 London - A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.
London - A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.
26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata kilenc százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiõrlésû gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.
Egy másik, étkezési szokásokhoz köthetõ tanulmány, melyet a norwichi Élelmiszerkutató Intézetben készítettek brit kutatók, a brokkoli rákmegelõzõ hatását vizsgálta.
Heti 400 gramm brokkolival, illetve borsóval egészítették ki olyan férfiak étrendjét, akiknek nagyobb volt a kockázata a prosztatarákra. A brokkolifogyasztás esetében különbséget tapasztaltak azon gének aktivitásában, amelyeket korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a prosztatarákkal.
Richard Mitchen, a kutatás vezetõje a Public Library of Science címû nyílt internetes tudományos portálon megjelent tanulmányban azt javasolja a férfiaknak, hogy 2-3 adag brokkolit, karfiolt vagy kelbimbót iktassanak étrendjükbe. Különösen érvényes ez azokra, akik a GSTM1 jelû génváltozat hordozói, mivel ez esendõbbé teszi õket a prosztatarákkal szemben.