2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Táplálkozásunk is befolyásolja a vérnyomásunk alakulását

Vérnyomásértékeink alakításában táplálkozási szokásaink aktív szerepet vállalnak. Kutatások igazolják, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdõ és Vér Intézete által kifejlesztett DASH diéta követésével csökkenthetõ a magas vérnyomás, illetve megelõzhetõ a betegség kialakulása.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A magas vérnyomásról

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor két vagy több, nyugalmi állapotban történt vérnyomásmérés átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Az elhanyagolt magas vérnyomás olyan súlyos szövõdményeket okozhat, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), a szívelégtelenség, a perifériás érbetegség (érszûkület), a veseelégtelenség, vagy a látásromlás. A szívinfarktusok körülbelül feléért a magas vérnyomás a felelõs, a szélütések 72%-át okozza a hipertónia. Magas vérnyomásban Magyarországon több, mint 3 millió ember szenved.

Étrenddel a magas vérnyomás ellen

A DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta egészséges egyéneknél a szisztolés értéket átlagosan 6 Hgmm-rel, a diasztolés értéket 3 Hgmm-rel csökkenti. Magas vérnyomásban szenvedõ betegek esetében a csökkenés várható mértéke szisztolés érték esetében 11 Hgmm, diasztolés érték esetében 6 Hgmm.

A DASH étrend gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiõrlésû gabonafélékben, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, hal- és baromfihúsban, magvakban és hüvelyesekben. Korlátozza az édességek, cukros ételek és italok, vörös húsok és hozzáadott zsírok fogyasztását, valamint a túlzott sóbevitelt. Szegény telített zsírokban, transzsírokban és koleszterinben, viszont gazdag tápanyagokban, amelyek a vérnyomásra csökkentõ jelleggel hatnak, így például káliumban, magnéziumban, kalciumban, fehérjékben és rostokban. A vérnyomáscsökkentõ hatásán túl, mindenki által fogyasztható, kiegyensúlyozott táplálkozásnak tartják.

A DASH diétához nincs szükség speciális élelmiszerekre és nem kell nehezen elkészíthetõ receptekkel bajlódnunk. Az étrend egyszerûen csak azt írja elõ, hogy egy adott élelmiszercsoportból egy nap folyamán mennyit fogyasszunk el. A mennyiséget meghatározza a napi kalóriaszükségletünk, ami az életkor és a fizikai aktivitás függvénye. Ha a cél az aktuális testsúly megõrzése, akkor pont annyit kell ennünk, amennyi kalóriát a szervezetünk eléget. Ha fogyni szeretnénk, akkor kisebb kalóriabevitelt engedhetünk csak meg magunknak vagy többet kell mozognunk.

Közepesen aktív életmód mellett (rendszeres gyaloglás, könnyed mozgás) egy átlagos személynek, napi 2000 kcal/nap kalóriaigény mellett a következõ étrendet kell követnie (eltérõ kalóriaszükséglet esetén az adagokat arányosan csökkenteni vagy növelni kell).

Csínján a sóval!

Mivel a túlzott sóbevitel vérnyomásemelõ hatással jár, a DASH diéta a naponta fogyasztható sómennyiséget 2300mg nátriumra, azaz körülbelül egy teáskanál sóra korlátozza, és ezt folyamatosan kell csökkenteni egészen 1500mg-ig. Az ételek fûszerezésénél bánjunk csínján a sóval, és kerüljük a magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztását. A különbözõ konzervekben és készételekben, füstölt húsokban, chipsekben és sajtfélékben jelentõs mennyiségû só található, figyeljük a címkéket és válasszuk a kisebb sótartalmú élelmiszereket, amelyek a napi nátriumbevitelünk kevesebb, mint 5 százalékát tartalmazzák.
Kezdjük fokozatosan

Érdemes lassan, több nap, vagy akár hét alatt áttérni az új étrendre, hagyjunk idõt a szervezetünknek, hogy fokozatos szokhasson hozzá. Például kezdjünk el fogyasztani egyik nap az ebédünkhöz, másik nap a vacsoránkhoz zöldségeket, és desszertként együnk gyümölcsöket. Ugyanígy fokozatosan emeljük a zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket étrendünkben.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!