rss
  • A citrom nem csak egészséges, de jót tesz a bõrnek és a fogaknak is

  • A citromnak sok egészségügyi elõnye ismert már évszázadok óta. A két legnagyobb ismérve, hogy antibakteriális és immunerõsítõ hatású.

    A citrom sokféle tápanyagot, de elsõsorban citromsavat, kalciumot, magnéziumot, C-vitamint, bioflavonoidokat és pektint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, de segít a fertõzések leküzdésében is. A téli idõszakban ezen kiemelkedõ tulajdonságainak köszönhetõen rendkívül fontos a szerepe az egészségmegõrzésben, a betegségek elleni küzdelemben.

    loading...

    A citrom frissességének köszönhetõen elkerülhetjük a kimerültséget, fáradságot, szédülést, szorongást, idegességet és a feszültséget. A citromolaj belélegzésével növelhetõ a koncentrációs képesség és az éberség.

    Antioxidáns hatásának köszönhetõen segít megelõzni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint számos daganatos megbetegedés kialakulását.

    Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, tisztítja a májat és az emésztõrendszert. Használják gyomorfájdalmak és húgyúti fertõzések megelõzésére és kezelésére is.


    A citrom a fogyásban is fontos szerepet játszik, hiszen segíti az emésztést és májtisztító hatással is rendelkezik.

    A citromban található C-vitamin nemcsak immunitásunkban játszik fontos szerepet, de hozzájárul, hogy bõrünk üde és ragyogó legyen. Segít eltávolítani a pattanásokat és a különbözõ bõrsérüléseket. A bõrt fiatalon tartja, késlelteti a ráncok kialakulását.

    Fehéríti a fogakat, eltávolítja a fogkövet és erõsíti a fogzománcot.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Megfázás ellen curry?

    Ha legközelebb megfázással küzd, felejtse el a paracetamolokat és keressen inkább egy kis curryt a konyhában! Vezetõ táplálkozás-szakértõk állítják, hogy a fenõ grék, vagy más néven görögszéna, ami gyakori összetevõje az indiai konyhának, nemcsak enyhíti a megfázás tüneteit, de megelõzésre is szolgál.

    A kísérlet során egy három hónapos téli idõszakban húsz önkéntes – közülük tízen a megfázás tüneteivel, tízen egészségesen – hetente kétszer fél teáskanálnyi görögszéna-magot fogyasztott.

  • Mi a valódi oka a sikertelen fogyásnak?

    A módszer az igazi ok, ami azon alapul, hogy egyél kevesebbet, így a szervezeted a felesleges zsírból biztosítja magának a tápanyagot, és majd ennek köszönhetõen le fogsz fogyni. Mi ezzel a baj?

    Az, amit nem látsz és lejátszódik a szervezetedben. Tételezzük fel, hogy leadsz −4 kg-ot. Ebbõl −3 kg csak a zsír, és −1 kg pedig izom! Ez 20 kiló súlyvesztésnél arányában körülbelül −17 kg zsír és −3 kg izom. Az izomba minden izomszövet beleszámít, még a szívizom is! Ezért javasolják az orvosi felügyeletet nagyobb fogyásoknál, mert fennállhat a szívizomsorvadás veszélye!

  • A céklalé csökkenti a vérnyomást

    A céklalé nitráttartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében - idézte londoni kutatók megállapítását.

    A céklalé jótékony hatására vonatkozó tanulmány a Hypertension címû amerikai szakfolyóiratban jelent meg. Szerzõi szerint 24 órán át csökkentette a vizsgálatba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet ittak vagy nitrát tablettákat kaptak. Azoknál volt jelentõsebb a hatás, akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt. A kutatók úgy vélik, a magas vérnyomást a mostaninál természetesebb módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a nitrát.

  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünk

    Szaloncukrot mi magunk is készíthetünkIgaz ami igaz, elég nehéz megtalálni a megfelelő szaloncukrot, úgy, hogy nem akarunk vagyonokat költeni rá. A választék bőséges, így nagyon nehéz eldönteni, melyiket is válasszuk, így aztán könnyen ráfaraghatunk, és találhatunk nekünk éppen nem ízlő szaloncukrot is. Bár vannak, akik esküdnek egy-egy bevált fajtára, a vállalkozóbb kedvűek otthon is készíthetnek saját készítésű szaloncukrokat, saját ízlésüknek megfelelően ízesítve. Ha magunk készítjük házilag a karácsonyi szaloncukrot, sok sok aromától, színezéktől és állományjavító adaléktól kímélhetjük meg magunkat!

  • A mogyoró számos tekintetben hasznos szervezetünknek

    A mogyoró számos tekintetben hasznos szervezetünknekA mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Nem árt tudni, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek. A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett jó koleszterint tartalmaznak, melyek a rossz koleszterinnel szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen.

  • Árulkodó az ételek színe

    A különbözõ színû ételek különbözõ tápanyagokat, egészséghez szükséges vitaminokat tartalmaznak. Ha a zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, zsírokból, fehérjékbõl, húsokból éppen az egészséges táplálkozáshoz szükséges mennyiséget visszük be szervezetünkbe, akkor minden színbõl nagyjából ugyanannyit fogyasztunk. Vörös és sárga ételek ösztönzik tested mûködését, energiát adnak erõsítik fizikumod, állóképességed. Hatással vannak a hangulatra, javítják a közérzetet. A legtöbbször az egészséggel párosítjuk õket.

  • Potencianövelõ tavaszi zöldségek

    A tavasz sokak számára teljes fizikai megújulást és átalakítást jelent, leginkább a húsvétot követõ idõszakban vágnak neki a nagy testformáló dömpingnek.

