rss
  • Tepertős pogácsa

  • Share on Tumblr

    Tepertős pogácsaA lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját és a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

    loading...

    Letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihi, nyújtás, hajtogatás. Elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

    A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

    Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. 40 db pogácsa lett ebből az adagból.

    Hozzávalók:

    - 1 kg liszt
    - 30 dkg darált tepertő
    - 5 dkg élesztő
    - 1 ek cukor
    - 0.5 l tej
    - 2 tk só a tésztába
    - 2 db tojás sárgája
    - 10 dkg margarin
    - 1 tk só
    - 1 csapott kk bors
    - 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
    - 3 ek tej a kenéshez sütés után


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Olivarizottó aszalt paradicsommal és zsályával

    Hozzávalók: 1 közepes fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj, 40 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 1 l zöldségleves, 12 dkg fekete olajbogyó, 12 dkg olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom, 12 zsályalevél, 10 dkg reszelt parmezán, só, õrölt feketebors.

  • Tepsis libacomb

    Hozzávalók: 4 libacomb, 4 paprika, 1 hegyes erõs paprika, 2-2 paradicsom és vöröshagyma, 1 kg krumpli, 1 ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, 1 mk. bors, 1 csapott ek. só, 4 gerezd fokhagyma.

  • Csokitorta körtével

    Hozzávalók: 1 kg körte, 13 dkg liszt, 12 dkg cukor, 2 evõkanál kakaó, 1/2 csomag sütõpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 15 dkg sütõmargarin, 2 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 1 dl tejszín.

  • Tejleves

    Hozzávalók: 2 l tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 1 dl tejszín, só. Tészta: 2 tojás, 4 dkg liszt, 4 dkg reszelt sajt, só, vaj.

  • Brokkolis csirkemell

    Brokkolis csirkemellA megtisztított csirkemellet vékony csíkokra összevágjuk és a megforrósított olajra tesszük pirulni. Közben a darabokra szedett brokkolit körülbelül 30-35 percig pároljuk. Ha a csirkemell már majdnem teljesen átsült, ráöntjük a szója szószt és megszórjuk a zöldfűszeres ételízesítővel. (A fűszerkeverék elég sós ezért nem kell külön sózni az ételt, mert akkor már túl sós lesz.) Amikor jól összekevertük, egy kicsit még összepirítjuk (csak pár percig), majd hozzáadjuk a puhára párolt brokkolit és jó alaposan átkeverjük, és már tálalhatjuk is.

  • Brokkolis-tejszínes tészta

    A brokkolit margarinon megpároljuk, enyhén sózzuk, annyi vizet öntünk alá, hogy ellepje. Teszünk bele egy kevés zúzott fokhagymát, vagy fokhagymakrémet, és az egészet összeturmixoljuk.

  • Gyömölcsös mártás hús mellé

    Hozzávalók: 1 alma, 1 grépfrút, 3 evõkanál ribizliíz, 3 dkg dió, 2 kávéskanál reszelt torma, 2 kávéskanál méz, 1 kávéskanál mustár, citromlé, só, bors, 1 dkg vaj.

  • Barna zománcmártás

    Hozzávalók: 4 dl barna mártás, 3 dl barna aszpik.

  • Csokis-joghurtos kuglóf

    Csokis-joghurtos kuglófHabosra keverjük a tojást a cukorral, hozzákeverjük a vízgőz fölött felolvasztott csokoládét és Ramát, a joghurtot, végül a sütőporos lisztet, a kakaót és a vaníliás cukrot. Mindezt óvatosan sima masszává keverjük. A masszát beleöntjük a kikent kuglófsütőbe és előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük 180 °C fokon. Ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Hozzávalók: tortabevonó csokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 5 dl natúr joghurt, 45 dkg finomliszt, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg étcsokoládé, 35 dkg kristálycukor, 4 db tojás, 25 dkg margarin.

  • Calypso Cafe

    Hozzávalók: 1 bárkanál cukor, 2 cl Tia Maria, 2 cl Jamaica rum, forró feketekávé, tejszínhab.

  • Ropogós fûszerlevelek

    Hozzávalók: 1 csokor friss zsályalevél, 1 csokor friss bazsalikom, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 ág zsenge rozmaring, 3 db tojás, 10 dkg liszt, só, 1 teáskanálnyi zöldséges ételízesítõ, szódavíz, olaj a sütéshez.

  • Enyhe mustármártás

    Hozzávalók: 2,5 dl húsleves, 2 teáskanál mustár, 1 evõkanál magos mustár, 1 teáskanál vágott tárkonylevél, 1,5 dl tejföl, 3 evõkanál tejszín, 1 csipet cukor, só, frissen õrölt fekete bors;

  • Márványos sütemény

    Hozzávalók: 5 tojás, 1 csésze cukor, 1 csésze liszt, fél csésze olaj, negyed csésze narancslé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütõpor, 1 evõkanál kakaópor.

  • Brokkoli-krokett

    Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 25 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, õrölt bors, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

  • Nyers almaleves

    3-4 szegfûszeget és 2-3 kisdarab fahéjat forralj 1 dl vízben 5 percig. Közben az almát hámozd meg, csumázd ki és reszeld le.

  • Pácolt hal

    Hozzávalók: Négy nagy szelet hal, a páchoz: 1,5 dl joghurt, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál ételízesítõ, 2 evõkanál õrölt koriander, 2 evõkanál kapor, olaj az alufólia kenéséhez.

  • Marántkrémleves

    Hozzávalók: 500 g darált pattogatott amaránt, 2,5 l zöldségleves, 2 és1/2 nagy zöldhagyma, 2 és 1/2 nagy fej vöröshagyma, 100 g vaj, 250 g tejszín, fehérbors, kevés szerecsendió, reszelt sajt, metélõ hagyma.

  • Apricot Fizz

    Shakerben (a szóda nélkül) összerázzuk, nagy koktélospohárba szûrjük, végül szódával felöntjük, és a barackkal díszítjük.

  • Tojáspörkölt

    Egy közepes nagyságú vöröshagymát vékony karikára vágunk fel, kevés olajon aranysárgára pirítunk és pirospaprikával, valamint 1 kávéskanál köménymaggal meghintünk.

  • Rakott zöldbab Tercsi módjára

    Hozzávalók: 1 kg zöldbab 250 g fõtt füstölt tarja, 200 g füstölt sajt, 30 g sûrített paradicsom, 2 dl tejföl, diónyi vaj, zsemlemorzsa, só, 8 tojás, petrezselyem.

loading...