Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Monsivais és Drewnowski részletesen elemezték, hogy az alacsony kalóriatartalmú, de fontos táplálékot jelentõ zöldségek, gyümölcsök, illetve a kalóriadús és telített zsírsavakat vagy szénhidrátokat tartalmazó gyorséttermi menük, cukros üdítõk ára a vizsgálat két éve alatt hogyan változott.
Mint kiderült, a zöldségek, gyümölcsök ára két esztendõ alatt csaknem 20 százalékkal növekedett, ugyanakkor ebben az idõszakban a sült krumpli vagy az édességek átlag két százalékkal olcsóbbak lettek. Miközben az alacsony kalóriatartalmú, egészséges ennivalókból 1000 kalória megvásárlása 18,16 amerikai dollárt jelentett, a hizlaló ételekbõl 1000 kalóriáért csupán ennek egytizedét, 1,76 dollárt kellett kifizetni.
A kutatók kiemelik azt a tényt, hogy az egészségesnek nem minõsülõ élelmiszerek ára meghökkentõen ellenáll az inflációs emelkedésnek, míg a zöldségek, gyümölcsök gyorsabban drágulnak, mint ahogyan az a pénz romlása miatt indokolt lenne. Úgy vélik, hogy az amerikai mezõgazdaság támogatását úgy kellene alakítani, hogy ez a kedvezõtlen változás visszaforduljon.
A téma szakemberei ráadásul rögtön tudnak jó példát idézni: Finnország évtizedekkel elõbb a koszorúér-halálozásban az európai statisztika vezetõ országa volt. A finn politika így nagyszerû szervezéssel, az egészséges táplálkozás alapját képezõ ételek árának jelentõs támogatásával a kedvezõtlennek minõsülõ termékek beszerzési költségeinek emelésével alaposan sikerült a finnek étkezését, életvitelét átformálni.
Az Észak-Karélia-program meglepõ gyorsasággal - egy évtizeden belül - igazolta a jól átgondolt, állami beavatkozás pozitív hatását az emberek egészségének, életkilátásának javítására. Az amerikai kutatók hangsúlyozzák, hogy az egészséges élelmiszerek árának gyors emelkedése leginkább azoknak az étkezési szokásait rontja, akik éppen annak javítására legjobban rászorulnának: az USA-ban az utolsó években a gyermekkori elhízás arányának ijesztõ növekedése észlelhetõ.
MTI