Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel elsõ ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között. Azoknál, akik naponta legalább kétszer, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit. Az 1997-ben kezdõdött program során a kutatók 80 ezer férfi és nõ táplálkozási szokásait tanulmányozták rendszeresen. Az American Journal of Clinical Nutrition címû szaklap közlése szerint 2005 júniusáig a megfigyeltek közül 131 személynél alakult ki daganat a hasnyálmirigyen.
A tudósok abban gyanítják a jelenség okát, hogy a vizsgált szerv a fokozott glukóz-anyagcsere nyomán nagyobb mértékben termel inzulint, és talán ez segíti elõ a betegség kialakulását.