Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ezt az eredményt annak tulajdonították, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs.
A tanulmány alapján a banán is hasonlóan egészséges, a rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az asztma elõfordulását.
A két tanulmány feltehetõen az alma magas flavonoid tartalmának jótékony hatását tükrözi. A flavonoidok antioxidáns hatású (sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében közremûködnek) növényi anyagok.
Az almában elõforduló fõ antioxidánsok fõleg az alma héjában vannak jelen: quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin. A flavonoidok emellett erõsítik az immunrendszert, rákmegelõzõ-, gyulladáscsökkentõ tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédõ szerepet is betöltenek. Összességében védik az egészségünket.
Az alma jótékony hatásai már régóta ismertek. Segíti az emésztést, ami leginkább a rosttartalmának köszönhetõ. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltõ (carcinogén) anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.
Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.
Az almában megtalálható vitaminok nem különböznek más gyümölcs vitamintartalmától. Tartalmaz A vitamint, B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak köszönhetõen nagyon jó hatással van az emésztésre.
Az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megõrzéséhez.
Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlõ hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megõrzi. Ihatjuk szûrt illetve rostos üdítõ változatát. A szárított almahéjból készíthetünk teát, amit kiváló hatású gyomor és bélbántalmak ellen.
A háziasszonyok saláták készítéséhez hasznosíthatják almaecet formájában, mely a fogyókúrázók által is közkedvelt, természetes zsírégetõ tulajdonsága miatt.