rss
  • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

  • Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

    Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

    A függéssel foglalkozó kutatók szerint a sültkrumpli, hamburger és a többi sok zsírt és sok kalóriát tartalmazó étel még a drogoknál is hatásosabban tartja függésben a fogyasztóit. A legújabb kutatások eredményeit a Nature Neuroscience közli. Laboratóriumi patkányokat három csoportba osztottak, és 40 napon át kaptak különbözõ élelmet: az elsõ csoport csak normál tápot, a második ezen kívül szalonnát, kolbászt, sajttortát és desszertet is, amihez naponta egy órán keresztül fért hozzá, míg a harmadik csoport naponta akár 23 órán át is hozzájuthatott a zsíros ételekhez.

    Azok a patkányok, amelyeknek szinte korlátlanul állt rendelkezésére a zsírban gazdag táplálék, kétszer annyi kalóriát fogyasztottak, és el is híztak. A napi egy órás hozzáférés rohamszerû étkezést eredményezett, a bevitt kalória javát ekkor nyerték az állatok.

    A kutatókat azonban nem is ezek a tények lépték meg, hanem az, hogy a zsíros ételekhez korlátlanul hozzájutó patkányoknál nõtt az agyban az ún. jutalomküszöb szintje. Ez azt jelenti, hogy egyre nehezebben éreztek örömet, más szóval: kialakult a patkányoknál az a tolerancia, amit gyakran tapasztalnak a kutatók a függõségnél, és ez egyre erõsbödõ tendenciát mutatott, ahogy az állatok elhíztak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Jó kajákkal a téli betegségek ellen!

    Nátha törölve, jöhet a tél! A legtöbb ember számára törvényszerû, hogy a hideg hónapok során legalább egy-két alkalommal megfázik vagy megbetegszik. Pedig a szakértõk esküsznek rá, hogy helyes táplálkozással nem egyszerûen „átvészelhetjük" a zord évszakot, hanem kicsattanó egészséggel, ellenállóképes szervezettel felvértezve juthatunk el a tavaszi enyhülésig. Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl...

  • Nem mindegy, hogy mit eszünk edzés után

    A rendszeres mozgás karbantartja a testünket és a lelkünket. A mozgás fontos az egészséges élet megõrzéséért, de a legjobb hatást csak akkor érhetjük el, ha a magunkhoz vett táplálék is a legmegfelelõbb számunkra.

    A szakemberek tanácsai szerint nem az a legfontosabb, hogy állandó és rendszeres edzést végezzünk, hanem szervezetünk szempontjából lényegesebb az edzésmunka elvégzése után elfogyasztott étel. Ugyanis az anyagcserénk egy fizikai terhelés után alapvetõen más jellemzõket mutat, attól függõen, hogy milyen ételeket eszünk.

  • Nemcsak a szervezetnek, a bőrnek is jót tesz az őszibarack

    Nemcsak a szervezetnek, a bőrnek is jót tesz az őszibarackAz őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalmának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben. Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális ha minden növényben több lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek a felszívódása és a test jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium veszteség.

  • Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtök

    Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtökFenséges, illatos, sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. Sárga-narancssárga színe a legjobb bizonyíték arra, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag, a sütőtök magja pedig proteint valamint lecitint is tartalmaz. Már csecsemőkorban érdemes megkedvelteti a gyermekekkel, mivel segítésével kiválóan helyettesíthetjük a csokoládét vagy a különböző édességeket, ezáltal pedig hozzászoknak a természetes, édes ízvilághoz.

  • Lencseleves

    Lencse = szerencse?!

    A lencse az egyik legõsibb kultúrnövény, már az újkorban is termesztették. Közel-Keletrõl származik, Ázsiában még a ma napig alapételnek számít, de népszerûvé vált Amerikában és Európában is.

    A lencse sokak szerint az 5 legegészségesebb zöldség egyike, mert magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is, valamint tisztítja a beleket, ezért alkalmas méregtelenítésre.

  • Az ősz jótékony finomságai

    Az ősz jótékony finomságaiAlma, barack, szőlő, szilva, dió, sütőtök – ez csak néhány az őszi finomságok közül, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nagyon egészségesek is. Ilyesmit enni sokszor nagy fejtörést okoz, de nem ősszel! Ez az évszak tele van olyan finomságokkal, amelyek hihetetlenül egészségesek a szervezet számára. Nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak az ősz ajándékainak! Az alma az egyik legjobb és legkedveltebb őszi gyümölcsünk. Véd a daganatok kialakulásától, jó a székrekedésre és tisztítja a beleket is.

  • 3 dolog, amit nem tudtunk az alkoholról

    A társasági élet összetartó ereje vagy családokat szétrobbantó vegyszer? Halálos méreg vagy az egészséges táplálkozás része?

    Az alkohol és az alkoholizmus megítélése Magyarországon, de talán az egész világon érdekesen kettõs. Inni férfias, belevaló dolog, társaságban egyenesen muszáj. A részegek viccesek, jópofa helyzeteket idéznek elõ: senkit nem botránkoztatnak meg – legalábbis ha fiatal és fõleg férfi az illetõ. Ha idõsebb férfi, de különösen nõ jelenik meg ittasan az kínos, botrányos, esetleg egyenesen sajnálatra méltó.

