rss
  • Medvehagymás pogácsa

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    - 50 dkg liszt
    - 25 dkg vaj
    - 1 dl tejföl
    - kb. 30-40 levél medvehagyma
    - 2 tojás sárgája
    - 1 dl tej
    - 1 evõkanál cukor
    - 1 erõsen csapott evõkanál só
    - 5 dkg élesztõ
    - 10 dkg reszelt sajt
    - 1 tojás villával fölverve a pogácsák lekenéséhez

    Elkészítés:

    Az élesztõt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk a felfuttatott élesztõs tejet, majd a reszelt sajton, a medvehagymán és a pogácsák tetejére való tojáson kívül az összes többi hozzávalót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. Kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük.

    Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagymaleveleket apróra vágjuk. A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagymalevél felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit vagy rétest, letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen pihentetjük.

    Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk, a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    A kiszaggatott pogácsákat sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és elõmelegített 180 fokos sütõben aranybarnára sütjük.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Újházy-tyúkhúsleves

    Hozzávalók: 1 kg tyúkhús, 100g kelkáposzta, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej hagyma, 10-15 szem bors, 1 mk. sáfrányos szeklice, 2 gerezd fokhagyma, só, 400g vegyes leveszöldség, 100g gomba, 100g karfiol/spárga, 100g zöldborsó (mélyhutött), 50g cérnametélt, néhány szál petrezselyem;

  • Nyársonsült pulykamell

    Hozzávalók: 1 kg pulykamell esetleg még 10 dkg sonka, 6 dkg angolszalonna, 2 kisebb hagyma, 1 db savanyú uborka, só, csípõs grillezõ olaj.

  • Szárazbableves csípõs paprikával

    Hozzávalók: 30 dkg sertéslapocka, 15 dkg tarkabab, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 2 szárított csípõs paprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt, 3 evõkanál olaj, pirospaprika, só.

  • Hajtott sajtos pogácsa

    Hozzávalók:

    Tészta:

    - 40 dkg liszt
    - 3 dl tejföl
    - 1 tojás
    - 2 dkg élesztõ
    - 0,5 dl tej
    - pici cukor
    - ízlés szerint só

    Krém:

    - 10 dkg liszt
    - 25 dkg margarin
    - 12 dkg reszelt sajt
    - só

  • Paradicsomturmix

    2 dl forralt és lehûtött vízhez 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsomot és 1 kávéskanál cukrot keverünk.

  • Rántott sertésborda (sertésborda rántva)

    Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, zsemlemorzsa, liszt, tojás, só, valamint olaj a kisütéshez.

  • Tepsis csigatészta

    A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfozzük, majd meleg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. Amíg a tészta fõ, a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, és a zsírját egy serpenyoben kevergetve, kiolvasztjuk. A szalonnazsírra rátesszük a finomra aprított vöröshagymát, és üvegesre fonnyasztjuk.

  • Japán palacsinta

    Hozzávalók (2személyre): szójaszósz, fûszerpaprika, chili por, picike ecet, szója csíra, liszt, apró, vékony csíkokra vágva: uborka, répa, gomba, paprika, póréhagyma illetve akármilyen zöldség, amit csíkokra lehet vágni (pl. káposzta).

  • Krémsajtos tészta

    Fõzzük ki a tésztát sós vízben, kevés olajjal, majd szûrjük le és keverjük össze a következõ szósszal: az apróra felkockázott kis fej vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát kevés felforrósított vajon megpirítjuk...

  • Almás-tökös muffin

    Hozzávalók: 2½ csésze liszt,2 csésze reszelt alma,1 tk szódabikarbóna, ½ tk só, 2 tojás, ½ csésze olaj,1 csésze sütõtök konzerv átpasszírozva, 1 evõkanál mézeskalács fûszerkeverék, 2 csésze cukor. Tetejére: ¼ csésze cukor, 2 evõkanál liszt, 4 tk vaj.

  • Bogyósgyümölcs shake zöldcitrommal

    Hozzávalók 4 pohárhoz: 20 dkg áfonya, 10 dkg feketeribizli, 8 dl szójaital, csipet fahéj, 2 zöldcitrom leve és héja, 4 evõkanál méz, friss citromfû.

  • Sonkás karfiolos tészta

    Hozzávalók:

    - 40 dkg kagylótészta
    - 6 e.kanál vaj
    - 1 nagy fej hagyma
    - 3 e. kanál liszt
    - 5 dl tej
    - só
    - bors
    - 20 dkg reszelt sajt
    - 25 dkg főtt sonka
    - 30 dkg karfiol
    - 1 e.kanál zsemlemorzsa
    - 2 e.kanál szárított parmezán

  • Pezsgö koktél

    Hozzávalók: 2 cl Cointreau likõr, 10cl pezsgõ, eper a diszítéshez.

  • Vörösboros-édes lila káposzta

    Hozzávalók: kisebb fej lila káposzta, 1 vöröshagyma, 2 evõkanál balzsamecet, 2 nagy alma, 2 evõkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl vörösbor, só, bors.

  • Paprikásmártás (klasszikus)

    Hozzávalók: 2 ek zsír (vagy megfelelõ mennyiségû olaj), 3-4 hagyma, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika (télen ezek helyett 3 ek lecsó), 3 ek paprika (édes), 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva), só, 1 pohár tejföl, vagy tejszín, 1 ek liszt.

  • Tuna (tonhal) saláta

    Hozzávalók: 1 doboz tuna konzerv, 1 kis fej saláta, 1 szál uborka 2 paradicsom, 3-4 hónapos retek, 1-2 fõtt tojás.

  • Kaliforniai rizssaláta

    A rizst fõzd meg. A csirkét vágd csíkokra, sózd és az olaj felén pirítsd fehérre, majd szórd meg bazsalikommal és félujjnyi vizet aláöntve párold meg.

  • Igazi farsangi fánk

    Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 6 tojássárgája, 3 dkg élesztõ, 5 dl tej, 7 dkg vaj, 1 evõkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor.

  • Marhapörkölt házi tarhonyával

    Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 3 db zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 1/2 tubus Univer Pörköltízesítõ krém, 1 csapott evõkanál fûszerpaprika, 30 dkg tarhonya, 2 gerezd fokhagyma.

  • Lebbencs leves

    Hozzávalók: 10-15 dkg lebbencstészta, 50 dkg burgonya, 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 dkg zsír, pirospaprika, só.