rss
  • Étkezési zavart okoz a túlzott egészséges táplálkozás

  • Azoknál, akik túlzottan megszállottá válnak az egészséges táplálkozás terén, könnyen kialakulhat az ortorexia nervosa nevû étkezési zavar. Az ezzel küzdõk gyakran egész táplálékcsoportokat számûznek az étrendjükbõl abban a hitben, hogy ezáltal egészségesebbé válnak.

    A szakértõk szerint azonban ez a fajta diéta igen veszélyes, és akár halállal is végzõdhet. Az ortorexia nervosát nemrég azonosították, de már a férfiak közül is minden huszadikat érinti. A betegek alapvetõ tápanyagokat és vitaminokat vonnak meg a szervezetüktõl, és emellett sokszor túlerõltetik magukat testmozgás terén is.

    Leggyakrabban a harmincas nõkre jellemzõ ez a túlzott egészség-mánia, akik közül sokan a sztárok diétáit majmolják, mint például a Naomi Campbell által preferált juharszirup-diétát, vagy a Cheryl Cole által kedvelt vércsoport-diétát. A legnagyobb különbség az ortorexia és az egyéb étkezési zavarok között, hogy az elõbbibe nem feltétlenül azért kezd az ember, mert fogyni kíván, de a végén mégis ez történik vele.

    Az Étkezési Rendellenességek Országos Központja az elmúlt évben hatezernél is több hívást kapott az ortorexiával kapcsolatban, ami egyre növekvõ tendenciára utal. Deanne Jade pszichológus - aki szerint minden tízedik nõ érintett a betegségben - így nyilatkozott: ”Ez egy nehezen felismerhetõ betegség, mivel az egészséges életmód álcája mögé bújnak az érintettek. Azonban egyre jobban terjed a fiatalok között, akik a magazinokban és a tévében látott ideálokhoz próbálnak hasonulni.”Az ortorexia kifejezést 1997-ben Steven Bratman kaliforniai orvos használta elõször, aki a görög orthos” szót - aminek a jelentése ”helyes, jó” - kombinálta az ”orexis”, azaz ”étvágy” szóval.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fekete áfonya és eper

    A fekete áfonyában és eperben gazdag étrend minden életkorban kifejezetten jó hatást gyakorol az agyi folyamatok mûködésére, derül ki amerikai kutatók felmérésébõl. A Neurobiology of Aging online kiadásában közölt kutatásban állatokon végzett kísérletek eredményei igazolják a fenti állítást. A vizsgálatot végzõ orvosok 60 fiatal hím patkányt figyeltek meg. Az állatokat három csoportba osztották. Az elsõ csoport normál táplálékon élt.

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • Napi három alma a szívnek

    Napi három alma vagy annak megfelelõ mennyiségû élelmi rost (például gabonapehely) elfogyasztása jelentõsen csökkenti a szív-és keringési megbetegedés kockázatát - állapították meg amerikai orvosok a témában végzett tengerentúli és európai kutatások eredményeit összegezve. A mintegy 300 ezer felnõtt páciens adatainak elemzése nyomán az derült ki, hogy napi 10 gramm élelmi rost bevitele 14 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát és 27 százalékkal a halálos kimenetelû érrendszeri megbetegedés veszélyét.

  • Elkezdõdött a grill idõszak

    Gyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának ezerféle módja van.

    A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek. Vagy választhatjuk a kerti grillezést is. De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tûzön grillezett étel az egészségesebb? Ezt a magyar találmányt, a multi grillking-et használtuk fel ahhoz, hogy választ kapjunk kérdésünkre. A szerkezet rozsdamentes acélból készült, összerakásához nem kell speciális szerszám.

  • Helyes táplálkozással a jól mûködõ emésztésért

    Mit együnk? Mennyit? Hogyan?

    Testünk jelzéseinek figyelembevételével, helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk emésztõrendszerünk egészségének megõrzése érdekében - állítja Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Az emésztõrendszer állapotát legnagyobb mértékben táplálkozási szokásaink befolyásolják, amelyeket három fontos aspektussal jellemezhetünk: mit, mennyit, és hogyan eszünk.

  • Minden évszakban kapható vitaminunk: a sárgarépa

    A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának.

    Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy hogy éles látásunk lesz tõle, mint a sasnak.

    Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy elõnye, hogy minden évszakban kapható. Valamint diétához is kiválóan alkalmazható.

  • A banán és amit tudni kell róla

    A banán õshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre elõször arab kereskedõk vitték a VII. században.

    A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama késõbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • Az uborka harca a kalóriákkal

    Alapvetõen nem gondolunk rá sûrûn. Zöld, vékony, olykor vastag, jelentéktelennek tûnõ, rántott husi mellé kiváló.

