rss
  • Paradicsomos rizs

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: rizs 1/2 kg, paradicsom 1 kg, hagyma 1 fej, só 1 késh., zsír 10 dkg.

    A rizst megmossuk, és feltesszük forró zsírban párolni, azután feleresztjük passzírozott paradicsomlével. Fõzünk bele egy fej hagymát egészben; ha puha kidobjuk belõle a hagymát. Tegyünk bele kevés sót és a rizst puhára fõzzük.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tejben pácolt sertésszelet

    Hozzávalók: 4 szelet kicsotozott sovány sertéstarja (kb. 50 dkg), 2 1/2 dl tej, 3 evokanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött bors, olaj a sütéshez;

  • Tárkonyos pulykaleves

    Hozzávalók:

    - 50 dkg pulykamell
    - 1 fej vöröshagyma
    - 1 l húslevesalap
    - fél citrom
    - 2 marék zöldborsó
    - 10 dkg gomba
    - 2 szál sárgarépa
    - 1/2 dl tejszín
    - 1/2 dl tejföl
    - friss tárkony
    - 1/2 dl tárkonyecet

  • Brókersaláta

    Hozzávalók: 1 kis doboz csöves kukorica, 5 húsos paradicsom, 1 kis doboz gombafej, 20 dkg brokkoli (mélyhûtött), 4 keménytojás, 1,5 dl olivaolaj (extraszûz), 5 ek borecet, 2 tk só, 1/m mk frissen õrölt feketebors.

  • Túró rudi

    Hozzávalók:

    Töltelék: 50 dkg tehéntúró, 1 tojás sárgája, 3 ek. porcukor, fél citrom reszelt héja és leve, kevés tejszín. Csokimáz: 1 kis szelet étcsoki, 10 dkg vaj, 2 ek. cukor, 4 teáskanál kakaópor, 2-3 ek. tej.

  • Sonkás tojássaláta

    Hozzávalók:

    - 8 db fõtt tojás
    - 30 dkg héjában fõtt burgonya
    - 25 dkg fõtt füstölt sonka
    - 2 fej lilahagyma
    - 1 csokor retek
    - 3 ág kakukkfû
    - 1 csokor petrezselyemzöld
    - fél dl olaj
    - 3 dl majonéz
    - 1 fej saláta
    - 1 csipet õrölt bors
    - 1 csipet só

  • Bodzavirág bor

    Tegye a lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba, adja hozzá a cukrot és a citromot, majd forrázza le 3 liter lobogva forró vízzel. Ha kihûlt adja hozzá az élesztõt. Az így elkészített alapot hagyja állni egy éjszakán keresztül, majd másnap szûrje le, töltse üvegekbe, és gyengén ledugaszolva tegye azokat hûvös helyre (ne a hûtõszekrénybe!). Az érlelés során többször kiugorhat a nyakas üvegek dugója, ha elõfordulna, dugaszolja gondosan vissza azokat. Amikor már letisztult lé, szûrje le az idõközben képzõdött üledéket, majd dugaszolja be véglegesen az üvegeket.

  • Cseresznye leves

    Hozzávalók:

    50 dkg fagyasztott magozott cseresznye, 1 doboz (3 dl) tejszín, 1 csomag puncs ízû pudingpor, cukor ízlés szerint, 5 púpozott evõkanál liszt + víz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom, fahéj, õrölt szegfûszeg, felvert tejszín a díszítéshez

  • Sajtos rakott csirkemell

    A csirkemellfilét kockára vágva (vagy szeletben) forró olajon fehérre pirítjuk. Kivajazunk egy tûzálló tálat és a következõképpen rétegezzük: reszelt trappista sajt, tejföl, Univer grill fûszerkeverék (fémtubusos kiszerelés), hús (a húslével együtt), Univer grill fûszerkeverék, reszelt trappista sajt, tejföl.

  • Tengeri halpogácsa

    Hozzávalók: 1 db paradicsomos halkonzerv, 2 dl párolt rizs, 2 db egész tojás, 2-3 ek zsemlemorzsa, 2-3 ek liszt, fél citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk törött fekete bors, kevés só.

  • Dióbundában sült ponty

    Hozzávalók: 8 vékony szelet pontyfilé, 1 nagy tojás, 5 dkg liszt, 12 dkg dióbél, 10 vaj, só.

  • Alma csatni

    Hozzávalók:

    1 kg alma, 1 csésze cukor, 2 evõkanál vaj, 1 teáskanál vöröscsili por (õrölt erõs pirospaprika), 2 teáskanál õrölt ánizs, 1 teáskanál fahéj, késhegynyi õrölt szegfûszeg, csipet só

  • Csirkemell jóasszony módra

    A petrezselymet, a kakukkfüvet és a babérlevelet csokorba kötjük. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a forró olajon (spray --- teflonserpenyõ) üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a csíkokra vagy kockákra vágott csirkemellfilét és 2-3 percig pirítjuk.

  • Rizses lecsó debrecenivel

    Hozzávalók: 10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evõkanál pirospaprika, 2 pár debreceni, 12 dkg rizs, só.

  • Olívás gombasaláta

    Hozzávalók: 40 dkg gomba, fél fej jégsaláta, 2 db kemény paradicsom, 1 fej lila hagyma, 2 evõkanál magozott és apróra vágott olajbogyó, 3 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál bor- vagy gyümölcsecet, 1-1 késhegynyi õrölt fehér bors és õrölt babérlevél, ízlés szerint só, cukor és ecet.

  • Heringsalátával töltött uborka

    Hozzávalók 8 személyre: 4 db kisebb uborka, 1 evõkanál kapribogyó, 1 csomó újhagyma, 1-1 csokor kakukkfû és ka­por, só, õrölt bors, 2 evõkanál olívaolaj, 4 párolt heringfilé (ruszli).

  • Baklava

    Hozzávalók 1 tepsihez: 3 csomag réteslap, 25 dkg darált dió, fahéj, 3 dl olaj. A cukorsziruphoz: 75 dkg cukor, fél liter víz, 1 evõkanál citromlé.

  • Kelkáposzta fõzelék marhapörkölttel

    Hozzávalók a fõzelékhez: 1 közepes kelkáposzta, 50 dkg burgonya, víz vagy erõleves, 4 evõkanál liszt, 1 evõkanál pirospaprika, só, bors. A marhapörkölthöz: 1,5 kg marhahús, 60 dkg vöröshagyma, olaj, só, bors, 2 evõkanál pirospaprika, 2-3 dl vörösbor.

  • Túrós linzer

    Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütõpor.

  • Gombás máj

    Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 25 dkg gomba, 1 dl vörös bor (lehetõleg száraz), 4 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.

  • Palócleves

    Hozzávalók (4-5 személyre):

    30 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evõkanál olaj, 1 púpozott evõkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, õrölt kömény, fûszerpaprika, õrölt bors, petrezselyem, só