rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A cukros italok fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát

  • Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel elsõ ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között. Azoknál, akik naponta legalább kétszer, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Akik naponta legkevesebb öt alkalommal cukor hozzáadásával fogyasztottak ételeket vagy italokat (például kávét), azoknál 70 százalékkal nagyobb esélyük volt e betegség kialakulására, mint a cukortól tartózkodóknak.

    Az 1997-ben kezdõdött program során a kutatók 80 ezer férfi és nõ táplálkozási szokásait tanulmányozták rendszeresen. Az American Journal of Clinical Nutrition címû szaklap közlése szerint 2005 júniusáig a megfigyeltek közül 131 személynél alakult ki daganat a hasnyálmirigyen.

    A tudósok abban gyanítják a jelenség okát, hogy a vizsgált szerv a fokozott glukóz-anyagcsere nyomán nagyobb mértékben termel inzulint, és talán ez segíti elõ a betegség kialakulását.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Több kalóriaigény, hideg idõben

    Hideg idõben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítõ hatású élelmiszerekkel. Gyomor- és májproblémákkal küzdõknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erõs, csípõs, karakteres ízek.

    A gabonák szinte belülrõl fûtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

  • Húsvéti böjt

    A húsvéti böjt hat héttel húsvét elõtt kezdõdik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart.

    A Nagyböjtnek vallási és egészségügyi alapjai vannak, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket.

    A böjt szinte minden vallásban fontos szerepet tölt be és valóban teljes lemondást igényel - legtöbbjük rendszeres vagy többszörös „koplalást” ír elõ, amely fizikai és szellemi tisztulást eredményez.

  • Napi egy pohár vörösbor a fogszuvasodás ellen

    Íme még egy ok a vörösbor mellett. Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektõl védõ csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.

    Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.

  • Depressziót okozhatnak az ételek

    Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különbözõ pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá. „Ami az egyiknek étel, a másiknak keserû méreg” Lucretius római költõ szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak.

  • A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknak

    A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknakA garcinia úgy segít a zsírpárnák eltüntetésében ,hogy csökkenti az éhségérzetet! A felszedett kilóktól csak kitartó munka árán tudunk általában megszabadulni, és az öröm legtöbbször nem tart sokáig. Ilyenkor a visszafogott étkezéseknek köszönhetően nem csak éhezés kínozza az embert, de a csökkentett tápanyagbevitelnek köszönhetően még el is fárad. Ekkor nyúlunk a különböző nassolnivalókhoz, mely tönkre teheti addigi próbálkozásinkat. Kevesen tudják, hogy lehet úgy is fogyókúrázni, hogy zsírégető gyümölcsöt iktatunk rendszeresen az étrendünkbe.

  • Együnk, igyunk lefekvés elõtt?

    Mennyi az ideális mennyiség? Hány óráig tehetjük meg? Fontos kérdések, mert befolyásolják éjszakai pihenésünket, ezáltal szervezetünk egészséges mûködését. Mind az elfogyasztott ételek, mind az italok meggátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. A két fõ bûnös a koffein és az alkohol. A koffein már kis dózisban is gátolja az alvást elõsegítõ neurotranszmitterek (idegsejtek közötti ingerületátvivõ anyagok) termelõdését. Ha valaki nem tud aludni, próbálja elhagyni a kávét és a koffeintartalmú italokat, még reggel is.

  • Dinnyemustra - tippek a jó választáshoz

    Elõfordult már önnel, hogy tököt vett? A jó dinnyéhez érteni kell!

    A magyar dinnye még jószerivel csak ezután kerül a piacokra, de az importált és Magyarországon termett dinnyénél egyaránt számtalan apró részletre kell figyelni, hogy igazán jó dinnyét vásároljon valaki. A dinnyét csak akkor szabad leszedni, ha megérett, - nem utóérõ gyümölcs - mert ha korábban szedik le, ízetlen marad. Míg a sárgadinnye esetében eligazíthatja a termelõt és a vevõt az illat, addig a görögdinnye esetében ez nincs így.

  • Hizlaló zsíros ételek

    Figyelmeztetõ címkéket ragasztatna a hizlaló élelmiszerekre egy fideszes országgyûlési képviselõ. Koszorús László az InfoRádiónak elmondta: a chipsek, a csokoládék és a magas cukortartalmú üdítõitalok bizonyítottan hizlalnak, amire fel kell hívni a fogyasztók figyelmét. A magyar férfiak 62 százaléka túlsúlyos, a gyermekeknek pedig majdnem az egyharmada - mondta a politikus, aki szerint az étkezés mellett azzal is foglalkozni kell, hogy kapnak-e megfelelõ sportolási lehetõséget a fiatalok.

  • A zöld tea csodálatos hatása

    A zöld tea felgyorsítja a metabolizmust, és jó hatással van az egészségre. A többi fajtától eltérõen ez a tea nincs fermentálva, ezért jó terapeutikus tulajdonságai vannak.

    Ajánlott kiegészítõként bármelyik fogyókúra recepthez. Polifenolt tartalmaz, ami megerõsíti az organizmust, és segít a zsírok égetésében.

