rss
  • Babéros sonkaleves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 2 mokkáskanál õrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfûszeg.

    A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután ráöntök 2 evõkanál vizet és beleteszem a hámozott, apró kockákra vágott burgonyát, meg az ugyancsak apróra vagdalt fõtt sonkát.

    Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1 liternyi vízzel. Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fûszerezem a szegfûszeggel és puhára fõzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest. Ezután ízesítem ecettel, cukorral, és a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem. Jól kiforralom, végül beleöntöm a konyakot, és azonnal tálalom.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Bográcsos krumplileves

    Hozzávalók: 1/2 kg tisztított burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg zsír, 1 nagy fej tisztított hagyma, 1 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 sárgarépa, 1 gyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 teaskanál só, 1 evõkanál pirospaprika, 5 adag csipetke.

  • Grapefruit turmix

    Hozzávalók: 70 dkg grapefruit, 1 dl méz, 1,5 liter víz.

  • Angol csokis keksz

    Hozzávalók: 50 dkg margarin, 40 dkg dara, 40 dkg rétesliszt, 20 dkg sima liszt, 2 dl tej, 4,5 dkg élesztõ, 3 kávéskanál porcukor, csipet só, 1-2 tábla csokoládé felkockázva.

  • Sült zeller

    Hozzávalók: 1 kg-nyi zellergumó, ízlés szerint só.

  • Paradicsomlekvár

    Hozzávalók: 2,5 kg paradicsom, 10 dkg vaj, csipetnyi sáfrány, 4 evõkanál méz, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál õrölt fahéj, 2 evõkanál szezámmag, só, bors.

  • Túrós zserbó

    Készítette: Baloghné Teréz

    A tésztája a hagyományos zserbó.

  • Kacsahúsos penne

    Hozzávalók: kb 20 dkg kacsacomb (zsírjában sült), 30 dkg erdei gomba (vegyesen), 4 gyöngyhagyma, fél dl száraz fehérbor, 40 dkg penne (tollhegy) tészta, kacsazsír, 2 evõkanál petrezselyem (apróra vágott), só.

  • Túrófagyi citrommal

    Hozzávalók: 30 gramm kandírozott citrom, 7 deci citromlé, 9 dkg porcukor, 1 evõkanál akácméz, 10 dkg tejszín, 1 tojásfehérje, csipetnyi só, 12,5 dkg tehéntúró, 8 dkg sima joghurt.

  • Pite krém (süteményekhez)

    Hozzávalók: 20 tojás, 60 kanál cukor, 1/2 deci víz.

  • Gyümölcskocsonya

    Hozzávalók: Gyümölcsök tetszés szerint, 0,5 l víz, 2,5 dkg zselatin, 12 dkg kristálycukor, fél citrom leve, 0,3 cl triple sec.

  • Zöld dinnye ecetben

    Az apró, kemény és hibátlan kis zöld dinnyéket jól megmossuk, lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára szõlõ és meggylevelet, vasfüvet, csombort, tormaszeleteket, szemes borsot teszünk.

  • Székelykáposzta

    Hozzávalók: 500g sertéslapocka, 200 g füstölt kolbász, ( ha van otthol szalonna börke adjuk hozzá) 600 g savanyúkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 50 g zsir, 3 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, só, bors, majoránna, pirospaprika, egészbors, babérlevél, kevés lecsó vagy paprika - paradicsom.

  • Ringló cukorban

    A még nem egészen érett szép nagy zöld ringlót, ha megmostuk és leszárítottuk, tûvel megszurkáljuk s rézüstben gyenge ecetes vízbe fõzzük, míg a héja kissé megreped.

  • Szardellás spagetti

    Hozzávalók:

    - 2 gerezd fokhagyma
    - 2 evõkanál olívaolaj
    - 1 fej piros chili, kimagozva
    - 50 g lecsöpögtetett szardella
    - 175 g kimagozott fekete olívabogyó
    - 1 evõkanál lecsöpögtetett kapribogyó
    - 400 g darabos paradicsomkonzerv
    - 1 evõkanál paradicsompüré
    - só
    - fekete bors
    - 225 g- 275 g spagetti
    - friss, aprított bazsalikom
    - frissen reszelt parmezán sajt

  • Tepsis csirke görögösen

    Hozzávalók:

    - egy egész csirke
    - 1 kg burgonya
    - 5 kis fej vöröshagyma
    - 1 fej fokhagyma
    - 4 nagy paradicsom
    - 1 zöld kaliforniai paprika
    - bazsalikom
    - só
    - rozmaring
    - pirospaprika
    - egy citrom leve
    - kevés olaj
    - 2-2,5 dl víz

    A páchoz:

    - 1,5 dl napraforgó olaj
    - 1,5 dl olívaolaj
    - 1,5 tk só
    - 1,5 kk bors
    - 1 tk pirospaprika
    - 1 tk oregánó
    - 1 tk rozmaring

  • Kínai batyu

    Hozzávalók: 45 dkg darált hús, 4 újhagyma aprítva, 1 zellerszár aprítva, 3 ek bambuszrügy, 1 ek szójaszósz, 1 fokhagyma préselve, 1 tk reszelt gyömbér, Kb 40 wonton wrap, Kb 15 snidling, mogyoróolaj.

  • Grillezett tintahal

    Hozzávalók: 600 g konyhakész tintahal, 4 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál citromlé, só, fekete bors.

  • Krémes

    Hozzávalók:

    1 fagyasztott vajastészta, 6 tojás, 2 csomag vaníliacukor, 15 dkg porcukor, 5 dkg liszt, 4 dl tej

  • Töltött káposzta

    Hozzávalók: fél kg savanyú káposzta, 6-8 levél, fél kg darált marhahús, 10 dkg fõtt rizs, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1 kanál sûrített paradicsom, ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma, kevés kapor vagy csombor, 20 dkg füstölt libamell vagy ugyanennyi karikára vágott libakolbász, 3 kanál zsír, 1 tojás, só, bors, 3 kanál liszt.

  • Szajmóka

    3 kg-hoz: 1 kg sertéslapocka, 1 kg friss, húsos hasaalji szalonna, 1 kg frissen pörzsölt bõr, 6 dkg édes-nemes pirospaprika, 2 dkg csipõs pirospaprika, 7,5 dkg só, l dkg durvára õrölt köménymag, 5 dkg fokhagyma, 3 sertésgyomor (a tisztitáshoz 1 marék durva só, 3 fej kockára vágott vöröshagyma, 7 dl ecet).