rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Lasagne

  • Share on Tumblr

    Szükséges hozzá egy doboz lazannyatészta - maradjunk egy négyszemélyes adagnál - egy bõ félkiló sertésdagadó, egy negyed kiló edami sajt, egy hatalmas fej vöröshagyma, egy liter tej, kevés margarin, liszt, só, szerecsendió, oregano és pirospaprika.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Valószínû ettõl egy olasz szakács egy hatalmas mammamija kíséretében dobna egy hátast és megfogadná, hogy õ ide sohatöbbet, de mint a receptoldal elején mondtam: mindent úgy csinálok, ahogy szeretjük, csinálni és enni.

    A szép a lazannyakészítésben, hogy egyszerre több folyamat zajlik és a mester csak ellenõrzi. Nézzük a lépéseket.

    1. elhajtunk a környékrõl minden beledumáló, belecsipkedõ, lábalattlévõ, nassolnivágyó entitást és kikészítjük a hozzávalókat.

    2. egy fazékban vizet teszünk fel 2-3 csipet sóval és egy evõkanál étolajjal. Ha felforrt, akkor már a 3. pont közepén járunk, de ide írom, hogy beletesszük a félkilós lazannyatészta harmadát és megfõzzük. A hazai szokástól eltérõen nem ronggyá, hanem hamarabb elzárjuk a tüzet a fazék alatt és lefedve hagyjuk egy kicsit ázni a tésztalapokat.

    3. vereshagymát aprítunk, majd némi étolajon megfonnyasztjuk, aztán a mérsékelt tüzet tovább mérsékeljük, meghintjük édes pirospaprikával, ha kell egy-két evõkanál vízzel megóvjuk a leégéstõl, aztán rátesszük a ledarált sertésdagadót (lehet csinálni marhahúsból is, de azt fõleg Argentinában, ahol a húsboltok ehetõ marhát tartanak, nem olyat mint Magyarországon, vagyis amit boldogabb országban a tigriseknek sem adnának oda). Kicsit nagyobb gázt adva, folyamatosan keverve a húst fehéredésig pirítjuk, szórunk rá egy kevés oreganót, majd megsózzuk és lefedve lassú tûzön olykor megkevergetve (ehhez le köll venni a fedõt) hagyjuk, hogy pörköltté váljon.

    4. Kábé nyolc deci tejet egy csipet cukorral felforrósítunk, egy púpozott evõkanál lisztbõl és két evõkanál margarinból világos rántást készítünk, majd óvatosan felengedjük a forró tejjel. Közben keverjük, mint kikosarazott szeretõ a slamasztikát, hogy ne nagyon csomósodjon. Kevergetés közben egy kicsit megsózzuk és egy kicsit meghintjük szerecsendióval. Tejföl sûrûségûre fõzzük és vigyázunk, mert kihûlés közben tovább sûrûsödik.

    5. Egy lehetõleg szögletes jénai tálat, vagy kisebb, de magasfalú tepsit kikenünk margarinnal és az alját befedjük az idõközben leszûrt tésztalapokkal.
    6. A tésztalapokra kerül egy vékony réteg a pörköltbõl, arra egy újabb réteg tészta, aztán megint a pörkölt, végül a tészta. Ha ügyesek vagyunk, akkor mire ideérünk, el is fogyott mindkettõ.

    7. A legfelsõ tésztára jön a besamel (ld. 4 pont) arra pedig az edami sajt, amit én uborkagyalun hajszálvékony lapokra szoktam osztani.

    8. Az egész bekerül a sütõbe, aholis 200 fokon tartózkodik addig, amíg a tetején a sajt el nem kezd pirosodni.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Alföldi húsgombóc

    Hozzávalók: 25 dkg burgonyás tészta, 30 dkg sertéslapocka, 1 hagyma, 1 evõkanál olaj, ízlés szerint só, õrölt bors, pirospaprika, petrezselyem, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.

  • Zsiványpecsenye nyárson sütve

    Hozzávalók:

    40 dkg sertéscomb, 20 dkg húsos szalonna, 4 nagy burgonya, 4 nagy vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 mokkáskanál õrölt bors, só

  • Hagymás palacsintacsíkok

    Hozzávalók: 2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, sütéshez: olaj, 1 teáskanál só.

  • Palócleves

    Hozzávalók: 40 dkg birkalapocka, 30 dkg burgonya, 30 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanálnyi finomliszt, 5 dkg zsír, só, paprika, kömény, kapor, babérlevél, 1 pohár tejföl.

  • Krumplitorta

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 60 dkg cukor, 25 dkg margarin, 30 dkg darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg étcsokoládé, tejszínhab.