  • Reggelizési szokások Magyarországon

    A magyar felnõtt lakosság 30 százaléka csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

    A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok 80 százaléka reggelente otthon eszik, s a megkérdezettek 30 százaléka nem minden nap, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni. A 18-29 éves fiatalok közel fele, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmada hetente legalább egyszer házon kívül reggelizik, átlagosan 320-340 forint értékben.

  • Kicsik egészségmegõrzése lazacos bébiétellel

    Az Illinois-i Egyetem táplálkozástan professzora szerint a kisgyermekeknek nagy mennyiségû omega-3 zsírsavra van szükségük az agy, az idegek és a szem fejlõdéséhez, azonban a szilárd ételekre történõ áttérés után a legtöbben nem jutnak hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz.

    "A gyermekeknél ötéves korra már nagyjából kialakul, milyen ételeket szeretnek, ezért ha a szülõk azt szeretnék, hogy gyermekük szeresse a halat és a tenger gyümölcseit, idejekorán meg kell ismertetniük velük ezeket az ízeket" - mondta el Susan Brewer professzor, okleveles dietetikus.

  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlal

    Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlalA két leggyakoribb gombafajta a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. Előbbi kalapja fiatal korban fehér, domború, később laposabb és sárgásabb lesz. Kb. 10-12 cm átmérőjű, kezdetben rózsaszín, később barnás-feketés lemezekkel. Utóbbi kicsit nagyobb, akár 20 cm átmérőjű, krémszínű kalappal. Nevének megfelelően réteken, szántókon, legelőkön, de akár kertekben is megtalálható. A termesztett csiperke kalapja vastag, húsos, félgömb alakú, fehér színű. A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős.

  • Lendülj formába Rubint Réka 5+1 tippjével!

    Rubint Rékát nem kevés nõ irigyli pompás alakja miatt. A kétgyerekes fitneszanyuka azonban nem gyõzi hangsúlyozni, hogy feszes idomaiért nap mint nap keményen megdolgozik. Réka 5+1 tippjét most megosztjuk veletek, mivel kerülhettek a nyaralás elõtt egy héttel bombaformába.

    Réka - bár a mozgás szerelmese - soha nem tagadta, hogy véleménye szerint a formás és egészséges test 70 százalékban a táplálkozásnak, és "csak" 30 százalékban a mozgásnak köszönhetõ.

  • A vegetáriánus életmód kapcsolata a koleszterinnel

    Megfelelõ étrendi változtatásokkal nemcsak a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét lehet lejjebb vinni, hanem telítetlen zsírok fogyasztásával még a "jó" HDL koleszterin értéke is emelhetõ - állapították meg kanadai táplálkozáskutatók, akiknek a tanulmányát a Canadian Medical Association Journal közölte.

    A koleszterin zsírnemû anyag és nélkülözhetetlen eleme az élõ sejteknek. Több változata, formája van, és ezek szerepe jelentõsen különbözik. A "rossz" LDL koleszterin a vérben könnyen oxidálódik és rátapad az ütõerek falára.

  • Az ananász kedvezõ hatása az egészségünkre

    A rendkívül karakteres ananász szerencsére ma már frissen is elérhetõ, nem csak konzerv formában. Felhasználási területe igen változatos; a hidegkonyhai készítményektõl az ételdíszeken át az ananászos garnélarákig sok minden készíthetõ belõle. Az ananász édeskés, finom, lédús gyümölcs, 100 grammja 56 kcal energiát tartalmaz. Az ananász mérete igen változatos lehet, a 15-20 dkg-ostól egészen a több kilós nagyságig terjedhet. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevû (fehérjebontó) enzimnek köszönhetõen a legegészségesebb gyümölcsök egyike.

  • Az elhízás mozgásterápiája

    Dr. Jákó Péter

    Az elhízás kialakulásában számos tényezõ játszhat szerepet (genetikai hajlam, hypothalamikus szindrómák, endokrinológiai betegségek, gyógyszerek hatása, stb.), azonban az esetek döntõ többségében mégis az étrend szerepével, valamint a rendszeres testedzés hiányával magyarázható, hogy az obesitas prevalenciája világszerte növekvõ tendenciát mutat.

  • Rémálom ellen gyógytea

    Az álmatlanság és a különbözõ alvásproblémák a lakosság közel 60%-át érintik. Az egészségtelen életforma, a túlóra, a stressz, a mozgáshiány valamint a felgyülemlett mindennapi problémák hatására minden negyedik ember rémálommal küszködik. Az rémálom hatására - az álmatlanságból kifolyólag - a nappalok egyre elviselhetetlenebbé válnak. A rémálom elsõsorban a stressz, az erõszakos Tv-mûsorok és filmek hatására, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Sokaknak ismerõs az alaphelyzet: az éjszaka közepén rémülten ébrednek, majd hosszú ideig képtelenek ismét elaludni.

  • Az étrendtõl is függ az endometriózis kockázata

    A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nõknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlõdik ki az elváltozás.

    Amerikai kutatók a Human Reproduction címû szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.

  • A kávé jótékony hatásai a szervezetre

    Tudta, hogy a kávénak számos jó hatása is van a szervezetre nézve, persze csak ha megfelelõ mennyiségben fogyasztjuk.

    A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelõ használatát.

    Kávé fogyasztásakor megfelelõ mennyiségû folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért ha nem figyelünk oda, akkor a kiszáradás veszélye is fokozódik.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...