2025.12.26. - István

Margit szelet

Tészta: 60 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evõkanál olvasztott méz, ½ margarin, 1 dl tej, 1 sütõpor.
A lisztet, a margarint és a cukrot eldörzsöljük, utána a méz, tojás és a tej, hogy nyújtható legyen. A tésztát négy egyenlõ darabra osztjuk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és külön-külön megsütjük világos barnára (ha nagyon megbarnul, megkeseredik a tészta). A lehetõ legnagyobb tepsiben süssük (a tepsit csak margarinozni kell). A tészta melegen puha, ha kihûlt, akkor kemény lesz, majd a krémtõl puhul meg.

Krém: 1és fél margarint 30 dkg porcukorral jól kikeverünk. 6 dl tejet, 5 púpozott evõkanál lisztet és 3 evõkanál kristálycukrot krémmé fõzünk. Ha kihûlt, összekeverjük a másik krémmel és az egészet 3 felé osztjuk. Az egyik harmadába 2 és fél dkg kakaót keverünk. A másik két harmadába 1 csg vaníliáscukrot teszünk. A kihûlt tésztát úgy töltjük, hogy az elsõ lapra fehérkrém, rá tésztalap, arra kakaós krém, megint tészta, arra fehérkrém, majd egy tésztalap. A tetejére csokimázt készítünk.

Máz: 10 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, pici tej, kakaópor, összeolvasztjuk, majd a tésztára simítjuk.

Fogyasztás elõtt 1-2 napot hagyjuk állni, hogy puhuljon a tészta.

Jó étvágyat!