rss
  • Zsemlegombóc

  • Share on Tumblr

    ZsemlegombócA szikkadt zsemléket apró kockákra kell vágni/tépni és jó alaposan meglocsolni a tejjel. A tojásokat habosra kell verni és hozzáönteni a masszához, majd meghintjük a liszttel. A hagymát kis olajon meg kell dinsztelni és ezt is a masszához adni. Megsózzuk, ízlés szerint megfűszerezzük és közepes gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a gombócok a víz felszínére. Amikor kiszedjük, hagyjuk külön megszikkadni őket, mert ha egymásra halmozzuk, akkor széttörik.

    Hozzávalók:

    - 4 zsemle
    - 3 tojás
    - 2 dl tej
    - 2 kanál liszt
    - só
    - olaj
    - 1 fej hagyma
    - petrezselyem
    - majoranna


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gyors ananászleves

    Gyors ananászlevesAz ananászt megpucoljuk, feldaraboljuk, (ha konzerv, akkor a levével együtt mehet az edénybe) kevés vizet rakunk az edénybe és a kockára vágott ananászt beletesszük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Kb. 5 percet főzzük, (nem kell agyonfőzni!) majd a tejszínbe belerakjuk a pudingport és besűrítjük vele a levest. Ha nem elég édes, még cukrozhatjuk, ha pedig sűrű lenne, akkor tejjel hígíthatjuk. Langyosan és hidegen is fogyaszthatjuk. Bár ezekben a nyári napokban inkább hidegen ajánlott, legalább kicsit hűti a szervezetet.

  • Valentin sajtos falatok

    Hozzávalók: 8 szelet toastkenyér, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg camembert, 10 dkg trappista, 1/2 kaliforniai paprika, vaj, frissen õrölt bors, fogvájó.

  • Mákos sütemény

    Hozzávalók:

    - 30 dkg sima liszt
    - 20 dkg vaj
    - 1 tojássárgája
    - 2 kanál tejföl vagy tej
    - 10 gramm cukor
    - egy csipetnyi só

    Mákos töltelék:

    - 8 tojás
    - 25 dkg porcukor
    - 25 dkg darált mák
    - 3 dkg finom morzsa
    - citromhéj

  • Gyors csokis süti

    Hozzávalók:

    - 4 evõkanál liszt
    - 4 evõkanál cukor
    - 2 evõkanál kakaó
    - 1 tojás
    - 3 evõkanál tej
    - 3 evõkanál olaj
    - 3 evõkanálnyi csokidarabkák
    - egy csepp vanília aroma

  • Krumplinudli

    A burgonyát fõzd meg héjában, hámozd meg, törd át, és hagyd kihûlni. Ezután sózd, dolgozd össze a tojással és a liszttel: gyúrj belõle puha tésztát. Nyújtsd ki, vágd fel ujjnyi darabokra, majd lisztes kézzel formázd meg a nudlikat.

  • Csirkecomb gombában

    Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 zacskó gombalevespor, 8-10 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1,5-2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

  • Gyümölcstorta

    GyümölcstortaA tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjébe bele tesszük a cukor felét és kemény habbá verjük. A tojássárgájába bele tesszük a megmaradt cukrot valamint a sütőport, majd folyamatosan adagolva hozzáadjuk a lisztet. Ha beleraktuk az össze lisztet akkor belekeverjük a tojások felvert habját, elkeverjük, majd felolvasztjuk a margarint és azt is hozzáöntjük. Ezután kivajazott kilisztezett tortaformába öntjük és 180 fokon, kb 15 perc alatt megsütjük. A pudingot megfőzzük hozzá, a tetejére öntjük, majd gyümölccsel díszítjük. Ha kihűlt a puding a tetejére zselatint készítünk.

  • Ruszlis céklasaláta

    Hozzávalók: Ruszli, cékla, tejföl, alma, méz.

  • Füstölt hallal töltött tojás

    Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 20 dkg füstölt hal, 20 dkg majonéz, 1 evõkanál joghurt, néhány szál petrezselyem.

