rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Sokan ugyanis félnek a magvak rendszeres fogyasztásától magas zsírtartalmuk miatt, de egyáltalán nem kellene. A bennük található zsírsavak nagy része telítetlen zsírsav, amely jótékony szervezetünkre, sőt segíti a szív- és érrendszer munkáját, de még az emésztést is. Persze túlzásba azért nem kell esni, naponta egy maréknyit ajánlott elfogyasztani. Ezen pozitív tulajdonságaik mellett egyes magok bizonyos betegségek kezelésére is kifejezetten ajánlottak, érdemes ezzel is megismerkedni.

    A napraforgómag a kismamák számára rendkívül hatékony, ugyanis rengeteg folsavat tartalmaz, amire a várandósság első harmadában igen nagy szükség van. A folsav segíti az új sejtek létrehozását és számos születési rendellenesség kialakulását megakadályozza. Ezért a várandósság ideje alatt ideális táplálék.


    Emellett segít megelőzni a csontritkulás kialakulását is, magas kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően pedig az idegrendszer egészséges működését is támogatja. Magas rosttartalma az emésztést segíti.

    A lenmag szintén a hölgyek nagy kedvence lehet, ugyanis segít enyhíteni a klimax kellemetlen tüneteit. Kiemelkedően magas lignántartalma mérsékli a menopauza idején jelentkező hőhullámokat és a csontritkulást. Egyes kutatások szerint a mellrák megelőzésében és leküzdésében is hatásos lehet. Emellett segíti a székrekedést és a gyulladásos bélbetegségekre is jótékony lehet, valamint a legjobb omega-3 zsírsavforrás.

    A tökmag rendkívüli hatással van a férfiakat érintő prosztataproblémákra, ugyanis hatékonyan megelőzheti és enyhítheti a jóindulatú prosztata megnagyobbodást. Minden középkorú férfinak ajánlott lenne a rendszeres fogyasztása. De természetesen a hölgyeknek is érdemes csipegetni belőle, hiszen magas cink- és vastartalma segíti a csontsűrűség fenntartását, és az ízületi problémák kezelésében is hatásos lehet.

    Így érdemes fogyasztani:

    A tökmagot és a napraforgómagot natúr állapotában vegyük meg, ne a sózott, pörkölt változatokat keressük. Száraz serpenyőben, otthon is megpörkölhetjük, hiszen így finomabb az íze, és saját igényünknek megfelelően akár meg is sózhatjuk kicsit. A lenmagot használjuk sós sütemények, pogácsák, kenyerek tésztájába sütve, vagy fogyasszuk hidegen sajtolt olaját.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Betiltott guar gumi: mire figyeljünk ételvásárláskor?

    Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetõje, Búza László az InfoRádióban felszólított mindekit: ha nem muszáj, ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van. Az E412 élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a fõállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek.

  • Veszélyes ásványvizek!

    William Shotyk, aki többféle ásványvizet vizsgált meg, kutatásának eredményeinek tükrében kijelentette, hogy nem szeretne ezentúl ásványvizet inni. A kutató a Heidelbergi Egyetemen elvégzett 2006-os vizsgálatának eredményeit a Royal Society of Chemistry's címû lapban publikálta. Ezek szerint az úgynevezett PET (polietilén tereftalát) -palackokban (az ásványvizek mûanyag palackjáról van szó) antimon nyomokat találtak. Ez a fém mérgezõ hatású: kis mennyiségben levertséget és depressziót, nagyobb mennyiségben pedig akár életveszélyes hányást okozhat, illetve halálhoz is vezethet.

  • Piknik: Az ételallergiásokat is várja a természet

    Egy kis elõvigyázatosság, sürgõsségi gyógyszer és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket. Eljött a nyári fõzõcskék, sütögetések ideje.

    Sokak számára viszont egy ártalmatlannak tûnõ piknik is különbözõ ételallergiás tüneteket idézhet elõ, a csalánkiütéstõl, a gyomorpanaszokon át, egészen az életveszélyes befulladásig. "Az ételallergia egy komoly dolog, de ha felkészültek vagyunk, nyugodtan vehetünk részt a kerti mulatságokon.

  • Az uborka harca a kalóriákkal

    Alapvetõen nem gondolunk rá sûrûn. Zöld, vékony, olykor vastag, jelentéktelennek tûnõ, rántott husi mellé kiváló.

    Nagyjából eddig jutunk. Pedig elképesztõ rejtett tartalékokkal rendelkezik, akár fogyásról, fittségrõl vagy szépülésrõl legyen szó!

    Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriás ételek közé sorolható: uborka! Az, hogy a fogyókúra nem egyenlõ a koplalással az olyan negatív kalóriás ételek esetén, mint az uborka, különösen igaz.

  • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

    Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

  • Mégse jó a vaj?

    Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtõl, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass mûtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.

  • A húsvét története

    A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

    A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

  • Póréhagyma

    Mindenkinek fogyasztania kellene ezt a fontos zöldséget!

    A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélõhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották. Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fogyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghajlati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre.

  • Egyre több gyerek alszik el az iskolában

    Az Egyesült Államokban egyre több a kialvatlan gyerek: 28 százalékuk legalább hetente egyszer elalszik az órán, 22 százalék elszundít a házi feladat írása közben, 14 százalékuk pedig elkésik az iskolából, mert nem bír felkelni reggel idõben. Szakértõk az éjszakai életmódot, a televíziót és a számítógépet okolják. Az amerikai Országos Alvás Alapítvány felmérése szerint a 11 évesek átlagosan 8,4 órát alszanak hét közben, a 17 éveseknek azonban már csak 6,9 óra jut egy átlagos iskolai napon.

  • Emésztést-segítõ étkezés

    Napjainkban egyre inkább kiszorultak étrendünkbõl az élettani szempontból elengedhetetlenül fontos növényi rostok, melyek az emésztésünket segítik.Étkezésünkben az állati eredetû élelmiszerek dominálnak, mint a tojás, a tej, a hús és a sajt.

    A modern élelmiszer-ipari eljárások során azonban gyakran kivonják a rostanyagok jelentõs részét az alapanyagokból, és így csak nyomokban tartalmazza e fontos összetevõt.

  • Milyen kütyüt ne ajándékozzon karácsonyra

    Mindenkinek van aszociális, kockafejû ismerõse, de a legtöbben nem utálják annyira a számítástechnika megszállottait, a geekeket, hogy lehagyják õket a karácsonyi ajándéklistáról. Azért csak óvatosan! Attól, hogy valaki bolondul a technikáért és programozott már BASIC-ben, még nem biztos, hogy örül bárminek, amit be lehet dugni valahová, vagy ami zúg, vagy amire rá van írva, hogy High Tech Pro. Karácsonyi tiltólista azoknak, aki szeretik a geekeket.

  • Rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz a méz

    Rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz a mézA méz igazi kincsestár különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A tömény méz olyan csodálatos természetes antibiotikum, melyben nem képesek az élesztőgombák és a mikroorganizmusok sem elszaporodni, így a méz nem romlik meg. Méz az egyik legjobb táplálék a világon, mert nem csupán egészséges, hanem akár gyógyhatású is lehet, amellett, hogy nagyon jó ízű. Összetevői a bőrt puhítják, az immunrendszert erősítik, a nyálkahártyát fertőtlenítik.

  • Karácsonyi bõségszarú

    December hónap szép és látványos ünnepeink – Mikulás, aztán Karácsony és Szilveszter – ideje.

    Még az utcák és az ablakok is gyönyörû lámpafüzér díszekbe öltöznek, hogy a hideg éjszakákba melegséget hozzanak.

    Karácsonykor leghosszabbak az éjszakák, ekkor születik a megváltó, aki a keresztény hit szerint kivezeti az emberiséget a bûn sötétségébõl a fényre. Érdekesség, hogy nem Jézus, hanem Lucifer, a bukott angyal nevének jelentése a Fényhozó.

  • A taratorleves - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    A világ 5 legfinomabb étele, amelyet meg kell kóstolnia! Sorozatunkban bemutatjuk Önnek ezeket az ételeket! A nyaralás nemcsak a parti heverészésbõl, múzeumok látogatásából, túrázásból áll. Ahhoz, hogy igazán jól megismerjük egy nép kultúráját és életét, meg kell kóstolnunk a legtipikusabb nemzeti eledelüket is. Sokat elárul ugyanis róluk. És rólunk is... Úgyhogy néha érdemes kicsit a külföldi szemével látni a híres-neves gulyáslevesünket is...

  • 268 kilós hamburgert sütött, majdnem 2 millió forintnyi összeget kapott érte

    Valószínûleg hosszú távra beírja nevét a Guinness Rekordok Könyvébe a torontói Ted Reader, aki a világ eddigi legnagyobb, 268 kilós hamburgerét sütötte meg. A séf egy különleges, direkt erre a célra épített grillezõt használt, amiben beépített szerkezet forgatta a méretes húsdarabot. A behemót elkészítése hat órát vett igénybe.

    - A legnehezebb rész az volt, mikor a 139 kilós húspogácsát úgy kellett a közel ötvenkilós zsömlébe illeszteni, hogy közben ne essen szét.

  • Miben szilveszterezzünk? Céges partin és házibuliban?

    Még nem döntöttél, hol szilveszterezel és miben? Sebaj, olvasd el óévbúcsúztató divat-összeállításunkat, válogass a lenge, áttetszõ kelmék, suhogó selymek és a csillogó, flitteres anyagok közül és.

    Ha az év utolsó napján házibuliba megyünk, például ilyen öltözékeket választhatunk. A kis fekete most is nyerõ. Akár kétrészes fekete modellt is felvehetünk. A mély kivágású, ujjatlan topból és térd alatt végzõdõ szoknyából álló együttes lazán követi az alakot. Csípõre ejtett övvel kevésbé karcsúaknak is jól áll.

  • 10 dolog, amit tudni kell a sóról

    A só talán a legismertebb ételízesítõ. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az ásvány a megfelelõ mennyiségben fogyasztva mennyire hasznos lehet szervezetünk számára.

    10 dolog a sóról, amit érdemes tudni:

    Védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra a szervezetben felhalmozódott savak leépítésére és kiválasztására. Ha nincs elég só a szervezetünkben, akkor az könnyen elsavasodik.

  • A gyógyító zsálya

    A zsályát sokrétûen használhatjuk. Leggyakrabban torokfájás, mandula- vagy fogínygyulladás esetén alkalmazzák, de ételek ízesítésére is kiváló.

    A sokféle zsályafaj közül gyógyításra az orvosi zsálya a legalkalmasabb. A levelek erõs aromája a szárítással fokozódik. A több száz éves tapasztalat mellett a tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a zsálya jelentõsen mérsékli az izzadékonyságot. Teája elfogyasztása után a legerõsebb hatását két-három óra múlva fejti ki, és akár három napig is tart.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • Silány minõségûek a lecsókolbászok

    Kellemetlen illatú, folyós, inas, kenõcsös, csontszilánkos, szójától kesernyés és bõrkeízû volt az az 5-féle lecsókolbász, amelyet a Kosár fogyasztóvédelmi magazin munkatársai teszteltek. A debreceni páros némileg jobb bizonyítványt kapott.

    Valamikor nagyon népszerû volt és manapság is sokan keresik a fradikolbásznak is nevezett lecsókolbászt. Nincs ez másként a debreceni párossal sem. A Kosár fogyasztóvédelmi magazin munkatársai a közelmúltban 5 fajta lecsókolbászt és 10 fajta debrecenit teszteltek.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...