  • Mazsolás vanília leves

    Hozzávalók: másfél liter tej, fél csésze rizs, 1 vanília rúd vagy aroma, 3 evõkanál cukor, 1 db tojássárgája, 1 evõkanál liszt 1 csomag mazsola.

  • Házi krémes

    Házi krémesSzeretjük, mert bármikor szinte bármennyit képesek vagyunk belőle megenni, hiszen házi, édes, finom, egyszóval a miénk! Ha leveles tésztát veszünk, akkor azt kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200 fokon kisütjük. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek széleiket levágjuk, az egyiket egy kisebb tepsibe helyezzük (sütés közben is zsugorodik) a másikat feldaraboljuk akkorára, amilyen nagyságúra szeretnénk a krémeseket.

  • Almás csirkevagdalt

    Hozzávalók: 2 csirkemell (40-50 dkg), 1 dl tejszín, 1 nagy, savanykás alma, 2 tojássárga, 10 dkg ementáli sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, ízlés szerint õrölt fehér bors, kevés zsemlemorzsa;

  • Csokis mandulás sütitorta

    Hozzávalók: 22 dkg feldarabolt keserû csokoládé, 15 dkg barna cukor, 3 evõkanál víz, 17 dkg puha vaj, 2 dkg õrölt mandula, 3 ek. liszt, 5 tojás sárgája és fehérje különválasztva, 10 dkg hámozott mandula, késhegynyi sütõpor, porcukor, tejszínhab, friss gyümölcsök.

  • Boros kuglóf

    A hozzávalókat: 37 dkg vaj, 22 dkg porcukor, 6 tojás, 0,5 cs. sütõpor, 1,5 dl tej, 1 cs. tortadara, 1 ekanál kakaó, 2 kkanál fahéj, 37 dkg liszt, összedolgozva tésztát keverünk.

  • Mandulás kínai csirke

    Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg tisztított fehér mandula, kis doboz ananászbefõtt, 10 dkg rizsliszt, 1 dl édes fehérbor, 2 tojásfehérje, 1 tk cukor, csipetnyi törött fehér bors, ízlés szerint só.

  • Almaboros puncs

    Hozzávalók: 1 liter almabor, 4 dkg fahéjas cukorszirup, 6 szegfûszeg, 2 darabka fahéj, csipetnyi, szerecsendió (reszelt), csipetnyi õrölt gyömbér, 2 narancs, 1 citrom.

  • Vagdalthús nyers burgonyával

    Hozzávalók: 6 dkg csirke, bárány, vagy sovány sertéshús, kb 0,5 közepes nagyságú burgonya reszelve, 1 kk zöldpetrezselyem, 1 kk pirospaprika, 1 dkg zsír, vagy olaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 0,5 tojás, só.

  • Burgonyás kolbász

    Hozzávalók: 2 kg nyers krumpli, fél kg hagyma, 80 dkg dagadó, 30 dkg fõtt marhahús, 10 g törött fehérbors, 1 dkg szerecsendió, majoranna, kakukkfû, borsikafû, só.

  • Mititei

    Hozzávalók: 500 g marhahús, 2-3 ek húsleves, 8-10 szem bors, 1/2 fej fokhagyma, 1/2 kk kömény, késhegynyi szódabikarbóna.

  • Nyúl õzgerinc-formában

    Hozzávalók: nyúlhús 1 aprólék, tojás 3 db, füstölt szalonna 10 dkg, gomba 10 dkg, mustár 2 ek., fõtt sonka 25 dkg, tejföl 2 ek., pástétomfûszer 1 késh., fehérszalonna 25 dkg, esetleg libamáj 1 dkg, só késh., citrom 1 db.

  • Rákpörkölt rizzsel

    Hozzávalók: 60 dkg elõkészített rákfarok és olló (crevet, homár, crab), 1 dkg só, 3 g paprika, 2 dl csontleves (lehet húsleves, vagy zacskós leves is), 15 dkg vaj, 2 dkg liszt, 30 dkg rizs.

  • Dinnyefagylalt

    Hozzávalók: 1 kis sárgadinnye, 25 dkg cukor, víz, 1 narancs leve, fél citrom leve, 1 tojásfehérje, 2 ek cukor.

  • Kovászos uborka

    Hozzávalók: uborka, só, kapor, fokhagyma, kenyér.

  • Túrós tarhonya

    Hozzávalók 4-5 személyre: 25 dkg tarhonya, 35 dkg túró, egy közepes hagyma, egy zöldpaprika, kevés zsiradék, húslé vagy leveskocka, só.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...