2024.04.24. - György

Lúdláb szelet

Hozzávalók:

Kakaós piskótához:

- 5 tojás
- 5 ek porcukor
- 4 ek rétesliszt
- 2 ek kakaópor
- 1 kk sütõpor

Krémhez:

- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg kakaó
- 2,5 dl tej
- 3 ek rétesliszt
- 1/2 üveg magozott meggybefõtt
- 0,5 dl meggylé
- 1,5 dl rum
- 1 cs. Vanillincukor

Csokimázhoz

- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverõvel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütõporral és kakaóval elkevert lisztet.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütõpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretû) tepsibe simítjuk és 175 fokra elõmelegített sütõben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tûpróba!). Hûlni hagyjuk a piskótát.

Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sûrûre fõzzük. Félretesszük hûlni. A szobahõmérsékletû vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihûlt tejes krémet.

Az elõzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.

A krémet rásimítjuk a kihûlt piskótalapra és hûtõbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed. A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgõz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hûl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
Megint hûtõbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük: egyenlõ méretû téglalapokat vágunk, a téglalapokat keresztben megfelezzük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!