rss
  • Egészségtelen ételeket adnak el a gyerekeknek különbözõ mesefigurákkal

  • Népszerû mesehõsökkel befolyásolják a legkisebbek ízlését a gyorséttermek és az élelmiszeripari cégek, és nem éppen jó irányba, állítja egy új amerikai tanulmány.

    Az élelmiszereket olyan népszerû mesehõsökkel reklámozva, mint például Scooby Doo, az óvodáskorúakat arra ösztönzik, hogy a magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételeket válasszák a tápláló, egészséges ételek helyett. A kutatás során 40, 4 és 6 év közötti óvodást teszteltek, akik new-haveni gyermekotthonok lakói (itt található az egyetem kutatóközpontja).

    A kutatók háromféle élelmiszert tettek a gyerekek elé: alacsony tápértékû - alacsony energiatartalmú graham kekszet, alacsony tápértékû - magas energiatartalmú gyümölcsös gumicukrot, és magas tápértékû - magas energiatartalmú bébirépát. Csomagolásuk ugyanolyan színû és formájú volt, de mindegyikbõl volt egy márka nélküli és egy márkázott darab. A márkázott változatokon olyan mesefigurák pózoltak, mint Scooby Doo vagy Shrek.

    A gyerekek mindegyik élelmiszerféleséget megkóstolták, a mesefigurás és az anélküli változatot is, és minden esetben azt találták finomabbnak, amelyik csomagolásán kedvenc mesehõsük szerepelt. Azonban a bébirépa, azaz a legegészségesebb élelmiszer esetében a kutatók azt figyelték meg, hogy a márkázásnak nem volt olyan nagy rábeszélõ hatása, mint az egészségtelenebb ételeknél. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az egészséges ételeket sokkal ritkábban reklámozzák figurákkal, mint az értéktelen élelmiszereket.

    Roberto és kollégái szerint ez az eredmény is azt mutatja, mennyire fontos lenne korlátozni azt, hogy mesehõsökkel áruljanak egészségtelen ételeket. "Az elsõ feladat az lenne, hogy levegyük ezeket a mesefigurákat az értéktelen élelmiszerekrõl, a végcél pedig az, hogy az egészséges élelmiszerek csomagolásán bukkanjanak fel." - javasolja a kutatónõ.

    Rahil D. Briggs, a new york-i Montefiore Orvosi Központ igazgatója, és az Albert Einstein Orvosi Egyetem gyermekgyógyászati docense egyetért abban, hogy az egészségtelen ételek népszerû rajzokkal való reklámozása nagyban hozzájárul az Egyesült Államokban és a világ minden táján megfigyelhetõ járványos elhízáshoz. "Az ilyen korú gyerekeknek nagyon jó a megismerõ képességük, illetve a rövid és hosszú távú memóriájuk, viszont nem tudják fenntartással kezelni a hozzájuk érkezõ üzeneteket." - magyarázza. "Tehát amirõl mi, felnõttek tudjuk, hogy egy reklám, az számukra nem más, mint két képeskönyv közül azt kiválasztani, amin kedvenc mesehõsük mosolyog. A gyerekek minden terméket képeskönyvként azonosítanak, és az a szappan vagy sósmogyoró kell nekik, amin Scooby Doo szerepel".

    A docensasszony hozzátette, hogy az elhízási tendencia óriási méreteket öltött az egész kicsi gyerekek körében is. "Az elhízott gyerekek aránya megduplázódott az 1970-es évek óta, és ez egyenesen arányos azzal az összeggel, amit az élelmiszeripar arra fordít, hogy a legkisebb gyerekeket célozza meg különbözõ marketingfogásokkal.""Tehát, ha egy édességhez hozzárendelnek egy aranyos mesefigurát, a szülõknek semmi esélyük ellenük." - fogalmazta meg Dr. Briggs a végsõ következtetést.

    Medipress


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Elõzzük meg az influenzát!

    Kétségtelen, már közöttünk jár a tél rettegett betegsége, az influenza. Fontos, hogy a leghidegebb évszakban még jobban odafigyeljünk egészségünkre, és megtegyünk mindent immunrendszerünk erõsítése érdekében. A dr. Kóczán István belgyógyász tippjeinek segítségével felvehetjük a harcot a vírusokkal szemben. 1. Eddze az immunrendszerét, vigyen szervezetébe sok ásványi anyagot. Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, például kivit vagy narancsot. Segítenek a gyümölcsteák is. 2. Mindennap igyon frissen préselt citruslevet, talán sokan nem tudják, hogy a gyümölcslevekben a vírusok nem szaporodnak. Ezeket hûtve igya, a forralás ugyanis tönkreteszi a vitaminokat.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

  • Oroszországban vodkához harapják a sós uborkát

    A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebbõl az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépmûvészeti és történeti múzeumában. A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételbõl, de arra nézve nem hangzott el meggyõzõ bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget. A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

