rss
  • Vegyes zöldségesrizs

  • Share on Tumblr

    Vegyes zöldségesrizsEgy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd föltesszük a felszeletelt lilahagymát, az apróra vágott paradicsomot, a nagyon vékonyra szelt céklát, kicsi rózsákra szedett brokkolit, a felkockázott krumplit. Rálocsoljuk a szójaszószt és sózás után fedő alatt párolódni feltesszük takaréklángon. Sűrűbben kavargassuk, mert könnyen odakap. Ha már a répa és a krumpli körülbelül félpuhára párolódott, hozzáöntünk két deciliter vizet és rizst. Elkeverjük és a fedőt visszahelyezve addig pároljuk, míg a rizs meg nem puhul teljesen.

    loading...

    Hozzávalók:

    - 1 nagyobb cékla
    - 2 db répa
    - 1/2 lilahagyma
    - 15 dkg brokkoli, karfiol vagy padlizsán
    - 1 kicsi paradicsom
    - 1 nagyobb krumpli
    - 1 kispohár rizs
    - só
    - 2 kanál olívaolaj
    - 2 kanál szójaszósz


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Majonézes krumlisaláta

    Hozzávalók 2 fõre: 1 fej karfiol, 5 db közepes krumpli, 250 g csiperkegomba, 2 egész vöröshagyma.

  • Rántott brokkoli

    Rántott brokkoliA megtisztított és szétszedett brokkolirózsákat 1-2 percre forrásban levő sós vízbe dobjuk, aztán a vízből szűrőlapáttal kivesszük, és lecsepegtetjük. (Nehogy túlfőzzük, mert hamar pépesen puhává válnak!) A panírozáshoz tojást megsózzuk, belenyomunk egy fokhagymagerezdet ( vagy fokhagymasót szórunk bele) aztán villával jól felverjük. A zsemlemorzsába szezámmagot keverünk. A brokkolirózsákat a szokásos módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban kisütjük. Sült krumplival vagy salátával vagy valamilyen mártogatóssal is fogyasztható.

  • Halava

    Hozzávalók: 10 dkg búzadara, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 dl víz, 5 dkg dió vagy bármilyen mag.

  • Spárgaleves

    Elkészítés: A spárgákat megtisztítjuk: szára végérõl a fás részt (1-2 cm) levágjuk, végérõl a vastagabb zöld héját lehántjuk (csak a végérõl), majd a spárgákat kb. 1,5-2 cm-es darabokra felvágjuk (a tetejét nagyobb darabban lehet hagyni, akkor is hamar megpuhul). Sós vízben megfõzzük, borsozzuk. Ha a spárga megfõtt, a kukoricalisztet elkeverjük kevés hideg vizzel, majd a levesbe öntjük, kicsit fõzzük. A tûzrõl levéve hozzákeverjük a tojássárgáját, majd tálaljuk.

  • Borsópüré

    Hozzávalók: feles borsó,vagy száraz zöldborsó, vagy sárgaborsó, kicsi fej egész hagyma, fél fehérrépa, zeller, petrezselyem zöld, 1 kávéskanál margarin, tej, vagy tejszín, cukor, só.

  • Rákleves

    Hozzávalók:

    1 liter húsleves, 8 db rák, 3 evõkanál vaj, 5 evõkanál liszt, só, paprika

  • Rozmaringos kacsasült

    Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg alma, 15 dkg apró hagyma, 2 ág rozmaring, 1 konyhakész kacsa (kb. 2,5 kg), 2,5 dl almalé, 2 evõkanál ételízesítõ (pl. Knorr).

  • Forró csók

    Hozzávalók: 2 banán, 1 narancs leve és reszelt héja, 5 dkg cukor, 5 dkg kókuszreszelék, a díszítéshez néhány gerezd narancs és 2 kanál felvert tejszínhab.