    A friss tavaszi zöldségek azonban nemcsak az egészségre gyakorolnak pozitív hatást, hanem a potenciát is növelhetik. Mindazok, akik sok nyers zöldséget fogyasztanak, könnyebben fogynak, ugyanakkor a férfiasságukért is sokat tehetnek. A tavaszi kerti finomságok közül érdemes minél több retket, újhagymát, salátát, sóskát és spenótot fogyasztani.

  • Tortadivat: a franciák már nem használnak tejszínhabot

    Budapest - A dzsungelharcos nõ csokoládészobrával gyõzött a francia csapat a lyoni Bocuse D,Or cukrászbajnokságon, a magyar csapat a részt vevõ 80 ország közül a 20. helyen végzett. A franciák desszertjei más világot tükröznek, mint amilyen a magyar cukrászdák kínálata.

    A tejszínhab kiment a divatból, a francia csapat egészen más trendet követ mind a hétköznapokban, mind a szakmai megmérettetéskor - mondta el Nesztovidisz Zoltánné, az Intercontinental cukrásza, a magyar csapat egyik tagja szerkesztõségünknek.

  • A cukros üdítõitalok növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát

    A cukor- és gyümölcscukor-tartalmú gyümölcslevek akár 85%-kal is növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát a férfiak esetében - erre a következtetésre jutott egy amerikai és kanadai kutatókból álló munkacsoport az egyik neves orvosi szaklapban, a British Medical Journal-ban megjelent új tanulmányában. A köszvény ismétlõdõ rohamokban jelentkezõ, fájdalmas ízületi gyulladás, amelynek oka a vérben található, túlzott mennyiségû húgysav nátrium-urát kristályok formájában történõ lerakódása az ízületek körül.

  • A tejtermékek közül a nyers tej okozza a legtöbb megbetegedést

    A legtöbben a pasztõrözetlen tejet tartják számon a legegészségesebb terméknek.

    Egy tanulmány rámutatott, hogy az 150 százalékkal nagyobb eséllyel okoz élelmiszer-eredetû megbetegedést, mint a pasztõrözött tejek és tizenháromszor több a kórházban megfordulók aránya is.

    A tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 60 százaléka a pasztõrözetlen tejek fogyasztására, míg 39 százalékuk a pasztõrözöttekre vezethetõ vissza.

  • A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van

    A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is. Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

  • Rémséges a keresztallergia

    A görögdinnye hasonló allergiás reakciókat válthat ki, mint a parlagfû – a Mokkában sokat megtudhattunk a részletekrõl!

    Talán már unalmasnak tûnhet, ha újra szóba kerül az allergia, bár az ország lakosságának egynegyedét érinti a betegség. Ráadásul van egy új rém, az egyre gyakoribb görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A részleteket megtudhattuk a Mokka két vendégétõl, Gábor Edinától, az OEFI fõigazgatójától és professzor Nékám Kristóf fõorvostól.

  • A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

    A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.

  • A legegészségesebb ételek

    Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz?

    Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet?

    Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás. Egy Németországban nemrég megjelent táplálkozástudományi könyv szerzõje összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Érdemes megbarátkozni a spenóttal...

  • Amit tudnunk kell az ételallergiáról

    A tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem allergiásak a tejre.

    – Az ételallergiák diagnosztizálása nem egyszerû feladat. Világszerte az emberek közel húsz százaléka túlérzékenynek véli magát valamilyen ételre, ezért diétába kezd. Ugyanakkor az ételallergiák elõfordulási gyakorisága egy és négy százalék közötti, s elsõsorban a hat éven aluliakat érinti – magyarázza dr. Szíjjártó László, aki tizenöt éve praktizál holland klinikákon és már három éve sikeresen alkalmazza az ételallergiák kiszûrésének új módszerét.

  • Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a padlizsán

    Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a padlizsánMég ma is kevesen ismerik és fogyasztják a padlizsánt. Pedig a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, olyan, mint nálunk a paprika vagy a paradicsom. Kelet – Indiából származik, kis hazánkba még a törökök hozták be, innen ered a törökparadicsom. Több elnevezése is ismeretes: kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta, török paradicsom, padlizsán stb. Magyarországon elsősorban padlizsánként ismerik. Finom ízén kívül számos jótékony hatása is van. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell.

  • Grillezzünk otthon - szabadidõs sütés - fõzés udvaron / teraszon / erkélyen

    A fincsi grillételekkel nagyon jól lehet lakatni a vendégeinket! Az elõkészületek kevés pénzbõl kijönnek, a kész étel bõséges és laktató!

    A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a tavaszi / nyári szezon egyik társasági programja. Hétvégi vagy esti kerti, terasz / erkély grill partik alkalmával sok-sok finomsággal tudjuk vendégeinket meglepni. Azonban akkor lesznek igazán sikeresek ezek az összeröffenések, ha megfelelõ ételekkel készülünk rájuk. Az alábbi grill praktikák ebben segíthetnek!

  • A legjobb ételek 100 kalória alatt

    Néha csak úgy bekapnál valamit a két étkezés között, de tartasz a felesleges kalóriáktól? Tíz olyan harapnivalót mutatunk be most, amelyek nemcsak finomak, de garantáltan 100 kalória alattiak is! Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók elsõ dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekbõl, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel egyikét!

  • A mák régi kultúrnövényünk, termesztik, de nem csak a háztartásban hasznosítják!

    Papaver somniferum, népies neve: közönséges mák.

    A növény leírása: A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint õshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. Nem csak mákossütihez jó, a vegyipar, a gyógyszeripar a gubóját, a elsõsorban a szárát hasznosítja.

    A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhetõ.

  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

    Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

loading...