  • A diétás, szénsavas üdítõk megnövelik a szívroham kialakulásának esélyét

    A cukormentes, szénsavas üdítõktõl karcsúbb lehet derekunk, azonban azok, akik minden nap ezt isszák, nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot, vagy stroke-ot egy új amerikai tanulmány szerint.

    A kutatók arra jöttek rá, hogy az idõsebb felnõttek, akik minden nap ilyen italokat ittak, 44 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot. A kutatás arról nem számolt be, hogy a cukormentes, de nem szénsavas üdítõknek is hasonló hatásuk volna-e. A kutatócsapat 2,564, 69 éves vagy annál idõsebb new york-i felnõttet követett nyomon.

  • Olasz gasztrotúra Milánó környékén

    Az olasz konyha ismert fogásai mellett Milánó és vidékének vendéglõiben számos jellegzetes helyi specialitás rendelhetõ.

    Ezek közül megemlítendõ a hüvelyesekkel együtt fõzött és növényekkel fûszerezett busecca nevû pacalleves és a zuppa pavese nevû zöldséglevest tojással, pirított fehér kenyérrel és sajttal, amely tulajdonképpen a minestrone észak-olasz változata. A spagetti alla Milanese (spagetti milánói módra) a világ étlapjairól is ismert. Kedvelt étel még a risotto alla Milanese (rizottó milánói módra), amelybe húsdarabkákat, esetleg májat és gombát is belefõznek.

  • Tíz gyerekbõl még három sem egészséges - piknik a gyerekekért

    Viszonylag könnyen siklott át a közvélemény figyelme nem rég azon az európai uniós felmérésen, mely megállapította, hogy hazánkban a gyerekek legjobb esetben is egynegyedérõl(!) mondható el, hogy egészséges. Az Eurokid program legfõképp a rendszeres mozgás, a családok aktív életvitelének hiányával magyarázta a lesújtó mérleget, amiben sok igazság lehet, hisz a gyerekek egyre kevésbé kedvelik a testnevelés órákat, soha nem volt annyi felmentett, mint manapság.

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

    A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

  • Eper, banán és ananász a tavaszi fáradtság ellen

    A friss gyümölcsök kínálata egyre bõvül ahogy világszerte is nõ a napsütéses órák száma és árban is kedvezõbbek lesznek a gyümölcsök ezáltal. Így már jóval kedvezõbb áron is hozzájuthatunk, a már napsütésben érett gyümölcsökhöz, zöldségekhez.

    Ilyen az eper, a banán és az ananász. Az epernek magas a C vitamin tartalma, serkenti a vérkeringést, energetizál, fokozza az anyagcsere folyamatokat, fiatalító hatása van, és vértisztító hatásáról is ismeretes.

  • Ételek az õszi depresszió ellen

    Hivatalos nevén endorfin, népszerû nevén boldogsághormon. Mi az endorfin?

    Különleges, fehérje jellegû anyag, amit a szervezeted termel. Nem kerül pénzbe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy a boldogsághormon kiválasztódjék, s te megúszhasd az õszi-téli nyomottságot. Visszavonhatatlanul megjött az õsz. Ilyenkor sokan befordulnak a sarokba, átadják magukat a depressziónak. Az endorfin az agyban termelõdõ fehérje jellegû, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelõsek.

  • Étel vagy tabletta formában érdemes vitamint fogyasztani?

    Érdemes kikérni az orvos véleményét, mielõtt bárki fokozott vitamin- vagy ásványianyag-pótlásba kezd, különösen, ha állandó gyógyszert szed, valamilyen betegséggel küzd, vagy az idõsebb korosztály tagja. A túl sok vitamin és ásványi anyag ugyanis problémákat okozhat bizonyos laborvizsgálatoknál, illetve megzavarhatja a betegségekre szedett gyógyszerek hatását. A vitaminok és ásványi anyagok úgynevezett mikrotápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van kis mennyiségben, de egyenletes eloszlásban. E tápanyagok többségét a szervezet maga nem tudja elõállítani.

  • Borban az igazság

    Kutatók már régen felfedezték, hogy egy egészséges felnõtt ember esetében a mérsékelt borfogyasztás csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, erõsíti a testet és a lelket.

    A kulcsszó a mértékletesség: a nõk napi egy, a férfiak pedig két pohár bort ihatnak meg nemhogy büntetlenül, de kifejezetten saját egészségük érdekében. A mérsékelt borfogyasztás ugyanis serkenti az úgynevezett jó koleszterin, a HDL termelõdését, és lassítja az érfali lerakódások kialakulását.

  • Ehetõ rovarokat tenyésztenek a tudósok Costa Ricán

    Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak. Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esõerdõkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.

  • Egészség, és megfelelõ testsúly káposztával

    Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

    Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.

  • A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika

    Az erõspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertõzést, sõt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

    A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Õshazája Mexikó, de számos nép konyhájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

  • Aprósütemények a fenyõfára

    Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma-, vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésû, illatos és mutatós díszeket, hogy az ünnep pillanatai még emelkedettebbek legyenek! A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titkokat rejtõ csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegõ bakelitlemez mélyérõl szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!