 1 dl tejszín, 1-1 csokor petrezselyem, snidling, bazsalikom, 10 bazsalikomlevél a díszítéshez, só, frissen õrölt fekete bors.

  • Padlizsán saláta

    Hozzávalók: 2 db közepes padlizsán, 1 db lilahagyma, 5 db paradicsom, 1 csomag retek, só, olaj/ ha lehet olíva/, ecet cukor, bazsalikom, 2 dl joghurt, saláta.

  • Karamellás vegyes befõtt

    Készítsünk karamellát az alábbi módón: kristálycukrot lábasban folytonosan keverve megolvasztunk, míg halványsárga nem lesz.

  • Székely gulyás

    Egy nagyobb lábasba tegyünk egy tojásnyi zsirt, a zsirba egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy kanál paprikát; ha ezek már jól felmelegedtek, tegyünk bele falatokba vágott másfél kiló kövérrel vegyes, friss sertés húst; kevéssé sózzuk meg, fedjük be és pároljuk kevés vizzel töltögetve, fél óráig: akkor tegyünk a hús közé hat tele fakanál savanyú káposztát.

  • Túrótorta

    Hozzávalók: 2 adag vajas tészta, vagy mirelit leveles tészta, 1 citrom reszelt héja, 1cs. vaníliás cukor, 80 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 3 dkg búzadara, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája.

  • Hájas kifli joghurtosan

    Hozzávalók:

    - 1 kg liszt
    - 5 dl joghurt
    - 4 dkg élesztõ
    - 40 dkg háj
    - 1 kk só
    - 2 ek cukor
    - 2 ek rum
    - 2 ek olaj
    - 1 dl víz
    - fél citrom leve

  • Cukrozott narancshéj

    Hozzávalók: narancshéj, cukor

  • Lencseleves virslivel

    Hozzávalók: 20 dkg lencse, 15 dkg sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, 2 ek olaj, 3 dkg liszt, jó késhegynyi pirospaprika, só, cukor, ecet, 1 babérlevél, 3 pár virsli.
    A csipetkéhez: 10 deka liszt és egy tojás, valamint pici só.

  • Pudingos fonott kalács

    Hozzávalók:

    - 90 dkg finomliszt
    - 9 dkg élesztõ
    - 4 dl tej
    - 10 dkg cukor
    - 3 evõkanál olaj
    - 3 tojás felvert habja

    A krémhez:

    - 5 dl tej
    - 2 csomag csokoládés pudingpor
    - 25 dkg kristálycukor
    - 20 dkg margarin
    - 4 evõkanál kakaó

  • Házi készítésű kürtőskalács

    Házi készítésű kürtőskalácsA lisztbe szitáljuk bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsük össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojássárgákat is keverjük hozzá. A tejet picit langyosítsuk meg, és azt is adjuk hozzá, végül gyúrjuk össze az egészet. Amikor már elválik az edény falától, öntsük hozzá a megolvasztott margarint, és nagyjából tíz percig dagasszuk. Ezután fedjük le egy tiszta konyharuhával, és egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorjunk nagyjából két centiméter vastag csíkokat, és az alufóliával bevont, beolajozott nyársakra spirál alakban tekercseljük fel őket.

  • Stefánia rizs

    A répákat vágd apró kockákra és a finomra metélt petrezselyemmel párold meg vajon. A zöldborsót fõzd puhára, a tojást pedig keményre.

  • Áfonyás máktorta

    Hozzávalók:
    3 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg darált mák, 1 csomag sütõpor, 6 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 15 dkg áfonyalekvár, 10 dkg áfonya, 5 dkg vágott mandula;

  • Ázsiai becsinált leves

    Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg kínai kelkáposzta, 2 szál sárgarépa, 15 dkg gomba, 1 filézett csirkemell (35 dkg), 1 db gyömbér, 1 l tyúkhúsleves (kockából), 10 dkg rizs, 2 evõkanál szójaszósz, 1 csokor metélõhagyma.