Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Bár a romlási folyamatok gyakorlatilag leállnak a mélyhûtõben, más változások azonban szépen lassan bekövetkeznek még a fagypont alatti környezetben is. Ezek nem érintik az étel fogyasztásának biztonságosságát, azonban hatással lehetnek annak minõségére, élvezhetõségére.
Bekövetkezik például a jégfázisban lévõ anyagok kiegyenlítõdése, vagyis az étel jégtartalmának növekedése és a jégkristályok méretének változása. Erre elsõsorban akkor kerül sor, ha a fagyasztás során hõmérséklet-ingadozás lép fel, azonban állandó hõmérsékleten is megtörténik. Ez a jelenség az ételt mechanikailag károsítja, változásokat idéz elõ annak mikroszerkezetében, állagában.
Egy másik fontos jelenség az ételen belüli eltérõ folyadéktartalmú területek kiegyenlítõdése, azaz a belsõ folyadékvándorlás. Így a ropogós és a lágy részek víztartalma idõvel egyensúlyba kerül, állaguk egymáshoz hasonlóvá válik, megszûnik az adott ételt izgalmassá tevõ kontrasztosság.
A fagyasztott étel levegõvel érintkezõ részén a folyadék elpárolog, itt az étel kiszárad, színe megváltozik, szürkés árnyalatú lesz. Bár továbbra is biztonsággal fogyasztható, sokkal kevésbé gusztusos és élvezhetõ, mint korábban.
A fenti jelenségek miatt tüntetnek fel szavatossági idõt a mélyhûtött termékeken is. Itt a lejárati dátum nem azt jelzi, mikortól veszélyes az adott termék fogyasztása, hanem azt, hogy meddig várhatjuk el a maximális minõséget a megvásárolt élelmiszertõl.
Bíró Zsuzsa