Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A gombák nagyon régi eredetûek, a szárazföldi növényekkel együtt a Devon földtörténeti korszakban alakultak ki, mintegy 400 millió évvel ezelõtt.
A római korban "Istenek ételének" nevezték a gombákat. Plinius Historia Mundi Naturalis címû mûvében kitér az egyes gombák étkezési értékeire, különösen kiemelve a vargányát, valamint a szarvasgombát mint kitûnõ csemegét.
A régi füvészkönyvekben már találhatunk utalásokat arra is, miként adagolták az egyes gombákat az akkori füves emberek. A modern táplálkozástudományban elhanyagolták a gombákat, egy hasznos figyelmeztetés azonban mindig létezett, mely szerint minden gombát meg lehet enni, de egyeseket az életben csak egyszer...
Ezért fontos, hogy a begyûjtött gombákat szakértõ lássa, hogy csak egészséges példányokat fogyasszunk megfelelõen tároljuk.
Mit készítsünk gombából?
A párolt gomba már önmagában is kiváló étel, karikára vágott hagymával is készülhet.
Kiváló a gombából készített leves. Erre a célra minden étkezésre jó gomba alkalmas.
Lehet sütni, grillezni, rántani. A laskagombát bécsi szelet módjára panírozni. Csemege a fiatal, apróra vágott gombából készített fasírtszerû gombóc. Közkedvelt a gombás omlett.
Sokkal ízletesebb a rizi-bizi, ha apróra vágott, párolt gombát kevernek hozzá. A salátáknak is értékes tartozékai a gombák, csakúgy, mint a pástétomoknak és a mártásoknak.
Fogyókúrázóknak!
A fogyókúrák tervezésénél csábító lehetõség lenne a gombák felhasználása, mert súlycsökkentés szempontjából legalább olyan hasznosak, mint a különbözõ saláták és más zöldségfélék. Fehérjetartalmuk kevésbé jelentõs, mint ahogyan azt eddig feltételezték. A gombák ballasztanyag-tartalmuknak köszönhetõen az emésztési folyamatot serkentik, emellett vitaminbombák és ásványianyag-raktárak.
Keleti életelixír
A shii-take-gomba Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitûnõ csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, fõleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztetõ aromája és egészségvédo hatása van, ezért a kínai népi gyógyászatban a testet és a lelket felfrissítõ életelixírnek tartják. A shii-take világszerte elterjedt étkezési gomba, amelybõl a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi mintegy 600 ezer tonnát állítanak elõ, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Innen kerül szárított állapotban a Föld mintegy negyven országába.
A shii-take-gomba egészségvédo hatása elsõsorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erõsítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. Számos kórházban alkalmazzák a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejûleg a shii-take-kivonatot, hogy csökkentsék az erõs vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és allergia-, valamint gyulladáscsökkentõ hatással is bír.
Házipatikaszer
Öngyógyításra alkalmas az egész szárított termotest vagy szárított és porított testbõl készült tea. Készülhet belõle leves vagy fõétel is. Hazai tapasztalatok alapján a gombapor fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket kiváló köptetõ hurutoldó megszünteti a köhögést 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A vírussal szemben.
Kombuchagomba
Mennyei teaként az örök élet italaként említik a teaitalt már az õsi Kínában. Vadon is jól megél a rizsföldek melletti vizesárkokban. otthon is termeszthetõ, elkészíthetõ. A teaital testazonos anyagokat tartalmaz, melyek közvetlenül beépülnek az élõ szervezet biológiai folyamataiba. Sok esetben azonban az édes-savanyú ital gyomorégést okoz, de nem ajánlott cukorbetegeknek és gombás fertozéssel küszködõknek sem a fogyasztása. Ilyen esetben sokkal jobb a kapszulázott koncentrátum, ami nem okoz semmi tünetet, panaszt.
Mire jó?
javítja az étvágyat
stabilizálja, aktiválja az emésztõrendszert
normalizálja a vérkeringést, a vérnyomást, a koleszterinszintet
enyhíti a fejfájásokat
jó hatással van a bõrre
enyhíti az izomfájdalmakat
erosíti az immunrendszert, méregtelenít
támogatja a normális bélflóra-regenerálódását.
helloinfo