Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szacharinnal etetett állatok késõbb több kalóriát fogyasztottak összességében, többet híztak, nagyobb lett a zsírtömegük és nem sikerült a késõbbi fogyókúrájuk sem. Minden mért különbség a két csoport között elérte a statisztikailag szignifikáns mértéket.
A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerzõi, Dr. Susan Swithers és Dr. Terry Davidson szerint a magyarázat nem is olyan bonyolult. Mivel a szervezet ahhoz van szoktatva, hogy az édes étel fogyasztása jelentõs kalória-bevitellel jár együtt, összezavarodik, ha "hiába" esszük az édességet. Úgy érezzük ezért, hogy az adott táplálékból többet kell fogyasztanunk, mivel az önkontroll képessége elveszik.
Ez magyarázhatja a meglehetõsen eltérõ kutatási eredményeket is a témában. A mesterséges édesítõk használata kapcsán egyes kutatócsoportok súlycsökkenésrõl, míg mások hízásról számoltak be. Emiatt a tudományos élet szakértõi között egyelõre nincs konszenzus. Dr. Swithers és munkatársai eredményei azonban illeszkednek azokhoz a bizonyítékokhoz, melyek szerint a diétás üdítõitalok fogyasztása a várt súlycsökkentõ hatás helyett túlsúlyt és metabolikus szindrómát - deréktáji elhízást, magas vérnyomást és csökkent inzulinérzékenységet - eredményez.
Szerencsére azonban a fogyni vágyók továbbra is számolgathatják a kalóriákat, hiszen a kalória-bevitel megszorításának fogyasztó hatását nem cáfolják a fenti eredmények. Az is ismert viszont, hogy nehezebb folyamatosan számon tartani az elfogyasztott ételek kalóriatartalmát, mint alacsony kalóriatartalmú ételeket választani, és azokból korlátlan mennyiséget megenni.