rss
  • Istenek ételei a gombák

  • Kiváló gyógyhatással rendelkezik számos, Magyarországon is termõ és termeszthetõ gombafaj. A természetes gyógymódok között is eredményesen alkalmazható a gombagyógyászat, melyet Jan Lelle szakértõ a fitoterápia mintájára mikoterápiának nevezett el. Bár a gombákat nem vehetjük egy kalap alá a gyógynövényekkel, hiszen nem növények, hanem a növény- és állatvilágon kívül létezõ élõlények egy csoportját képezik, mégis gombákkal és a gombákból készített anyagokkal ugyanolyan eredményesen lehet gyógyítani, mint sok jó hatású gyógynövénnyel.

    Földtörténeti élolények

    A gombák nagyon régi eredetûek, a szárazföldi növényekkel együtt a Devon földtörténeti korszakban alakultak ki, mintegy 400 millió évvel ezelõtt.

    A római korban "Istenek ételének" nevezték a gombákat. Plinius Historia Mundi Naturalis címû mûvében kitér az egyes gombák étkezési értékeire, különösen kiemelve a vargányát, valamint a szarvasgombát mint kitûnõ csemegét.

    A régi füvészkönyvekben már találhatunk utalásokat arra is, miként adagolták az egyes gombákat az akkori füves emberek. A modern táplálkozástudományban elhanyagolták a gombákat, egy hasznos figyelmeztetés azonban mindig létezett, mely szerint minden gombát meg lehet enni, de egyeseket az életben csak egyszer...

    Ezért fontos, hogy a begyûjtött gombákat szakértõ lássa, hogy csak egészséges példányokat fogyasszunk megfelelõen tároljuk.

    Mit készítsünk gombából?

    A párolt gomba már önmagában is kiváló étel, karikára vágott hagymával is készülhet.
    Kiváló a gombából készített leves. Erre a célra minden étkezésre jó gomba alkalmas.
    Lehet sütni, grillezni, rántani. A laskagombát bécsi szelet módjára panírozni. Csemege a fiatal, apróra vágott gombából készített fasírtszerû gombóc. Közkedvelt a gombás omlett.

    Sokkal ízletesebb a rizi-bizi, ha apróra vágott, párolt gombát kevernek hozzá. A salátáknak is értékes tartozékai a gombák, csakúgy, mint a pástétomoknak és a mártásoknak.

    Fogyókúrázóknak!

    A fogyókúrák tervezésénél csábító lehetõség lenne a gombák felhasználása, mert súlycsökkentés szempontjából legalább olyan hasznosak, mint a különbözõ saláták és más zöldségfélék. Fehérjetartalmuk kevésbé jelentõs, mint ahogyan azt eddig feltételezték. A gombák ballasztanyag-tartalmuknak köszönhetõen az emésztési folyamatot serkentik, emellett vitaminbombák és ásványianyag-raktárak.

    Keleti életelixír

    A shii-take-gomba Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitûnõ csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, fõleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztetõ aromája és egészségvédo hatása van, ezért a kínai népi gyógyászatban a testet és a lelket felfrissítõ életelixírnek tartják. A shii-take világszerte elterjedt étkezési gomba, amelybõl a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi mintegy 600 ezer tonnát állítanak elõ, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Innen kerül szárított állapotban a Föld mintegy negyven országába.

    A shii-take-gomba egészségvédo hatása elsõsorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erõsítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. Számos kórházban alkalmazzák a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejûleg a shii-take-kivonatot, hogy csökkentsék az erõs vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és allergia-, valamint gyulladáscsökkentõ hatással is bír.

    Házipatikaszer

    Öngyógyításra alkalmas az egész szárított termotest vagy szárított és porított testbõl készült tea. Készülhet belõle leves vagy fõétel is. Hazai tapasztalatok alapján a gombapor fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket kiváló köptetõ hurutoldó megszünteti a köhögést 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A vírussal szemben.

    Kombuchagomba

    Mennyei teaként az örök élet italaként említik a teaitalt már az õsi Kínában. Vadon is jól megél a rizsföldek melletti vizesárkokban. otthon is termeszthetõ, elkészíthetõ. A teaital testazonos anyagokat tartalmaz, melyek közvetlenül beépülnek az élõ szervezet biológiai folyamataiba. Sok esetben azonban az édes-savanyú ital gyomorégést okoz, de nem ajánlott cukorbetegeknek és gombás fertozéssel küszködõknek sem a fogyasztása. Ilyen esetben sokkal jobb a kapszulázott koncentrátum, ami nem okoz semmi tünetet, panaszt.

