2025.12.17. - Lázár, Olimpia

Teltségérzetet kelt és csökkenti az étvágyat az olivaolaj

Teltségérzetet kelt és csökkenti az étvágyat az olivaolaj
Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti idõt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmánya.

Az olívaolaj és más telítetlen olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat. A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevû vivõanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át.
Ez a hormon felel az éhségérzet csillapításáért, vagyis úgy szabályozza a szervezetet, hogy csökken az ételbevitel gyakorisága, és ezzel együtt az állatok testsúlya, valamint a koleszterol és a trigliceridek szintje a vérükben.

Kísérletekben igazolódott, hogy az emberekben is a zsírsav felel az éhségérzet feletti ellenõrzésért. Ebbõl az következik, hogy azoknál az embereknél, akik túlságosan sokszor éreznek éhséget, valószínûleg rosszul mûködik ez a mechanizmus.

A tudósok szerint kidolgozható olyan táplálkozási stratégia, amely megerõsíti a falánkságban, illetve más táplálkozási rendellenességben szenvedõ emberek étvágykontroll-szabályozóját.

A felfedezés - szögezte le a kutatást vezetõ doktor Daniele Piomelli - lehetõvé teszi új gyógyszerek megalkotását is, amelyek felhasználják a szervezet természetes mechanizmusát az étvágy ellenõrzésére.