  • Nyári töltött cukkíni

    Elkészítés: A sütõt bekapcsolom 200 fokra. Kevés olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, közben megtisztítom és feldarabolom a paprikát, és a paradicsomot. Az üveges hagymára ráreszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a paprikát. Ízlés szerint fûszerezem (a currytõl különleges lesz), majd néhány percnyi párolás után hozzádobom a paradicsomot is, és úgy 5 percig rotyogtatom.

  • Rakott puliszka

    Hozzávalók: kukorica liszt, kukorica dara, fõzõkolbász, tojás, tejföl, zsír, só.

  • Kolbászos káposztaleves recept

    Hozzávalók:
    40 dkg savanyú káposzta, 2-3 dl savanyúkáposzta-lé, 15 dkg kolbász vagy debreceni (esetleg virsli), 2 dl tejföl, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evõkanál só, 1 teáskanál piros fûszerpaprika, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafû), 1-1 késhegynyi õrölt koriander és mustármag;

  • Grillen sült pisztráng

    Hozzávalók:

    - 2 pisztráng
    - olívaolaj
    - õrölt bors
    - só
    - kb. 18 gerezd fokhagyma
    - 2 szelet szalonna
    - 1 kis fej saláta
    - 2 nagy paradicsom
    - 1 paprika
    - 1 fej lilahagyma
    - 1 kis cukkini

    A salátaöntethez:

    - 4 evõkanál olívaolaj
    - 1 teáskanál mustár
    - pár csepp citromlé
    - pár csepp Worcestershire szósz
    - pár csepp ecet
    - kevés cukor
    - só
    - bors
    - 1 kis pohár tejföl

  • Tejfölös karfiol leves

    Hozzávalók: 2 szál nagyobb sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagyobb fej karfiol, 1 doboz tejföl (annak, aki nem diétázik 1 evõkanál liszt), só, õröltbors, vegeta, 1/2 leveskocka, õrölt pirospaprika, kevés étolaj.

  • Babsaláta

    BabsalátaA babot minimum 4 órára hidegvízbe áztatjuk, majd egy darab füstölt szalonnabőrkével, sóval, babérlevéllel, köménnyel és a fokhagymával puhára főzzük. A bacont két ujjnyi darabokra vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt lilahagyma felét és az előfőzött, lecsepegtetett babot megsózzuk, borsozzuk és együtt sütjük egy kis ideig. A jégsalátát csíkokra vágva tálba tesszük, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt lilahagyma másik felét, erre tesszük a babos keveréket. Megpirítunk egy vékony szelet kenyeret, megkenjük fokhagymával és apró kockára vágjuk.

  • Lusta túrós

    Ahogy esik, úgy puffan…

    Állítólag olasz recept, hozzám szájhagyomány útján került. Kicsit módosítottam az eredeti recepten, bitang jó.

  • Szalonnás karfiol

    Hozzávalók: 1 fej karfiol vagy 1 üveg karfiolkonzerv, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál reszelt vöröshagyma, 2 evõkanál liszt, 2 dl húsleves (leveskockából is lehet!), 1 dl tejföl, só, õrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld.

  • Zöldséges-csirkés tál

    Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 1,5 kg vegyes zöldségféle (karfiol, zöldbab, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, karalábé, gomba, zöldpaprika stb.), 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 1 csokor zellerzöld, 2 dkg vaj, 3 dl tejföl, 1 mokkáskanál õrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, törött fekete bors.

  • Berni mártás máshogyan

    Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek tárkonylevél, 1/2 cs petrezselyemzöld, 12 dkg vaj, 3 ek tárkonyecet, 3 szem egész bors, 3 tojás sárgája, 1 ek langyos víz, só.

  • Borsós tojás pirított zsemlében

    Hozzávalók: 4 zsemle, 50 dkg cukorborsó, 2 dl tejszín, 8 tojás, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, csipet frissen õrölt fekete bors, só, 4 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 jégsaláta.

  • Lencsesólet

    Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 nagy fej hagyma, 1 csésze gersli, fél kg marhahús, fél kg füstölt pulykacomb, 2 kanál libazsír, kevés liszt, só, babérlevél.

loading...