2024.04.16. - Csongor

Házi készítésű kürtőskalács

Házi készítésű kürtőskalács
Házi készítésű kürtőskalácsA lisztbe szitáljuk bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsük össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojássárgákat is keverjük hozzá. A tejet picit langyosítsuk meg, és azt is adjuk hozzá, végül gyúrjuk össze az egészet. Amikor már elválik az edény falától, öntsük hozzá a megolvasztott margarint, és nagyjából tíz percig dagasszuk. Ezután fedjük le egy tiszta konyharuhával, és egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorjunk nagyjából két centiméter vastag csíkokat, és az alufóliával bevont, beolajozott nyársakra spirál alakban tekercseljük fel őket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

(Ha nincsen otthon kürtőskalácsfa, akkor sörösdobozt vonjunk be alufóliával és kenjük be olajjal.) A tészta két végét nyomjuk össze a mellette lévő sorral, nehogy leváljon a dobozról. A nyújtódeszkát újra lisztezzük be, és óvatosan görgessük rajta ide-oda a nyársat, így egyenletes vastagságú lesz a tészta, és nem lesz benne rés.

Ízlés szerint kristálycukorba, fahéjba, dióba vagy kakaóporba forgassuk bele a nyársakat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a kürtőskalácsokat pedig állítsuk egy tepsire, így toljuk be a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészülnek, de nem árt, ha néhány percenként megforgatjuk őket, hogy mindenhol egyenletesen süljenek meg.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 2,5 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- kristálycukor
- olaj

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!