rss
  • A cukros italok fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát

  • Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel elsõ ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között. Azoknál, akik naponta legalább kétszer, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit.

    Akik naponta legkevesebb öt alkalommal cukor hozzáadásával fogyasztottak ételeket vagy italokat (például kávét), azoknál 70 százalékkal nagyobb esélyük volt e betegség kialakulására, mint a cukortól tartózkodóknak.

    Az 1997-ben kezdõdött program során a kutatók 80 ezer férfi és nõ táplálkozási szokásait tanulmányozták rendszeresen. Az American Journal of Clinical Nutrition címû szaklap közlése szerint 2005 júniusáig a megfigyeltek közül 131 személynél alakult ki daganat a hasnyálmirigyen.

    A tudósok abban gyanítják a jelenség okát, hogy a vizsgált szerv a fokozott glukóz-anyagcsere nyomán nagyobb mértékben termel inzulint, és talán ez segíti elõ a betegség kialakulását.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az uborka nem csak egészséges, de jót tesz a bõrnek is

    Az uborkának szervezetünkre nézve rengeteg pozitív hatása van, de elõszeretettel használják kozmetikai alapanyagként is a szépségiparban.

    Ráadásul az uborka egy õsi, frissítõ gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk. Igen kevés kalóriát tartalmaz. Víztartalma eléri a 96%-ot, így részt vesz a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában. Gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban, szénhidrátban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). Káliumtartalma segíti a vesék mûködését.

  • Melyik gyógyszer mire való?

    Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, hebeny betegségrõl, mindig kényelmesebb, ha minél elõbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sõt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba. A lábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat. Gyakoriak a lázzal, hõemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusés bakteriális fertõzések.

  • Az új divat: Bor helyett sör az éttermekben!

    A világ gasztronómiailag fejlettebb vidékein ma már a legszínvonalasabb étteremben sem lepõdik meg a felszolgáló, ha az egyes fogásokhoz nem bort, hanem különféle söröket rendel a vendég.

    Sõt, nagyon is tisztában van vele, milyen típusú sört ajánljon a kiválasztott ételekhez. De, hogy az egyszeri étteremlátogató se jöjjön zavarba, ha sörrel kísért ebédre vagy vacsorára vágyik, a német sörszövetség (Der Deutsche Brauerbund) egy kölni mesterszakáccsal karöltve készített egy táblázatot, amelybõl bárki könnyedén megtanulhatja a sör-étel társítás alapvetõ szabályait.

  • Fogyj kényelmesen, szõlõvel!

    A szõlõ igazi csodaszer. Sok betegség természetes ellenszere - akár mazsola, szõlõlé, bor vagy szõlõmagolaj formájában. Segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a nyáron felszedett plusz kilóktól is. A nyárra készülve még sokan belehúztunk a diétába, hogy jól, jobban álljon a bikini… Aztán jöttek a könnyû esték, finom falatok, pihentetõ szabadságok. A mérleg nyelve pedig újra ugyanott vagy még feljebb van, mint korábban. Ideje tenni valamit. A legkönnyebben, legegyszerûbben és legfinomabban szõlõvel szabadulhatunk meg a plusztól.

  • Erõs, mint a halál és édes, mint a szerelem - ez a kávé

    A kávé legyen fekete, mint az ördög, erõs, mint a halál, és édes, mint a szerelem. (Török közmondás) A kávé napjaink egyik közkedvelt itala. A világ népességének jelentõs része fogyasztja, általában naponta többször. Az egyes országok lakói jelentõs különbségekkel készítik el kedvenc fekete italukat. Az Egyesült Államokban laza hosszúkávét isznak. Hasonlóan készítik a németek is, de mégis érezni a különbséget, erõsebbre fõzik, mint Amerikában és tejjel hígítják.

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

  • A cappuccino fizikája

    "Hab mindenütt, a cappuccinótól a kozmoszig" címmel jelent meg nemrég egy amerikai fizikaprofesszor könyve, melyet bõ terjedelemben ismertettek és ajánlottak különbözõ fizikai és ismeretterjesztõ lapokban.

    A könyv a jelenségek fizikai hátterének szakszeru magyarázatán túl sok kultúrhistóriai érdekességet is tartalmaz.

    A hab nem más, mint buboréksokaság, a buborékok fala szilárd vagy folyadék, a belsejét pedig gáz tölti ki.

  • Francia kaviár szibériai tokhalból

    Szibériai tokhalnak köszönhetõen visszakerül a francia éttermi kínálatba a francia kaviár. Bordeaux környékén, a Gironde-folyóban tenyészõ közönséges, vagy atlanti tokhal (Acipenser sturio) 1982-ben a túlhalászás és a vízszennyezés miatt csaknem kihalt, ezért védetté nyilvánították. Oroszországban és Iránban, a két fõ kaviártermelõ országban a túlhalászás és az orvhalászat miatt igencsak csökkent a tokállomány, így korlátozták az exportot. A kaviárkedvelõk segítségére végül a lénai tok, az Acipenser baerii "sietett" - jelenleg a halat négy francia cég tenyészti.

  • A gabonaféléknek fontos szerepe van a táplálkozásunkban

    Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék. Elterjedtségüket mutatja, hogy az év minden napján folyik valahol a betakarításuk. Az emberiség kalóriaszükségletének jelentõs részét a kenyérgabonákból és a rizsbõl fedezi. Magyarországon egy ember naponta átlagosan 25 dkg cereáliát fogyaszt el. Ebbõl adódik, hogy a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is elõbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le. A gabonamagvakban a nitrogéntartalmú és nitrogénmentes anyagok, olyan arányban (1:6) vannak jelen, hogy szükség esetén az ember egyedül kenyéren is fenntarthatja az életét.

