rss
  • Együnk többet és fogyjunk

  • Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el. A fogyás mértéke azonban tovább növelhetõ, ha több zöldséget, gyümölcsöt és levest fogyasztunk. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány során kutatók az új diéta, a Volumetrics eredményességét vizsgálták. A diéta követõi szerint a jóllakottság érzése nem a bevitt kalória mennyiségétõl, hanem az elfogyasztott táplálék mennyiségétõl függ.

    loading...

    A Volumetrics éppen ezért a zsír, a szénhidrátok visszaszorításával a lédús gyümölcsök, zöldségek, a levesek és sok ásványvíz fogyasztásával biztosítja a telítettség érzését.

    A vizsgálat elsõdleges célja volt, hogy a diéta hosszú távú eredményességét igazolja. Ennek érdekében a Penn State University orvosai 97 túlsúlyos hölgy részvételével végezték el egy éven át tartó kutatásukat. A hölgyeket két csoportba osztották. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával diétázott, míg a másik csoport tagjai ezen kívül rendszeresen fogyasztottak gyümölcsöt, zöldséget, leveseket is.

    A résztvevõk ezen kívül az elsõ fél év alatt hetenként, egyszeri 30 perces alkalommal személyre szabottan konzultálhattak dietetikussal. Olyan új fõzési technkákat sajátítottak el, melyek segítségével akár korábbi kedvelt ételeiket is zsírszegényebbé tehették. Számos életmód tanácsot kaptak, tippeket bevásárlásokhoz, éttermi vacsorákhoz, egészséges nassokhoz.

    Lehetõségük nyílt felismerni és kezelni azokat a viselkedési problémákat, melyek hízáshoz vezethetnek. Ilyen módon képesek elkerülni az érzelmi problémák, vagy stressz oldására bevitt felesleges kalóriákat. Megtanulták értékelni elért sikereiket, támogatást adni és kapni, a sorstársak segítõ szerepét értékelni.

    Természetesen a fizikai aktivitás növelése sem maradhatott el. A résztvevõk lépésszámlálót kaptak, s feladatuk volt 2,000 lépéssel növeli a távot, míg el nem érik a rendszeres 10,000 lépést naponta.

    A második félév során a dietetikussal való találkozásuk havi rendszerességgel zajlott, csoportos, illetve egyéni formában is. Tanácsokat arra vonatkozóan azonban, hogy hogyan gazdagítsák étrendüket energia szegény táplálékokkal, csak egyik csoport tagjai kaptak.

    A vizsgálat végére minden résztvevõ veszített testsúlyából. Annak ellenére, hogy a Volumetrics csoport tagjai 25 százalékkal többet ettek a másik csoport tagjainál, a súlycsökkenés mértéke náluk átlagosan 8 kg volt, míg a másik csoportban csupán 6 kg.

    Az eredmények minden bizonnyal annak köszönhetõek, hogy az elsõ csoport tagjait nem feszélyezte az ételek mennyisége, s bátran fogyasztottak, azonban köszönhetõen az alacsony zsírtartalomnak, mégsem híztak, sõt tovább fogytak. Állandó éhségérzet nélkül tartós fogyást értek el.

    A hír alapjául az “Eat More, Lose More Weight” cikk szolgált.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nem egészséges, hanem hizlal a szusi, és a tofu

    Számos olyan étel létezik, amelyet egészségesnek kiáltottak ki – és talán azok is, azonban tény, hogy jelentõsen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy pár kilóval nehezebbek legyünk. Ilyen étel a szusi és a tofu.

    Bár a hínár és a zöldségek nem okoznak különösebb problémát, a töltelék azonban sokszor igen: gyakran található ugyanis benne majonéz vagy zsíros krémsajt. Ugyanakkor ezeknek az apró falatkáknak magas a nátriumtartalma is – ez ugyan nem hízlal, de visszatartja a vizet, amitõl pár kilóval súlyosabbnak nézhetünk ki.

  • Életmódunk és a rák

    A Harvard kutatói kimutatták, hogy a rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak. A rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak - állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, s ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb közleményében. A statisztikák szerint 2001-ben 7 millió halálesetet okozott a rák, és 2,43 millió elhunyt (35 százalék) beteg esetében a szakemberek úgy találták, az általuk lehetségesnek tartott kilenc kockázati tényezõ valamelyike szerepet játszott a végkifejletben.

