rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

    Sokan ugyanis félnek a magvak rendszeres fogyasztásától magas zsírtartalmuk miatt, de egyáltalán nem kellene. A bennük található zsírsavak nagy része telítetlen zsírsav, amely jótékony szervezetünkre, sőt segíti a szív- és érrendszer munkáját, de még az emésztést is. Persze túlzásba azért nem kell esni, naponta egy maréknyit ajánlott elfogyasztani. Ezen pozitív tulajdonságaik mellett egyes magok bizonyos betegségek kezelésére is kifejezetten ajánlottak, érdemes ezzel is megismerkedni.

    A napraforgómag a kismamák számára rendkívül hatékony, ugyanis rengeteg folsavat tartalmaz, amire a várandósság első harmadában igen nagy szükség van. A folsav segíti az új sejtek létrehozását és számos születési rendellenesség kialakulását megakadályozza. Ezért a várandósság ideje alatt ideális táplálék.


    Emellett segít megelőzni a csontritkulás kialakulását is, magas kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően pedig az idegrendszer egészséges működését is támogatja. Magas rosttartalma az emésztést segíti.

    A lenmag szintén a hölgyek nagy kedvence lehet, ugyanis segít enyhíteni a klimax kellemetlen tüneteit. Kiemelkedően magas lignántartalma mérsékli a menopauza idején jelentkező hőhullámokat és a csontritkulást. Egyes kutatások szerint a mellrák megelőzésében és leküzdésében is hatásos lehet. Emellett segíti a székrekedést és a gyulladásos bélbetegségekre is jótékony lehet, valamint a legjobb omega-3 zsírsavforrás.

    A tökmag rendkívüli hatással van a férfiakat érintő prosztataproblémákra, ugyanis hatékonyan megelőzheti és enyhítheti a jóindulatú prosztata megnagyobbodást. Minden középkorú férfinak ajánlott lenne a rendszeres fogyasztása. De természetesen a hölgyeknek is érdemes csipegetni belőle, hiszen magas cink- és vastartalma segíti a csontsűrűség fenntartását, és az ízületi problémák kezelésében is hatásos lehet.

    Így érdemes fogyasztani:

    A tökmagot és a napraforgómagot natúr állapotában vegyük meg, ne a sózott, pörkölt változatokat keressük. Száraz serpenyőben, otthon is megpörkölhetjük, hiszen így finomabb az íze, és saját igényünknek megfelelően akár meg is sózhatjuk kicsit. A lenmagot használjuk sós sütemények, pogácsák, kenyerek tésztájába sütve, vagy fogyasszuk hidegen sajtolt olaját.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egészséges koszt lassítja az érelmeszesedést

    A kevés zsírt vagy szénhidrátot tartalmazó étrend, illetve a sokat emlegetett mediterrán diéta egyaránt csökkenti a nyaki erek meszesedését, a testsúlyt és a vérnyomást. A biztató eredményeket a Circulation legújabb száma közölte. A jól összeállított, a testméretnek és a napi tevékenységnek megfelelõ kalóriát tartalmazó ételsorról a diéta és az orvostudomány szakértõi régóta mondják, hogy egészséges. Az új diagnosztikus módszerek azonban arra is alkalmasak, hogy ezt ne csak évtizedek múlva, a vizsgálati alanyok hosszú életével bizonyítsák, hanem rövid idõ alatt, korszerû mérésekkel is igazolni lehessen.

  • A szőlő fogyasztása segíti az emésztést is

    A szőlő fogyasztása segíti az emésztést isA szőlőben olyan anyagok vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, sőt bizonyos betegségektől is megóvhatnak. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne.

  • Csülök Zsani módra

    Csülökbõl sokféle kiadós ételt készíthetünk. Az egyszerû tepsiben sült változata mellett, tucatnyi lehetõségünk van a csülök felhasználására.

    Magyarosabbá tehetjük vele az olasz makarónit, tálalhatjuk pirított hagymával és káposztával, ízletesebbé tehetjük vele a Jókai-bablevest, laktatóbbá varázsolhatjuk a burgonyalevesünket, de akár tésztába is öltöztethetjük. A variációk sokaságából mutatok most egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthetõt körettel együtt.

  • A zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban

    Azokban az országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata

    Magyarországon és a fejlett nyugati országokban a vezetõ halálokot a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek adják.