    Mire jó?

    javítja az étvágyat
    stabilizálja, aktiválja az emésztõrendszert
    normalizálja a vérkeringést, a vérnyomást, a koleszterinszintet
    enyhíti a fejfájásokat
    jó hatással van a bõrre
    enyhíti az izomfájdalmakat
    erosíti az immunrendszert, méregtelenít
    támogatja a normális bélflóra-regenerálódását.

    helloinfo


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Méregtelenítésre is kiváló a cékla

    Méregtelenítésre is kiváló a céklaA kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalé-kúra után. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén is. A céklalé kiváló influenza és meghűlés elleni szer, valamint sikeresen alkalmazható a magas vérnyomás kezdeti szakaszában, valamint a vakbél irritációja és májbetegségek esetén is. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és segít visszaállítania szervezet sav-bázis egyensúlyát.

  • Még sem egészségtelen a burgonya?

    A szõlõlé a magas cukortartalma miatt lehet elrettentõ. Annyira azért mégse ijedjünk meg tõle, hiszen az édes gyümölcslé fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet és a vérnyomásunkat is.

    A burgonyát legyen akár sütve, vagy vajasan, szinte kivétel nélkül mindenki szereti. Az olajos gyorséttermi hasábburgonya azonban nem kimondottan fér bele egy egészséges étrendbe. De ha eltüntetjük az extra zsírt, a fõtt krumpli például rendkívül egészséges, C és B6 vitaminokban, magnéziumban és kalciumban gazdag táplálék lehet.

  • Egészség a csészében

    A zöld tea a kínaiak igazi csodaszere, melyet napjainkban már szinte minden boltban megvásárolhatunk, de nem volt ez mindig így: hazánkban csak az elmúlt néhány évtizedben kezdett terjedni, míg a keleti országokban már közel 4000 éve használják gyógyításra.

    A többi teafajtához hasonlóan a zöld tea is a kínai teacserjérõl származik. Az különbözteti meg csupán a fekete, fehér vagy épp rooibos teától, hogy feldolgozása során nem erjesztik, így a benne található értékes antioxidánsok és vitaminok nem vesznek el.

  • Olasz gasztrotitkok: A formaggio és a pasta

    Olaszországban több mint 450 féle különbözõ sajtot (formaggio) állítanak elõ.

    Északon a tehéntejbõl készült sajtok vannak túlsúlyban, amelyek élén a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano áll. A Parmezan a leghíresebb enyhén csípõs sós olasz sajt, melyet felhasználás elõtt 2–4 évig is érlelnek. Ezeket a szemcsés textúrájú sajtokat reszelt sajtként fogyasztják, habár friss állapotban, falatnyi darabokban is asztalra kerülnek.

  • New York-i ízek

    A helyiek Big Apple-nek, vagyis Nagy Almának hívják szeretett városukat. Íme egy kis kóstoló belõle!

    Úgy tûnik, New York soha nem alszik. Az üzleti, a divat- és a reklámvilág fellegvárának tartott város 8 millió lakosa állandóan rohan, nehogy valamirõl lemaradjon, vagy valamibõl kimaradjon – ezt az utazó is érzékelheti. A metropoliszban megannyi kulturális és kulináris élménnyel gazdagodhat, ám ezek élvezetéhez szerencsére nem kell felvennie a helyi tempót.

  • Gulyást fõztek az olasz szakácstanulók

    Bár a paprikát ismerik, a magyar õrlemény ízessége minden várakozást felülmúlt; a csípõs és az édes verzió, illetve annak gyakori alkalmazása elbûvöli az olasz ízlelõbimbókat. Errõl gyõzõdtek meg a napokban Szegeden az olaszországi Serramazzoniból érkezett, vendéglátást tanuló diákok.

    A száz nebuló a Leonardo-program keretében érkezett a dél-alföldi városba, hogy a magyar konyha tudományát a "tett színhelyén", azaz a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tankonyhájában sajátítsa el.

  • Hat igazi vágykeltõ finomság

    Egy igazán romantikus vacsorát szeretne?

    Persze fontos a gyertyafény és a halk zene, de még fontosabb az étel, ami teljesen új szintre tud helyezni egy vacsorát. Különösen, ha olyan ételeket választunk, amelyek megfelelõen hatnak hormonszintünkre és elõsegítik, hogy az este további része is jól sikerüljön. De pontosan melyek ezek a már-már afrodiziákumnak számító étkek? Lássunk egy csokorra valót belõlük. Ilyen étel a spárga, az avokádó, a chilli paprika, a csokoládé, a medvecukor és az osztriga.