  • Gazdag galambleves

    Egy finom, zöldségekben gazdag húsleves megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak, mivel elegendõ energiát szolgáltat és tartalmazza a legfontosabb tápanyagféléket, mint a fehérjét (hús), szénhidrátot (tészta, burgonya), rostot (zöldségek), ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek a levesben feloldódva könnyebben felszívódnak.

    A húsleves a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan fogása, amely sokféle húsból készülhet.

  • A mikrohullámú sütõ a legjobb konyhai sterilizátor

    Mire jó a mikrohullámú sütõnk ételeink melegítésén túl? El sem hinnénk, hogy ez a modern háztartási eszköz az egyik legjobb konyhai sterilizátor. A konyhában használatos szivacsok a kórokozók melegágyai, hiszen a meleg, nedves helyen kiválóan szaporodhatnak. Hihetetlen, de egy szivacsban átlag 7.2 milliárd kórokozó található Ezek elpusztításában sajnos az sem segít sokat, ha a szivacsokat kellõen kiöblítjük minden egyes használat után. Ráadásul a konyhapult vagy asztal letörölgetésével mi magunk járulunk hozzá a fertõzések terjesztésében.

  • Szokatlan éttermek az egész világon

    Egy ausztrál hírportál összegyûjtötte a világ legkülönlegesebb és legeredetibb éttermeit, ezek között találhatunk jég-, és nudista éttermet, valamint olyan vendéglõt, ahol vécécsészén ülhetnek a vendégek és fürdõkádból fogyaszthatják a kért ételeket.

    A thaiföldi Cabbages and Condoms (Káposzta és óvszer) elnevezésû étteremben a vendégeket megérkezéskor a szuvenírboltba kísérik, ahol a családtervezést segítõ emléktárgyakat tekinthetnek, illetve vehetnek meg.

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

  • Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk

    A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsõként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérõsebb étkezés további elõnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat. Kathleen Melanson és munkatársai elsõként végeztek tudományos vizsgálatot annak alátámasztására, hogy aki lassabban eszik, annak csökken az étvágya, így összességében kevesebbet eszik majd a nap folyamán, mint az, aki sietõsen ebédel.

  • Levessel kezdjük a helyes táplálkozást!

    A leves a világ egyik legõsibb és legízletesebb étele. Az utóbbi években azonban a rohanó életmódunk miatt, szinte kihagyjuk az étkezéseinkbõl ezt fogást. Pedig remekül beilleszthetõ a helyes táplálkozásba, melyet a táplálkozási szakemberek véleménye is alátámaszt. A legkézenfekvõbb válasz, mert ízletes és olcsó, de ezen kívül számos érv is szól mellette. A leves értékes szervezetünk számára, hiszen...

  • Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

    A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a mûtéttel nem gyógyítható tüdõrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétõl, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

    A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni.

  • Üdítõ gyümölcsök

    Összefoglaló neve a gyümölcsbõl készült, frissítõ hatású folyadékoknak. Megkülönböztetjük a cukrot nem tartalmazó natúr, rostos leveket és a cukrot tartalmazó szénsavas, vagy szénsavmentes italokat. Fogyasztásuk nagymértékben növekszik az utolsó években az egész világon. Rengeteg fajtájukkal találkozhatunk, vannak, amelyekben csak fajta gyümölcs dominál, napjainkban viszont többféle gyümölcs keverékébõl is elõállítják. Az egészséges táplálkozásba nem ajánlott a cukrot tartalmazó üdítõk fogyasztás a magas cukortartalom miatt.

  • A zöld tea késlelteti az emlõrák kialakulását

    Azoknak a kínai nõknek, akik fiatal koruktól kezdve rendszeresen ittak zöld teát, ritkábban és késõbb lett emlõrákjuk, mint azoknak, akik nem teáztak - derült ki az Annals of Epidemiology folyóiratban közölt tanulmányból. A régi korok kutatói szerint a tealevelekbõl készülõ italt félmillió éve ismerik az emberek. A különbözõ változatokból a zöld teának tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig hat alkalommal kapott olyan kérelmet, hogy járuljon hozzá a zöld tea gyógyszerré nyilvánításához, de az ügynökség ezt még nem látta indokoltnak.

  • Bajaiak Európa halevõ rekorderei - VIII. Országos Halfõzõ Verseny gyõztes receptje

    A bajaiak manapság is Európa halevõ rekorderei. Évente fejenként 66 kiló fogy pontyból, kárászból, keszegbõl, harcsából, csukából, a Duna és mellékága, a Sugovica uszonyos kincseibõl.

    Az 1996 óta minden évben megtartják a híres halfõzõ fesztivált. Az idén már négynapos a mulatság. A soknemzetiségû városhoz illõn gazdag folklórprogrammal, kézmûves vásárral, bor- és pálinkaudvarral várják a kíváncsiskodókat a Petõfi-szigeten.

  • 5 élelmiszer, amely megszépít

    Amikor a bõrápolási rituálékról van szó, az egészséges étrend is segít. Bõrünk csúcsformában lehet tõle, és bizonyos ételekkel célzottan lehet harcolni egy-egy probléma ellen. Íme 9 étel, ami segít abban, hogy ragyogyó és egészséges legyen a bõrünk. 1. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

    A bõr egészségéhez alapvetõen fontos az A-vitamin, ami segít a sejtek helyreállításában. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a natúr joghurt, nagyszerû A-vitamin források, ugyanúgy, mint a máj, a brokkoli, a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót és a kelkáposzta.