2025.07.16. - Valter

Jó kajákkal a téli betegségek ellen!

Jó kajákkal a téli betegségek ellen!
Nátha törölve, jöhet a tél! A legtöbb ember számára törvényszerû, hogy a hideg hónapok során legalább egy-két alkalommal megfázik vagy megbetegszik. Pedig a szakértõk esküsznek rá, hogy helyes táplálkozással nem egyszerûen „átvészelhetjük" a zord évszakot, hanem kicsattanó egészséggel, ellenállóképes szervezettel felvértezve juthatunk el a tavaszi enyhülésig. Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl...
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Nátha törölve, jöhet a tél! A legtöbb ember számára törvényszerû, hogy a hideg hónapok során legalább egy-két alkalommal megfázik vagy megbetegszik. Pedig a szakértõk esküsznek rá, hogy helyes táplálkozással nem egyszerûen „átvészelhetjük" a zord évszakot, hanem kicsattanó egészséggel, ellenállóképes szervezettel felvértezve juthatunk el a tavaszi enyhülésig.

Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl

Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl

- Az egészséges táplálkozás szabályai egész évben érvényesek, csak a hozzáférhetõ friss alapanyagok változnak. Minél kevesebb cukrot és minél több gyümölcsöt, zöldséget, halfélét vigyünk be a szervezetünkbe, hogy meglegyen a vitamin-utánpótlás - mondta Balogh Klára dietetikus.

- Mindenképpen célszerû nem tabletta formájában bevinni a szervezetbe a vitaminokat, hanem zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával gondoskodni az utánpótlásról, ezek ugyanis jobban hasznosíthatóak - húzta alá Kóczán István szakorvos. - A szervezetünk ehhez van szokva, nem ahhoz, hogy kémiai úton elõállított C-vitamint dolgozzon fel - világított rá a doktor. A téli táplálkozási tippekkel ön is megõrizheti egészségét!

A-vitamin
Fontos: a növekedéshez és az új sejtek kialakulásához. Megõrzi a bõr és a nyálkahártya egészségét, javítja az immunrendszert, és elengedhetetlen a jó szemmûködéshez. Ajánlott napi bevitel: kamaszkorban és felnõtteknek 0,8-1,1 mg.

B1-vitamin
Fontos: a szívizom megerõsítéséhez. A szénhidrátok égetésének elõsegítésével energiát biztosít. Minél több energiát kell kifejtenünk, annál több B1-vitamin javasolt. Kamaszkorban és felnõtteknek napi 1,0-1,3 mg ajánlott.

C-vitamin
Fontos: a rák megelõzésére, valamint sebek, sérülések begyógyításához. Hiánya esetén jelentõsen megemelkednek a szív- és érrendszeri kockázatok is. Ajánlott napi bevitel: kamaszkorban és felnõtteknek 100 mg, erõs dohányosoknak 150 mg.

D-vitamin
Fontos: a szervezet kalcium- és foszfátanyagcseréjéhez, s ezáltal csontjaink keménységét, ellenállóságát javítja. Ajánlott napi bevitel: kamaszoknak és felnõtteknek 5 mg, 65 év felett ennek duplája.

Vas
Fontos: a szervezet megfelelõ vér és oxigénellátásához, valamint a gyermekek és a kamaszok ideális agyi fejlõdéséhez. Ajánlott napi bevitel: kamaszoknak és férfiaknak 10-12 mg, nõknek 15 mg (menopauza után 10 mg).

Kalcium
Fontos: a véralvadáshoz, emellett a csontok és a fogak nélkülözhetetlen alapeleme. Az idegrendszerre gyakorolt hatásával a megfelelõ hallást, látást és tapintást is elõsegíti. Ajánlott napi bevitel: kamaszoknak és felnõtteknek 1000-1200 mg.

Magnézium
Fontos: az energia-anyagcseréhez, enzimek aktiválásához, és erõsíti az idegrendszer izomokra gyakorolt hatását. Ajánlott napi bevitel: kamaszoknak és felnõtteknek 300-400 mg.

Cink
Fontos: az enzimek és a hormonok aktiválásához, emellett az immunrendszer megerõsítéséhez is. Ajánlott napi bevitel: kamaszoknak és felnõtteknek 7-10 mg.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!