  • Szõlõkúra francia módra

    A szõlõ az egészség és a szépség gyümölcse. Egy régi provence-i recept szerint érdemes minden évben néhány hétig kizárólag szõlõt fogyasztani, és a gyümölcsbõl készült szépségápolási termékekkel ápolni bõrönket, hogy testünk kívül-belül megújuljon. A szõlõ ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag, így támogatja a szervezet harmonikus mûködését. Gondoskodik a megfelelõ vitaminbevitelrõl, polifenoltartalma pedig védi a szívet és a keringési rendszert.

  • Vitaminok, ásványi anyagok és a táplálkozás hatása az agyunkra

    A friss gondolatok megõrzéséhez egészséges életmód, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás szükséges.

    A nehéz, zsíros ételek fogyasztása nem tesz jót a szervezetnek, rövid távon az agy mûködését is hátráltatja. Ilyenkor testünk átcsoportosítja erõforrásait, és minden energiáját az emésztésre összpontosítja. Nem véletlen, hogy a vasárnapi ebéd után elnehezülnek a szempillák. A zsírszövetek az idegpályákon is lerakódnak, védõburkot képezve körülöttük, bágyadtságot okozva.

  • Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eper

    Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eperRemek szomjoltó, kiváló fogyókúra esetén, mivel jóllakottság érzését kelti, valamint vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítési folyamatot. A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is. Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle. Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer.

  • Nõi bajban segít a szójabab

    Félelem és szégyenérzet keríti hatalmába nõk millióit a klimax miatt, s ezzel nem csak a saját, de környezetük életét is megkeserítik. Pedig a kellemetlen tünetek a család szeretetével és megfelelõ készítményekkel enyhíthetõk. Itt a klimax, itt a vég! – ijed meg ma is sok nõ, holott a szervezet természetes változásai teljesen egészségesek, és közel sem olyan vészesek, ahogy sokan hiszik. Kétségbeesés helyett érdemes a dolgok jó oldalát nézni. Például felszabadító érzés, hogy a változó kor elhozza a gondtalan szex idejét, amikor fogamzásgátlással már nem kell bajlódni.

  • A mogyoró csökkenti a szívbetegségek kialakulását

    Tegyük félre elõítéleteinket a mogyoróval szemben, miszerint fogyasztása egészségtelen. Ha mértékletesen, de rendszeresen falatozgatunk belõle, pozitív hatással van szervezetünkre.

    A mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, már az õskorban is kedvelt finomság volt. Õshonos Nyugat-Ázsiában, a Balkán-félszigeten, Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában. Õsidõk óta termesztik Törökországban, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, késõbb már Amerikában, Franciaországban és Angliában is.

  • Teázzunk vagy kávézzunk?

    Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerû ital nagyon különbözõ hatásairól meglepõ felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

    A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.

  • Grillezzünk a szabadban!

    Hiába minden szervezés, ha nem ügyelünk kellõképpen az alábbiakra - A grillezés alapszabályai: A szabadtéri, nyílt tûzön végzett sütés gyors mûvelet. Fontos, hogy a sütés megkezdése elõtt olvassuk végig a receptet, és ellenõrizzük, minden alapanyag és eszköz kéznél van-e, amire szükségünk lehet. 1. A grillezés sikerének titka a kellõ hõfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése elõtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony szürke hamu borítja a felszínét.

  • Gombák: ételkülönlegességek, vagy kegyetlen gyilkosok?

    Az ehetõ gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fûszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják õket.

    Az ehetõ gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele.

    A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztõ glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • E-vitamin a táplálkozásunkban

    A zsírban oldódó E-vitamin csak rövid ideig marad a szervezetben, így folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásáról.

    Antioxidáns vegyület, segít semlegesíteni a felgyülemlett szabad gyököket. Csökkenti a szívbetegség, valamint különféle rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

    Lassítja a bõr öregedésének folyamatát, sõt, a premenstruációs tüneteket is csökkenti.

  • Mediterrán étrenddel csökkenthetõ a krónikus betegségek kockázata

    Róma - A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend tényleges védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus kórképek ellen - jelentették be olasz kutatók.

    Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértõje és kollégái 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték. A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon.

  • Babér - Újra divatban, újra a konyhában

    A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fûszernövények közé tartozik.

    A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de fõleg kultúrákban növõ örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterû fûszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe, nálunk üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben tartható (ld. pl.: Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétum). A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik.

  • A szaloncukor története

    Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelybõl ma nagyon sokfélét vásárolhatunk.

    A szaloncukor híres mestercukrászok mûhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthetõ. Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá.