rss
  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

    Sokan ugyanis félnek a magvak rendszeres fogyasztásától magas zsírtartalmuk miatt, de egyáltalán nem kellene. A bennük található zsírsavak nagy része telítetlen zsírsav, amely jótékony szervezetünkre, sőt segíti a szív- és érrendszer munkáját, de még az emésztést is. Persze túlzásba azért nem kell esni, naponta egy maréknyit ajánlott elfogyasztani. Ezen pozitív tulajdonságaik mellett egyes magok bizonyos betegségek kezelésére is kifejezetten ajánlottak, érdemes ezzel is megismerkedni.

    A napraforgómag a kismamák számára rendkívül hatékony, ugyanis rengeteg folsavat tartalmaz, amire a várandósság első harmadában igen nagy szükség van. A folsav segíti az új sejtek létrehozását és számos születési rendellenesség kialakulását megakadályozza. Ezért a várandósság ideje alatt ideális táplálék.


    Emellett segít megelőzni a csontritkulás kialakulását is, magas kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően pedig az idegrendszer egészséges működését is támogatja. Magas rosttartalma az emésztést segíti.

    A lenmag szintén a hölgyek nagy kedvence lehet, ugyanis segít enyhíteni a klimax kellemetlen tüneteit. Kiemelkedően magas lignántartalma mérsékli a menopauza idején jelentkező hőhullámokat és a csontritkulást. Egyes kutatások szerint a mellrák megelőzésében és leküzdésében is hatásos lehet. Emellett segíti a székrekedést és a gyulladásos bélbetegségekre is jótékony lehet, valamint a legjobb omega-3 zsírsavforrás.

    A tökmag rendkívüli hatással van a férfiakat érintő prosztataproblémákra, ugyanis hatékonyan megelőzheti és enyhítheti a jóindulatú prosztata megnagyobbodást. Minden középkorú férfinak ajánlott lenne a rendszeres fogyasztása. De természetesen a hölgyeknek is érdemes csipegetni belőle, hiszen magas cink- és vastartalma segíti a csontsűrűség fenntartását, és az ízületi problémák kezelésében is hatásos lehet.

    Így érdemes fogyasztani:

    A tökmagot és a napraforgómagot natúr állapotában vegyük meg, ne a sózott, pörkölt változatokat keressük. Száraz serpenyőben, otthon is megpörkölhetjük, hiszen így finomabb az íze, és saját igényünknek megfelelően akár meg is sózhatjuk kicsit. A lenmagot használjuk sós sütemények, pogácsák, kenyerek tésztájába sütve, vagy fogyasszuk hidegen sajtolt olaját.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A történelmi banán

    Valószínûleg Napóleon volt az elsõ Európában, aki megkóstolta a banánt, mármint azt, amelyik szerencsésen átvészelte a Martinique-tól Európáig tartó hoszszú út viszontagságait.

    A gyümölcsöt egyébként feleségének, Joséphine-nek az anyja küldte a császárnak. De ha ekkor még nem is, számûzetésében, Szent Ilona szigetén, biztosan fogyasztott banánt. E rumban sütött gyümölcs az egyik kedvence volt. A banán õshazája Délkelet-Ázsia lehetett, ahol már 4000 évvel ezelõtt ismerték.

  • Tejtermékek és húsok a táplálkozásban

    A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint.

    Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma. Igen jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.

  • Alkohol, alkohol, te csodás?!

    Azt mondják az egyik leggyakrabban használt pszichoaktív drog, amit emberiség használ. Azt is mondják, hogy öl, butít és a nyomorba dönt. Ipari mennyiségben fogyasztva mindenképpen, de ha ésszel fogyasztjuk, akár még hasznunkra is válhat. Ez persze nem felhívás keringõre.

    A túlzott alkoholfogyasztás nagyon sok ember és ezáltal nagyon sok család életét keseríti meg. Amellett, hogy tönkreteszi a májat, idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomosát okoz még a családi kasszát is jelentõsen megcsapolja- képletesen szólva.

  • Epres finomságok

    Epres finomságokA földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk. A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

  • Az egészségtelen ételek a legnépszerûbbek

    Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.

  • A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre

    A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésreA körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

  • Jótevõ mediterrán ételek

    Ikerpárok vizsgálata bizonyította, hogy a mediterrán étrend nemcsak azért tesz jót a szívnek, mert egészséges ételeket tartalmaz, hanem a szívmûködés idegi szabályozását is kedvezõ irányba befolyásolja.

    Az orvosok már régen megfigyelték, hogy Franciaországban vagy a görög szigeteken lényegesen kevesebb a koszorúér-betegség és ennek megfelelõen a szívinfarktus, mint Európa más részein. A táplálkozáskutatók ezt jórészt a mediterrán étrend javára írták.

  • Zsíros ételek

    Chipsek, csokitorta, vagy egy böcsöletes szelet zsírosdeszka hagymával?

    Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.

  • Egész évben friss fûszerek!

    Tegyünk egész évben friss, természetes ízesítõket az ételbe! Nem okozhat gondot, ha nincs kertünk, ahol megtermelhetnénk, de még az sem, ha a balkonnak, vagy egy kis terasznak is híján vagyunk, hisz ott az ablakpárkányunk! Lássuk, hogyan alakíthatunk ki egy fûszerkertet a párkányunkon! Fûszernövényes kertjét az ablakpárkányon is kialakíthatja, ha nincs kert, de még egy kisebb balkonnak is híjján van. Számos fûszernövény megél konténerekben, és csak minimális gondozást igényel, azt is meghálálja, mert egész évben frissen használhatja õket saját konyhájában!

  • Demokratikus francia kaviár

    Véget érhet az orosz és iráni kaviár hosszú ideje tartó egyeduralma: a tokhaltenyésztésre berendezkedõ Franciaország olcsóbb és kevésbé sós ikrával készül meghódítani a piacot.

    Az 1872 óta mûködõ Prunier kaviárvállalat legismertebb éttermét a párizsi Champs Elysées fényei ragyogják be és kínálatának legfontosabb alapanyagát a "szürke aranyként" emlegetett, házi készítésû kaviárja képezi. Az értékes összetevõt a Párizstól 550 kilométerre délnyugatra fekvõ Dordogne-folyó festõi szépségû torkolatánál nevelkedett tokhalak szolgáltatják.

  • Az eper és az áfonya fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát

    Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nõknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szõlõben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is elõfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévõ, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri elõnyöket biztosítanak.

  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

    Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

  • Naponta nyolc pohár víz?

    Az amerikaiak az iskolában azt tanulják, hogy az egészség alapja napi nyolc pohár víz megivása, noha az utóbbi idõben többen azt állították: ez mendemonda és tudományosan megalapozatlan. Többszáz év kultúrtörténeti és orvostudományi adatainak áttekintése megmagyarázza a ma már világszerte elterjedõ nézet hátterét és valóságtartalmát.

    A turisták táskájuk, telefonjuk, fényképezõgépük mellett szinte mindig viszik a vizes üveget és még az Eiffel torony megcsodálása közben is rendszeresen kortyolnak belõle.

  • A zöldborsó sokoldalú felhasználhatósága

    A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó. A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az idõjárások között sem.

  • Jól sikerült a szójacsirke

    Amerikai kutatók olyan csirkehúsutánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletõjére. A speciális feldolgozásnak köszönhetõen a szójalisztbõl elõállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal. Eddig is léteztek csirkehúsízû és -színû szójatermékek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük. A folyamat lényege, hogy a szójalisztbõl fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az õrleményt egy két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá.

  • Ételek, amitől szép barna színünk lesz

    Ételek, amitől szép barna színünk leszKevesen gondolnák, de barnulni egészségesen is lehet, ha közben gondoskodunk a megfelelő védelemről, mely belsőleg vitaminpótlással, pontosabban a barnulásért felelős, és a bőr védekezőképességét fokozó béta-karotinnal és egyéb értékes tápanyagokkal történik. Ma már mindenki előtt ismert, hogy napozáskor a bőrünket érő UVA és UVB sugarak szárítják, károsítják, öregítik a bőrt. A túlzott napozás, a káros sugárzás - hosszú távon - a szervezetben összeadódik, s akár bőrrákot is okozhat. A béta-karotin köztudottan a barnulás legfőbb segítője.

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.

  • Farsang-Báli szezon

    Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt az újabb ünnepi idõszak, az eredetileg télûzõnek szánt farsangi mulatságok szezonja.

    A farsang Magyarországon vízkereszttõl (január 6.) a húsvét vasárnapot megelõzõ 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz húshagyókeddig vagy hamvazószerdáig. Utolsó három napja "a farsang farka" a fékevesztett öröm és mulatozás ideje volt. Ez vidám, tavaszelõzõ ünnepség, majd a nagyböjttel ér véget.

  • Kappanleves, roston hal és göngyölt fûszeres alma

    Kappan leves, roston sült hal, fahéjas-mézes sült alma, pölöskei muskotályos bor - ezt ehette, ihatta Mária Terézia és népes családja 1764. augusztusi váci látogatása idején - állítja levéltári kutatásaira hivatkozva a Vendégvárók Váci Egyesületének elnöke. Fónagy István munkája nyomán vette étlapjára a Pest megyei város Barlang Étverme (mivel a kétszintes vendéglátó egység alsó szinte a pincébe került, étterem helyett „értelemszerûen” az étverem nevet viseli) a nemrég megrendezett Váci Világi Vigalom idején az úgynevezett fõúri barokk menüt, amelyet igen méltányos áron bárki „végigehetett”.

  • Régi hajdúsági ételek

    A hajdúsági háztartás két fõ tényezõje a kenyérnek való és a zsírozó. A szegény ember a kenyérnekvalót iletnek nevezte. A zsírozó: a szalonna és a zsír, böjtben az olaj. A debreceni cívis családoknál ennek megfelelõen két kamra volt: az egyik az iletes­, a másik a szalonnáskamra. Ezekkel a kamrákkal a gazda nem sokat törõdött. A debreceni asszony bent a házban kitûnõ gazdasszony, a házon kívül pompás árus volt. A tiszántúli ember elsõsorban levesevõ. Úgy tartja a nép, hogy nem is ebéd az, ha leves nincs.