2025.11.03. - Gyõzõ

Juhtúrós galuska

Hozzávalók: fél kiló liszt, 2 tojás, 15 deka juhtúró, 4 deka vaj, 2 deci tejföl, 6 deka füstölt szalonna, só.
Feltesszük a vizet a galuska kifõzéséhez, a sütõt átmelegítjük. A lisztet 5 deka juhtúróval és a vajjal összemorzsoljuk, hozzáöntjük a felütött tojásokat és annyi vizet keverünk bele, hogy közepes keménységû galuskatésztát kapjunk.

A forrásban levõ vízbe formás galuskákat szaggatunk deszkáról. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, leszûrjük. Kockákra vágott és megpirított füstölt szalonnával, valamint kisült zsírjával összekeverjük.

Tûzálló tálba rakjuk a szalonnás galuskát, tetejére morzsoljuk a megmaradt 10 deka juhtúrót, meglocsoljuk a tejföllel és forró sütõben jól átforrósítjuk, esetleg kissé megpirítjuk. Valamilyen savanyúsággal adjuk asztalra.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!