2024.04.23. - Béla

A tél vitaminbombája: a cékla

A tél vitaminbombája: a cékla
A cékla nemcsak kiváló savanyúság, hanem megfelelõ mennyiségben jó adag vitamint jelent a szervezetnek. Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Gyógyhatását - mely nyersen a legnagyobb - a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban és biotinban. Jó hatással van az emésztõrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítõ hatása közismert.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot egyaránt tartalmaz. Vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetõen serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, támogatja a nyirokrendszer mûködését. Jó hatással van az emésztõrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítõ hatása közismert.

A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzõnek ismerik, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké.

A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítõ gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Legújabb kutatások szerint jótékony hatással van a rákos betegek kezelésében is.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképzõ gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül, a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sõt a hagyományos indiai "bõrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, sõt kifejezetten hasznos számukra mert folsavat tartalmaz, amelynek megfelelõ mennyiségû bevitele a magzat számára különösen fontos. A kutatások szerint a folsav bizonyos idegrendszeri fejlõdési rendellenességeket mintegy ötven-nyolcvan százalékos hatékonysággal véd ki, és más vitaminokkal együtt ez az arány kilencven százalékra nõtt.

A folsav a magzati fejlõdés során, az agy és az idegrendszer mûködéséhez szükséges anyagok képzõdésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelõ pótlásával, több fejlõdési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínûsége csökkenthetõ.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!