    Nagyjából eddig jutunk. Pedig elképesztõ rejtett tartalékokkal rendelkezik, akár fogyásról, fittségrõl vagy szépülésrõl legyen szó!

    Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriás ételek közé sorolható: uborka! Az, hogy a fogyókúra nem egyenlõ a koplalással az olyan negatív kalóriás ételek esetén, mint az uborka, különösen igaz.

  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünk

    Szaloncukrot mi magunk is készíthetünkIgaz ami igaz, elég nehéz megtalálni a megfelelő szaloncukrot, úgy, hogy nem akarunk vagyonokat költeni rá. A választék bőséges, így nagyon nehéz eldönteni, melyiket is válasszuk, így aztán könnyen ráfaraghatunk, és találhatunk nekünk éppen nem ízlő szaloncukrot is. Bár vannak, akik esküdnek egy-egy bevált fajtára, a vállalkozóbb kedvűek otthon is készíthetnek saját készítésű szaloncukrokat, saját ízlésüknek megfelelően ízesítve. Ha magunk készítjük házilag a karácsonyi szaloncukrot, sok sok aromától, színezéktől és állományjavító adaléktól kímélhetjük meg magunkat!

  • Egészségtelen anyagok a sültekben?

    Azok az ételek - például a hamburger, sült krumpli és más magas hõmérsékleten sütött zsíros étkek -, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket, rövid ideig tartó, ám súlyos érmûködési zavart okoznak, ami hosszú távon akár szívbetegség kialakulásához is vezethet - jelent meg a Diabetes Care c. folyóiratban. "A káros anyagok hatása csak idõleges, azonban idõvel a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyezteti" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegy-i Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetõje.

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.

  • A legtöbb kenyér csak duzzasztott, élelmiszer hulladék

    A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges adalékanyagoktól duzzadó társaitól.

    „A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétõl; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sûrû, mint igen lyukacsos; jó ízû, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.”

  • Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

    A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a mûtéttel nem gyógyítható tüdõrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétõl, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

    A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni.

  • Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!

    Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!A csípős gyömbér nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni akarsz. A gyömbért legtöbben úgy ismerik, mint a hányinger és rosszullét természetes ellenszerét. A latinul Zingiber officinale elnevezésű növény hatása azonban ennél jóval szélesebb körű. A benne található illóolajok és csípős vegyületek serkentik a vérkeringést és az emésztést, fokozzák a gyomornedvek kiválasztását. Ezen kívül megfázás ellen is sikerrel alkalmazhatod. A gyömbér tea (mint minden más gyógyhatású tea) elkészítési módja sem lényegtelen!

  • Ha nem ér rá az agy képet rajzolni a csokiról, sütirõl, kevésbé fog sóvárogni...

    Az ausztráliai Flinders Egyetem pszichológusai áttekintették az ennivaló utáni sóvárgásra vonatkozó kutatási eredményeket. Kitûnik ezekbõl, hogy minél élénkebben tudja valaki elképzelni, önmaga elõtt megjeleníteni egy ennivaló képét, annál erõsebben tud sóvárogni utána. Amikor az ember egy bizonyos ennivalóra vágyik intenzíven, akkor nem egyszerûen éhségrõl van szó. Ha éhes volna, sok minden megfelelne. Sóvárgás esetén egy bizonyos ennivalóra vágyik az ember. Ennek a képét egyesek nagyon elevenen képesek megjeleníteni, és ilyenkor igazán nehéz ellenállni a vonzásnak - állapították meg kutatások.

  • Õszi gyümölcsök az asztalon

    A legtipikusabb õszi gyümölcs a szõlõ. Ilyenkor van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze.

    Egyszóval nagy esemény a szõlõszedés, ám nemcsak azért, mert ez a finom gyümölcs ilyenkor kerül az asztalra, hanem elsõsorban a bortermelés miatt. Ám minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a szõlõ gyümölcsként is nagyon egészséges, sõt a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik.

  • Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banán

    Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banánA banán három természetesen előforduló cukorfajta – a répacukor, a szőlőcukor és a gyümölcscukor – mellett rostokat tartalmaz, melynek köszönhetően azonnali, hosszan tartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Szakemberek megállapították, hogy mindössze két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát juttat a szervezetbe, nem csoda hát, hogy az élsportolók körében is igen kedvelt ez a gyümölcs. Ám nem ez az egyetlen jótékony hatása: amellett ugyanis, hogy kellő energiával lát el, még fitten is tart és számos betegségtől megvéd.

  • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

    Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

  • Mérgezõ mártogatós ételek

    A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek.

    Állításuk szerint az 1998 és 2008 közötti étellel kapcsolatos megbetegedések közül majdnem minden 25. kezdõdött valamelyik mártogatóval, melyek általában nyers, felkockázott hagymát, paradicsomot, paprikát, avokádót és fûszereket tartalmaznak.