  • 268 kilós hamburgert sütött, majdnem 2 millió forintnyi összeget kapott érte

    Valószínûleg hosszú távra beírja nevét a Guinness Rekordok Könyvébe a torontói Ted Reader, aki a világ eddigi legnagyobb, 268 kilós hamburgerét sütötte meg. A séf egy különleges, direkt erre a célra épített grillezõt használt, amiben beépített szerkezet forgatta a méretes húsdarabot. A behemót elkészítése hat órát vett igénybe.

    - A legnehezebb rész az volt, mikor a 139 kilós húspogácsát úgy kellett a közel ötvenkilós zsömlébe illeszteni, hogy közben ne essen szét.

  • Az alváshiány éhessé tesz

    A komoly alváshiánytól érzékenyebbek az emberek az ételek látványával szemben, éhesebbé teszi õket, mint amilyenek valójában – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American címû ismeretterjesztõ portál.

    Vizsgálataikban tizenkét normál testsúlyú felnõtt férfi agyát szkennelték orvosi képalkotó berendezéssel, miközben az önkéntesek ételfotókat néztek. A tesztet normál éjszakai alvás és egy ébren töltött éjszaka után is elvégezték.

  • A megvásárolt étel harmada a kukában végzi!

    Évente 8 milliárd font (2600 milliárd forint) értékû élelmiszert dobnak ki a brit fogyasztók, vagyis a Nagy-Britanniában megvásárolt élelmiszermennyiség harmada a szemétben köt ki - ez derül ki a brit kormány megbízásából végzett országos felmérésbõl. A vizsgálat feltárta, hogy a brit háztartások által megvett, ám végül kukába hajított élelmiszerek mennyisége éves átlagban eléri a 6,7 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy a szupermarketekbõl hazavitt minden három zacskónyi élelembõl egy teljes egészében a szemétben végzi.

  • Jégbor?!

    Jégborszüret mínusz tíz fokban éjjel egy órakor az igazi

    Budapest - Január környékén, a hideg és sötét idõszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szõlõbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje.

    Az egyik legnagyobb magyarországi szõlõbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedût préseljenek belõle.

  • Lendülj formába Rubint Réka 5+1 tippjével!

    Rubint Rékát nem kevés nõ irigyli pompás alakja miatt. A kétgyerekes fitneszanyuka azonban nem gyõzi hangsúlyozni, hogy feszes idomaiért nap mint nap keményen megdolgozik. Réka 5+1 tippjét most megosztjuk veletek, mivel kerülhettek a nyaralás elõtt egy héttel bombaformába.

    Réka - bár a mozgás szerelmese - soha nem tagadta, hogy véleménye szerint a formás és egészséges test 70 százalékban a táplálkozásnak, és "csak" 30 százalékban a mozgásnak köszönhetõ.

  • Kiváló tápanyagforrás a karfiol

    Kiváló tápanyagforrás a karfiolHa valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel szemben. A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk.

  • Szögletes görögdinnye 'Az ízek ábécéjébõl'

    Ez szinte hihetetlen!

    Moszkva - Négyszögletes japán görögdinnyével kedveskedik vásárlóinak egy moszkvai áruházlánc, "Az ízek ábécéje".

    A dinnye négyszögesítése három évtizede Sikoku-sziget (Shikoku) termesztõinek sikerült. Azóta módszerüket más japán termesztõk is meghonosították, de a szigetországban a kúpalakú dinnye sem ritkaság. - olvasható a Lenta címû orosz hírportálon.

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

    Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.

  • Nulla kalóriás ételek: uborka, paradicsom és a káposzta

    A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek és emésztõszervi megbetegedésben szenvedõk nem alkalmazhatják.

    A kúra során naponta minimum 2 liter szénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea elfogyasztása ajánlott. Mielõtt elkezdenéd, kérd ki háziorvosod véleményét!

    Uborka:

    Az uborka több mint 90%-a víz, ezért annyit ehetsz belõle, amennyit csak akarsz. Kiváló vízhajtó.

  • Miben szilveszterezzünk? Céges partin és házibuliban?