    Korábbi nagy epidemiológiai tanulmányok bizonyították azt, hogy azon országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata.

  • Mit esznek igazából a gyermekeink?

    Az egészséges életmód hirdetésével és terjesztésével megbízott brit hatóság kiszámolta, mennyi cukros és zsíros ételt eszik meg egy 5-10 éves korú gyerek Nagy-Britanniában.
    Hirdetés

    A The Foods Standards Agency egy évtizede azért harcolt, hogy csökkentse a zsíros táplálkozás okozta halálozási adatokat. Mivel az új konzervatív kormány már nem tart igényt szolgálataira, azaz nem korlátozhatják a hamburger és egyéb gyártók zsír- és cukorfelhasználását.

  • Eltûnik a Happy Meal menü Kaliforniában

    Egyelõre csak néhány tucat kaliforniai gyorséttermet érint az a döntés, hogy betiltanák a játékos menüket, ha az étel több mint 485 kalóriát tartalmaz. Az egészséges ételek hiányával indokolják a döntést, az éttermek persze tiltakoznak.

    Betilthatják Santa Clara megye egy részén azokat a menüket, melyeknél játékot adnak nagy kalóriatartalmú ételekhez – írja a Los Angeles Times. A törvényhozók 3-2 arányban szavaztak a tiltás mellett, így a 485 kalóriánál nagyobb kalóriatartalmú ételek mellett nem lehet játékot ajándékozni.

  • Húsvét elõtt: mit kell tudni a csokinyúlról?

    A kis mennyiségben fogyasztott, magas kakaóvaj tartalmú csokoládé használ a szív- és érrendszeri panaszok megelõzésében - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja. Horváth Gabriella szerint nem baj, ha az ünnepek alatt egy kicsivel többet fogyasztunk az ételekbõl, édességbõl, de mozogjuk le a többletkalóriát. Az Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma már többen többen keresik a kakaóból készült csokoládé figurákat, mint a kakaós tejbevonómasszából gyártottakat.

  • Csendes gyilkosok

    A keményítõben gazdag ételek, például a burgonya, a fehér kenyér és a fehér rizs a legújabb kutatások szerint a máj elzsírosodásához, s ezáltal súlyos betegséghez vezethet. A májzsírosodás, majd -gyulladás májzsugorodáshoz vezethet. Bostoni kutatók pedig megállapították, hogy a patkányoknál a keményítõben gazdag diéta elõsegíti a májzsírosodást. A májzsírosodás pontosan az, aminek hangzik: a szervet zsírburok veszi körül. A probléma eleinte nem okoz tüneteket, késõbb azonban potenciálisan halálos májelégtelenséghez vezethet.

  • Császári desszert és egyszerû finomság: Császármorzsa

    A császármorzsa csak a leghíresebb és elõkelõ változata annak az igen egyszerû ételnek, melyet a Schmarrn neve után smarninak is hívnak, s az osztrák és bajor paraszti forma egyik népszerû, olcsó és gyorsan elkészíthetõ fogása volt. Hogy készül?

    Aki manapság az üzemi étkezdék egyik legjellegzetesebb fogását, a híg lekvárral leöntött császármorzsát fogyasztja, aligha gondol arra, hogy ez az étel Ferenc József császár egyik kedvence volt, s a nevét is róla kapta.

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

  • Segítség egy teljesebb élethez

    A „Segítség egy teljesebb élethez” kezdeményezés elsõ eredményei alapján – 35 centrumban több mint 400 résztvevõ – elmondható, hogy a komplex életmód program nem csupán a pszichiátriai betegek testsúlyára, valamint az õket az átlagnépességhez képest jobban sújtó szív-és érrendszeri megbetegedések megelõzésére van pozitív hatással, hanem javítja a pszichoterápia hatékonyságát és az orvos-beteg együttmûködést is. A Lilly Hungária 2003 õszén mutatta be Magyarországon egyedülálló edukációs kezdeményezését.

  • Az angol konyha

    Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes. Elsõsorban a franciák tesznek csípõs megjegyzéseket e témában.

    Francia eredetû az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerûek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minõségû húsokat, jóízû halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

  • A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat

    A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyatHa naponta legalább egy alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet elfogyasztunk, az segít a túlsúlyosoknak a fogyásban. Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik az ellenőrzött kalóriatartalmú és szívbarát diétájuk részeként legalább 2,5 deci zöldséglevet is ittak, kb. 2 kg-ot fogytak 12 hét alatt, míg azok, akik hasonló étrenden éltek, de a zöldséglé nélkül, ugyanennyi idő alatt csak fél kg-tól szabadultak meg. Dr. Carl L. Keen, a tanulmány egyik készítője elmondta a hogy a zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat.