  • Károsítja a véredényeket az Atkins-diéta

    A szénhidrátokban szegény, magas zsírtartalmú Atkins-diétáról nemrég kimutatták, hogy hosszú távon károsítja a véredényeket, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közrejátszó gyulladásokat okoz. Az amerikai kutatócsoport 18 ember szervezetének mûködését követte nyomon, miközben mindegyik három diétát próbált ki egy-egy hónapon át. A Baltimore-ban található Marylandi Egyetem Egyészségügyi Központjának szakemberei szerint az Atkins-diéta bizonyult egyértelmûen a legegészségtelenebbnek. Ennek némileg ellentmond, hogy idén márciusban a Stanford Egyetem kutatói 12-hónapos vizsgálat után...

  • Fûszerrel a májkárosodás ellen

    A távol-keleti fûszerkeverék, a curry egyik alapvetõ alkotóelemét, a kurkumát évek óta vizsgálják, föltételezett gyógyhatását kutatva, mert májkárosodást kivédõ tulajdonságára vonatkozólag már voltak biztató eredmények. Kínai kutatók a fûszer új hatásmódjának lehetõségérõl számoltak be az Endocrinology szaklap legújabb számában. A curry a távol-keleti konyha csípõs, igen népszerû fûszerkeveréke. Nem csak az ételek ízesítése szempontjából lett közkedvelt, hanem a benne lévõ indiai sáfrányt, azaz a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát az ajurvéda orvoslás fontos gyógyszereként is rendszeresen használják.

  • Savanyúkáposztából sosem elég

    Savanyúkáposztából sosem elégA savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A tartósítás, savanyítás elsődleges előnye a növény C- és más, vízben oldódó vitaminjainak megőrzése. A savanyú káposzta akkor jó minőségű, ha színe fehér vagy halványsárga. Tápanyagtartalma gazdagítható, ha teszünk bele kis mennyiségben lila hagymát, póréhagymát, reszelt sárgarépát, főtt tojást.

  • Gyümölcsök, zöldségfélék, hüvelyesek: Az Indiai konyha kellékei

    Az indiai háziasszonyok leírhatatlanul sokfajta zöldségbõl válogathatnak a piacon. Óriási a választék.

    A nálunk ismeretes zöldségek - paprika, paradicsom, káposzta, sárgarépa, paszternák, spenót, saláta, fehér és piros retek, cékla, krumpli, karfiol, csemege kukorica padlizsán, zeller, karalábé, uborka, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, csicsóka, sokféle bab és tök - mind kapható. A számtalan ismeretlen zöldség közül talán a legkedveltebb a hölgyujj, melynek sokféle elkészítési módját ismerik. Noha a hölgyujj speciális ízû, megpróbálhatjuk helyettesíteni spárgával, de nem adja vissza az eredeti ízt.

  • Zöld sört szabadalmaztatott egy nagykanizsai felszolgáló

    Nagykanizsa - Nem a méregtõl, hanem rajongásból lett zöld a söre annak a nagykanizsai sörözõtulajdonosnak, aki különleges színû italát már szabadalmaztatta is.

    Béci bá' - teljes nevén Szabó Béla - zöld-fehér ruhában szolgálja ki a vendégeit az ugyancsak zöld-fehérre festett sörözõben, amit kedvenc csapatáról, a Fradiról nevezett el. Néhány éve egyik vendége évõdve megkérdezte tõle, hogy mikor lesz zöld a söre is, mire a tulajdonos évekig tartó kísérletezésbe kezdett.

  • Francia kaviár szibériai tokhalból

    Szibériai tokhalnak köszönhetõen visszakerül a francia éttermi kínálatba a francia kaviár. Bordeaux környékén, a Gironde-folyóban tenyészõ közönséges, vagy atlanti tokhal (Acipenser sturio) 1982-ben a túlhalászás és a vízszennyezés miatt csaknem kihalt, ezért védetté nyilvánították. Oroszországban és Iránban, a két fõ kaviártermelõ országban a túlhalászás és az orvhalászat miatt igencsak csökkent a tokállomány, így korlátozták az exportot. A kaviárkedvelõk segítségére végül a lénai tok, az Acipenser baerii "sietett" - jelenleg a halat négy francia cég tenyészti.

  • Teltségérzetet kelt és csökkenti az étvágyat az olivaolaj

    Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti idõt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmánya.

    Az olívaolaj és más telítetlen olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat. A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevû vivõanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át.

  • Mediterrán diétával, brokkolival csökkenthetõ a rákkockázat

    London - A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.

    26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata kilenc százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiõrlésû gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.