    Még nem döntöttél, hol szilveszterezel és miben? Sebaj, olvasd el óévbúcsúztató divat-összeállításunkat, válogass a lenge, áttetszõ kelmék, suhogó selymek és a csillogó, flitteres anyagok közül és.

    Ha az év utolsó napján házibuliba megyünk, például ilyen öltözékeket választhatunk. A kis fekete most is nyerõ. Akár kétrészes fekete modellt is felvehetünk. A mély kivágású, ujjatlan topból és térd alatt végzõdõ szoknyából álló együttes lazán követi az alakot. Csípõre ejtett övvel kevésbé karcsúaknak is jól áll.

  • Házi barackbefõtt

    A befõzés gyümölcsök, zöldségek elrakása késõbbi fogyasztásra. Szörpöket, lekvárokat, kompótokat, savanyúságokat, sõt, ha idõnk engedi, talán még fûszerolajakat is elteszünk.

    A befõttek titka nem csak az ízükben, hanem a külsejükben is rejlik. Szánjunk idõt arra, hogy igazán ízletes és különleges befõtteket és savanyúságokat készítsünk, amelyek majd jól fognak mutatni a spejzban és a család asztalán is.

  • Együnk szívünk egészségére

    A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.

  • Dejó, a dió sokmindenre jó!

    3-5 szem dió a magas vérnyomás és a szívroham ellen

    Otsu - Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Csaknem egyidõben közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.

    Japánban a Shiga Egyetem kutatói csaknem ötezer, önként jelentkezõ felnõttet vizsgáltak.

  • A serrano sonka diadalútja

    Aki nem ismeri, nem kóstolta még a hajszálvékonyra szeletelt, ízletes és mutatós serrano sonkakölteményt, az feltétlenül pótolja a mulasztást, igazi gasztronómiai élményben lesz része. Igaz, a jót meg kell fizetni, vagyis borsos áron kínálják a fogadások, partik elmaradhatatlan csemegéjét. Közönséges, családi asztalra jobbára csak jeles ünnepeken, kivételes alkalmakkor kerül. Nem csoda, ha sokan nem is sejtik, honnan származik ez a híres, kedvelt sonkaféleség. Pedig nem másról van szó, mint a magyar õshonos mangalica húsából készült csemegérõl.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlás Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető.

  • A léböjt kúra méregtelenít

    A léböjt elsõsorban méregtelenítési folyamat, ha nem járna néhány kiló súlyfelesleg leadásával is. A súlyvesztés pusztán pozitív hozadéka a méregtelenítési folyamatnak. Nézzük, milyen mérgekrõl beszélünk?

    A toxémia szó ma már szinte mindenki számára érthetõ. Esetünkben azt jelenti, hogy az anyagcsere közben keletkezõ káros anyagok gyorsabban halmozódnak fel, mint amilyen tempóban szervezetünk meg tud tõlük szabadulni. Ehhez hozzáadódik még mintegy 86 milliárd körüli elhalt sejt is, amelyektõl testünknek minden áldott nap meg kell szabadulnia.

  • Rost az egészség titka

    A rostbevitel fokozása az egyik olyan kívánalom, melyet az étkezési szokások pozitív irányba történõ megváltoztatásához szükséges megvalósítani. A rostban gazdag élelmiszerek - leginkább a növényi rostok - segítik az emésztést, fokozzák a bélmûködést, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésében. A rostdús élelmiszerek és a szükséges, legkevesebb naponta két liter folyadék elfogyasztása együttesen fejtik ki béltisztító hatásukat, elõsegítve a salakanyagok távozását, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésének.

  • Igyunk zöld teát, még ha sokszor keserû is

    A több mint négyezer éves múltra visszatekintõ zöld tea régóta közkedvelt ital az ázsiai kultúrákban, és egy többen kedvelik meg az Egyesült Államokban is.

    Amíg az õsi kínai és japán orvoslás szerint a zöld tea gyógyító hatású, nemrégiben végzett tudományos kutatások is kezdik felfedezni jótékony egészségügyi hatásait, különösen ami a fogyást, a szívbetegségek és a rák megelõzését illeti. 940 férfi ínyének állapotát mérték fel, és felfedezték, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, jobb állapotban volt az ínyük, mint azoknak, akik nem.

loading...