2024.04.18. - Andrea, Ilma

Isteni és egyszerû: a crumble

Isteni és egyszerû: a crumble
A crumble - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírû. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. A variáció pedig végtelen. Lepd meg családodat, vendégeidet ezzel az egyszerû, mégis isteni finomsággal! Az ünnepek alatt a családi asztalra sok-sok finomság kerül. A hagyományok fontosak, de a közös készülõdést, a fadíszítést, lakásszépítést feldobhatod a szokásos bejgli helyett egy csodás angol finomsággal. Lássunk néhány klasszikust!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hagyományos almás crumble

Morzsoljunk össze 15 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 10 dkg vajat és 8 dkg darált diót vagy mogyorót. Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzunk fel almát, szórjuk meg mazsolával, majd morzsoljuk rá a tésztánkat. 30 percig süssük elõmelegített sütõben alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk még 5 percig.

Csokis crumble

Vajazzunk ki egy tortaformát, majd vágjunk bele vegyesen almát, körtét, banánt, 15 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 8 dkg cukrot, 5 dkg durvára vágott diót és 5 dkg csokireszeléket dolgozzunk könnyen össze, majd morzsoljuk a gyümölcsökre. 30 percig süssük elõmelegített sütõben alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk még 5 percig.

Egzotikus crumble

Vajazzunk ki egy kisebb tepsit vagy egy tortaformát. Vágjunk kockára friss ananászt és banánt, vagy választhatunk piros bogyós gyümölcsöket is (akár mélyhûtve). 15 dkg lisztet, 8 dkg barnacukrot, 10 dkg vajat, 1 kávéskanál fahéjat és fél kávéskanál õrölt gyömbért morzsoljunk össze, majd szórjuk a gyümölcsökre. Fedjük le alufóliával, és 30 percre toljuk forró sütõbe. A végén vegyük le a fóliát, és még pirítsuk néhány percig.

Olaszosan

Vajazzunk ki egy jénait vagy egy kisebb tepsit, majd aprítsunk bele paradicsomot, cukkinit, padlizsánt. Ujjheggyel dolgozzunk össze 10 dkg lisztet, 7,5 dkg zsemlemorzsát, 7,5 dkg reszelt parmezánt, 3 evõkanál olívaolajat és 1 kávéskanál oregánót. Morzsoljuk rá ezt a tésztát a zöldségekre, majd elõmelegített sütõben, alufóliával lefedve süssük 30 percig. Végül vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a tetejét. Tipp: A bátrabbak 2 gerezd zúzott fokhagymát is tehetnek a tésztába!

Zöldségesen

Morzsoljunk össze 15 dkg teljes kiõrlésû lisztet 7,5 vajjal, 7,5 dkg mandulaforgáccsal vagy fenyõmaggal, kevés õrölt borssal és sóval. Vajazzunk ki egy kisebb tepsit vagy jénait, tegyünk bele párolt zöldségeket (borsót, répát, zöldbabot, friss spenótot, póréhagymát vagy amit szeretünk), morzsoljuk rá a tésztát, és elõmelegített sütõben süssük alufóliával lefedve 20 percig. Ha kész, vegyük le a fóliát, és pirítsuk néhány percet a tetejét.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!