  • Néhány fûszer csökkentheti a hamburgerek rákkeltõ hatását

    Bár a legtöbb orvos szerint a hamburgerek fogyasztása egészségtelen, a szakemberek arra biztatnak, hogy ha már a grillpartik alkalmával marhahús is kerül a terítékre, használjunk pár fûszert az elkészítéskor, amely bizonyítottan hatékonyan elõzi meg a rákot.

    Így ízletes lesz az étel, és az egészségünkért is tettünk valamit. Tény, hogy a sült marhahús nem a legegészségesebb étel, hiszen nagy mennyiségben megtalálhatóak benne a heterociklikus aminok (HCA), amelyeket a rák kialakulásával hoznak összefüggésbe.

  • Megfelelõ táplálkozás, megfelelõ élelmiszerekkel

    Az egészségmegõrzés mára külön tudományággá nõtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerû táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelõen megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

    A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelõ táplálkozásélettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja, és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Téves információk az egészséges táplálkozással kapcsolatban

    Ha az egészséges táplálkozás és a diétázás ugyanaz lenne, akkor sokan egész életükben fogyókúráznának. Csakhogy nem ugyanaz. Íme, a leggyakoribb tévhitek:

    1. tévhit: Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik.

    A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, illetve azt hiszi, hogy le kell mondania kedvenc ételeirõl. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás nem fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen az egészséges étrend.

  • Étvágycsökkentõ a zsírszövet kiéheztetése

    A zsírszövetben található erek sejtjeit programozott sejthalálba hajszoló fehérjék a jövõben a súlycsökkentõ kezelések célpontjaivá válhatnak – állítják a Cincinnati Egyetem kutatói.

    Dr. Randy Steeley, az Egyetem Anyagcserebetegségek Intézetének belgyógyász professzora állatkísérletek során felfedezte, hogy az elhízott állatok proapoptotikus (sejthalálhoz vezetõ) fehérjékkel történõ kezelése jelentõsen csökkentette a bevitt táplálékmennyiséget és a test zsírtartalmát.

  • Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak ki

    Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak kiAmikor valaki inkább a növényi eredetű ételek fogyasztása mellett dönt, vigyáznia kell arra, hogy kerülje az egészségtelen és hizlaló ételeket, mint a csokoládé, a péksütemények, a sajtos pizza, stb. Fontos, hogy tisztában legyen vele, mely tápanyagokra van szüksége szervezetének. A fehérje fontos része a napi étrendnek, a nők számára 45, a férfiak számára 55 mg az irányadó napi beviteli érték. Megtalálható a hüvelyesekben, a babban, a lencsében, a borsóban, a tojásban, a tejben, a sajtban, a joghurtban, a diófélékben és egyéb magvakban.

  • Veszélyes ásványvizek!

    William Shotyk, aki többféle ásványvizet vizsgált meg, kutatásának eredményeinek tükrében kijelentette, hogy nem szeretne ezentúl ásványvizet inni. A kutató a Heidelbergi Egyetemen elvégzett 2006-os vizsgálatának eredményeit a Royal Society of Chemistry's címû lapban publikálta. Ezek szerint az úgynevezett PET (polietilén tereftalát) -palackokban (az ásványvizek mûanyag palackjáról van szó) antimon nyomokat találtak. Ez a fém mérgezõ hatású: kis mennyiségben levertséget és depressziót, nagyobb mennyiségben pedig akár életveszélyes hányást okozhat, illetve halálhoz is vezethet.

  • Muffin a megunhatatlan süticsoda

    Míg korábban teljesen ismeretlen, külföldi specialitásnak számított, s legjobb esetben is csupán filmvásznakon találkozhattunk eme édes csodával, ma már minden nagyobb közértben hozzájuthatunk fontos és jellegzetes kellékéhez, azokhoz a helyes kis fodros, harmonikaszerûen hajtogatott speciális muffin papírokhoz! De kezdjük az elején. Ha már van papírod, és még esetleg kaptál valakitõl, (mondjuk karácsonyra) egy fura , hat, vagy éppen tizenkét mélyedéses teflonozott, vagy szilikonos sütõformát, muffinsütõ néven és nem tudod mihez is kezdj vele, akkor hát íme néhány jó tanács!

  • A jó magyar pálinka

    Pálinka vagy pálinkához hasonló szeszes ital? Hozzá nem értõknek a kettõ egy és ugyanaz, pedig a valóságban óriási különbség van a két nedû között. A pálinka Magyarországon termett vagy termesztett, kiváló minõségû, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül, míg a pálinkához hasonló szeszes italt tiszta szeszbõl, aromák hozzáadásával állítják elõ. A legegyszerûbben a hátcímke megfigyelésével deríthetõ ki, hogy valóban pálinkát tartalmaz-e a palack. Amennyiben az összetevõk között tiszta szesz, aroma, ízfokozó, karamell, színezék, vagy más segédanyag szerepel, csak pálinkára hasonlító szeszes italról lehet szó.