
A lisztbe szitáljuk bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsük össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojássárgákat is keverjük hozzá. A tejet picit langyosítsuk meg, és azt is adjuk hozzá, végül gyúrjuk össze az egészet. Amikor már elválik az edény falától, öntsük hozzá a megolvasztott margarint, és nagyjából tíz percig dagasszuk. Ezután fedjük le egy tiszta konyharuhával, és egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorjunk nagyjából két centiméter vastag csíkokat, és az alufóliával bevont, beolajozott nyársakra spirál alakban tekercseljük fel őket.
(Ha nincsen otthon kürtőskalácsfa, akkor sörösdobozt vonjunk be alufóliával és kenjük be olajjal.) A tészta két végét nyomjuk össze a mellette lévő sorral, nehogy leváljon a dobozról. A nyújtódeszkát újra lisztezzük be, és óvatosan görgessük rajta ide-oda a nyársat, így egyenletes vastagságú lesz a tészta, és nem lesz benne rés.
Ízlés szerint kristálycukorba, fahéjba, dióba vagy kakaóporba forgassuk bele a nyársakat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a kürtőskalácsokat pedig állítsuk egy tepsire, így toljuk be a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészülnek, de nem árt, ha néhány percenként megforgatjuk őket, hogy mindenhol egyenletesen süljenek meg.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 2,5 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- kristálycukor
- olaj