  • A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

    A tinédzser fiúkat nevelõ szülõk gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hûtõt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ugyanis valóban sokat esznek.

    A vizsgálat során kétszáz 8 és 17 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és kiderült, hogy a fiúk rendszerint többet esznek a velük egykorú lányoknál. A legfalánkabbnak - ebédenkénti közel kétezer kalóriával - a tinédzser éveik közepén járó srácok voltak.

  • Újév: szerencsefõzés lencsével!

    A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal...

    Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

  • Elkészült a Giga saláta

    Feltehetõen a világ legnagyobb adag - 13,8 tonnás - salátáját készítették el a hét végén a görögországi Kréta szigetén, Ierapetra kikötõvárosban.

    A görög televízió jelentése szerint 6,5 tonna paradicsomot, 3 tonna uborkát, 2 tonna paprikát, egy tonna hagymát, 800 kiló feta sajtot és 500 kilónyi olívaolajat használtak fel a salátához, amelyhez 100 négyzetméternyi terület kellett. A salátakészítésben jelenleg Izrael a csúcstartó a Guinness Rekordok Könyve által is igazolt 10,2 tonnás adaggal, amelyet 2007-ben állítottak össze.

  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/1. rész)

    Martha Stewart a világ, és Amerika leghíresebb háziasszonyának (akinek receptkönyvei százmilliós példányban fogynak, receptjeit a világ leghíresebb szállodái készítik) 20 hasznos konyhai tanácsát egy 2 részes sorozat keretében mutatjuk be a recept.zug.hu olvasóinak.

    A konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka. Az igazi fõzés egy élmény, amelyre rá kell készülni, rá kell hangolódni és akkor megszületik a csodás eredmény, amelyet vendégeink, családtagjaink igazolhatnak. Következzen most a sorozat elsõ része, amelyben 10 hasznos konyhai tanácsot osztunk meg Önnel.

  • Karácsonyi készülõdés - Gyertyatartók minden mennyiségben

    Gyertyatartó készülhet sókerámiából, süteménykiszúró segítségével. A vastag "tésztából" kivágott forma közepébe készítsünk mélyedést a gyertyának, szárítsuk meg a mûvet, és száradás után fessük be arany temperával, vagy dekorfestékkel. Ha vékonyabb tésztát használunk, ugyanezzel a módszerrel karácsonyfadíszt, ablakdíszt, vagy felakasztható szélorgonát is készíthetünk. Az alapanyag lehet hõre szilárduló gyurma, vagy valódi agyag is, ha megoldható a mûvek kiégetése. Fémhatású festék felhasználásával csodás díszeket készíthetünk így a gyerekekkel - akár ajándékba is.

  • Almakompót készítése

    Almakompót készítéseAz almakompót nagyon ízletes csemege, ráadásul például az epebetegek is fogyaszthatják, szemben a friss gyümölccsel. Az elkészítése igen egyszerű, ráadásul csak néhány percet vesz igénybe, ezért nem csak konyhatündéreknek ajánljuk. A kompót még finomabb lehet, ha egy kis citrommal vagy vaníliarúddal ízesítjük. Előbbinek a vékonyan levágott héját és a levét adjuk hozzá a forrásban lévő almához! Körtéből és birsalmából is hasonlóan készíthetünk kompótot. Előbbi gyorsabban, utóbbi lassabban puhul meg, mint az alma.

  • A lárvák és a termeszek lehetnek a jövõ étlapjainak sztárjai

    Lárvák, kukacok, tücskök - a legtöbb nyugati embernek az állatvilág apró képviselõire gondolva nem egy ínycsiklandozó vacsora jut eszébe. Az ENSZ Mezõgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO azonban olyan kampányt készít elõ, amellyel az ehetõ rovarok fogyasztására igyekszik ösztönözni a fejlett és fejlõdõ országok lakosait is.

    Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, fõleg azokon a területeken, ahol ritkaságszámba megy a hús és a hal, számtalan ember számára hozzátartozik a mindennapi táplálkozáshoz a rovarok fogyasztása is.