

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az aszalt szilva 100 grammja 5770 ORAC értéket képvisel, míg a gránátalma 3307, a mazsola 2830, a kelkáposzta 1770, a fokhagyma 1662-t. Az étkezési paprika esetében ez a szám 710, a kivi esetében 610, az alma, a répa és az õszibarack ORAC értéke viszont mindössze 200 körüli. A fõzés jelentõsen csökkenti, míg a párolás segít megõrizni a zöldségek és gyümölcsök antioxidáns-tartalmát.
A szakemberek naponta 5000 ORAC értékû fogyasztást javasolnak, azonban ha valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának, például sportol, dohányzik vagy egészségtelenül táplálkozik, javasolt a bevitelt akár duplájára növelni.
"Az aszalt szilva az antioxidánsok mellett gazdag káliumban, vasban, kalciumban, magnéziumban és foszforban is, emellett rosttartalma is magas" - nyilatkozta Kürti Gábor természetgyógyász. "Mazsolából a színes szõlõbõl készültet válasszuk, mivel ennek magasabb a bioflavonoid-tartalma, amelynek gyulladásgátló, allergiaellenes, továbbá baktérium- és vírusölõ hatása van."