  • Aranymakréla édesköménnyel

    Hozzávalók 4 személyre: 3 gerezd fokhagyma, 75-75 g fekete és zöld magozott olívabogyó, 1-1 cs. kakukkfû, petrezselyem és bazsalikom, 1 citrom, 8 ek. olívaolaj, só, bors, 2 kisebb édeskömény, 250 g koktél paradicsom, 4 filézett aranymakréla (egyenként kb. 150 g).

  • Brokkoli krémöntettel

    Hozzávalók: fél kg friss, vagy egy csomag mirelit brokkoli, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg trappista sajt, 1 pohár tejszín, 1 db tojás, 2 ek liszt, 1 ek mustár, 1 ek cukor, 1 ek só.

  • Boros egreskrémleves

    Hozzávalók: 50 dkg egres, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, csipetnyi só, ízlés szerint cukor (vagy egyéb édesítõszer).

  • Gombaleves csipetkével

    Hozzávalók: 50 dkg vegyes csont, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg gomba, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 5 dkg hagyma, 2 dkg só, törött bors, tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem. A csipetkéhez: 10 dkg liszt, 1 tojás, a kifõzõlébe só.

  • Tejes pite barackízzel

    Hozzávalók: 1 liter tej, 6 dkg margarin, 10 dkg vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg sárgabarackíz, 5 tojás, pici só, 5 cl barackpálinka (ez el is maradhat).

  • Sajttal sonkával töltött karaj rántva

    Sajttal sonkával töltött karaj rántvaA hússzeleteket szétnyitjuk, deszkán alaposan kiklopfoljuk, sózzuk, enyhén borsozzuk, egyik felükre egy szelet sonkát és egy szelet trappista sajtot teszünk, lehet beletenni egy vékony szelet füstölt sajtot is, hogy még jobb ízt adjon neki. Ráhajtjuk a hús másik felét, széleit bekenjük egy kevés tojásfehérjével, hogy összeragadjon. Lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban, kis lángon, lassan szép pirosra sütjük. Lassan süssük, hogy a dupla hússzelet átsüljön. Forrón, frissen sült burgonyával tálaljuk.

  • Fokhagymás rakott csirke

    A sütõtepsibe lerakunk az aljára egy sor hajszálvékony baconszalonnát. Majd arra kerül a vékony karikára vágott burgonya. Aztán jöhet a tejszínes fûszerben pácolt csirkecomb.

  • Krumplis rétes

    Hozzávalók:

    1 csomag réteslap, 50 dkg krumpli, 8 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás, 3-4 evõkanál méz, 3 evõkanál pikáns lekvár, 1 mokkáskanál õrölt gyömbér, 1 késhegynyi õrölt szerecsindióvirág, 1 mokkáskanál só

  • Töltött cukkini

    Töltött cukkiniA cukkinit megmossuk, félbe vágjuk, és a belsejét kivájjuk úgy, hogy max. 2 cm vastagságú legyen. A hagymát apróra vágjuk, olajon megfuttatjuk, hozzákeverjük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk, majd kevergetve max. 10 percet sütögetjük. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük az apróra vágott paradicsomot, és paprikát valamint elkeverünk benne egy nyers tojást. A félbevágott cukkiniket egy tepsibe helyezzük, megtöltjük a húsos keverékkel, majd betoljuk a kb. 180 fokos sütőbe. Ha majdnem megpuhult a cukkini, reszeljünk, vagy vágjunk rá sajtot.

  • Vegyes saláta (friss)

    Hozzávalók: 1 fej káposzta, 2-3 salátauborka, 30 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 1 fej hagyma, só, 10-12 EK cukor, 4-5 EK ecet, 1 KK köménymag, 1 EK koriander, 1 liter víz.

  • Orientál kávé

    Hozzávalók 4 csészéhez: 9 púpozott teáskanál kávé, 2 ánizs, 1 teáskanál fahéj, 8 csésze víz.