
A karalábé és a fasírt szerelemgyereke a sütõbõl. Gyorsan elõkészíthetõ, laktató és nagyon finom. Zöldséges is, húsos is, imádjuk!
Karalábéból nem a lila, hanem a zöld fajtát szoktam venni, mert nekem, ha nem a nagymamámtól kapom, akkor a lila mindig fás. A zöld viszont sohasem. Még akkor sem, ha a nagyobbakat választom.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Hozzávalók:
4-5 karalábé
legalább 8 karalábé levél
3 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
50 dkg darált lapocka vagy sertés comb
2 tojás
só, bors
legalább 1 nagy pohár tejföl
Kell még egy nagyobb méretû sütõtál is. A “tegnapi” zsemléket legalább fél órára vízbe áztatom.
A karalábékat megmosom és leszedem a leveleket, majd kiszedem a vastagabb levélnyeleket is. A leveleket apróra vágom és beleteszem abba a tálba, amelyben majd a tölteléket gyúrom össze. A karalábékat megpucolom és a szakács jutalmaként a zsenge kalapokat elrágcsálom. (Nagylelkû vagyok, a fiamnak is szoktam adni.) A karalábékat kockára vágom (nagyjából 1,5×1,5×1,5 centis kockákra) és a sütõtál aljára pakolom. (A töltelék alatt majd megpuhul és zsiradékot sem teszek alá, a húsból kisül annyi, amennyi kell.)

Az aprított karalábélevélhez hozzáadom a kicsavart zsemléket, a darált húst, a tojásokat és az apróra vágott vöröshagymát. Sózom, picit borsozom és összegyúrom. A masszát a karalábé tetejére teszem és kicsit bele is nyomkodom a karalábékba. Tetejére a nagy pohár tejföl felét teszem, letakarom, és bõ 1 óráig (nagyjából 200 fokos sütõben) sütöm. Utána még egy fél óráig takarás nélkül is sütöm.
Nem túl elegáns étel, de mi imádjuk, persze a tányéron még egy adag tejfölt teszünk rá (csak úgy nem lehet szépen fényképezni) és az sem utolsó szempont, hogy gyors elõkészítés után nincs vele sok macera és ezzel az adaggal 4 embert jól lehet lakatni.
Minél többször készítem, annál több karalábé kerül bele, mert karalábéból sohasem lehet elég sok, de 5 karalábénál megálltam.
Myreille - egyperces.hu