rss
  • Jamie Oliver: Jamie természetesen

  • Share on Tumblr

    „Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb, legritkább zöldségeimnek, egyik-másik fát talán meg is ölelgettem, és forró nyári napokon néha fülemet a földre szorítva hallgatom, hogyan nõnek a növények körülöttem.

    Ha ezt bûnnek tartod, hát vess tömlöcbe, és dobd el a kulcsot! És mondok még valamit: soha ilyen jókat nem fõztem, mint az idén. Káprázatos ötleteim támadtak az új receptek megalkotásában: ihletet merítettem mindenbõl, ami az utóbbi évben megtermett a kertemben.

    loading...

    Könyvemben több mint 100 új receptet találsz, meg némi ültetési és növényápolási tanácsot, ha esetleg neked is kedved szottyanna ahhoz, hogy egy kicsit bepiszkítsd a kezed!”

    Részlet:

    „Nagy élvezettel írtam ezt a könyvet. Olyan szakácskönyv ez, amely szerkezetében a négy évszakot veszi alapul: arról tájékoztat, hogy mikor melyik növény áll éppen rendelkezésre a kertben. A négy évszak fejezetei számos alcímmel tagolódnak, ezek a különbözõ alapanyagokról szólnak, gyorsan elkészíthetõ, könnyû és finom ételek receptjei sorakoznak bennük. Minden fejezet végéhez csatoltam pár apró, a növények nevelésére vonatkozó tájékoztatást is. Remélem, ezek hatására te is megpróbálkozol majd néhány olyan gyümölcs és zöldség termesztésével, amelyek az utóbbi egy-két évben megtermettek a kertemben. Lakhatsz egy toronyház huszadik emeletén, akkor is ott van az ablakpárkány. A garázs lapos tetején kialakíthatsz egy tetõkertet, vagy tehetsz az udvarba néhány cserepet – bárhol élsz, érdemes megpróbálnod. Akár csak pár fajta gyümölcs vagy zöldség megtermelése is rengeteg élményt nyújt.”

    A könyv megrendelhetõ a Park Kiadótól a www.parkkiado.hu weboldalon.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Babgulyás füstölt csülökkel

    Hozzávalók: 1 db füstölt csülök kb. 80- 100 dkg, 50 dkg tarka bab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya.

  • Szilvás piskóta

    Hozzávalók: 30 dkg szilva, 6 tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak sütõpor, 8 dl tej, 8 dkg vaj, só.

  • Szilvás-õszibarackos lepény

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 40 dkg liszt
    - 1,5 csomag sütõpor
    - 8 dkg õrölt mandula
    - 1 citrom reszelt héja
    - 5 tojás
    - 20+5 dkg porcukor
    - 20 dkg puha margarin
    - 2 csomag vaníliás cukor
    - 1 dl tej
    - 0,5 dl rum
    - csípet só

    Töltelékhez:

    - 1 kg szilva
    - 0,5 kg õszibarack

    Szórni:

    - fahéjas porcukor

  • Párizsis sajtsaláta

    Hozzávalók: 20 dkg sajt (ementáli), 20 dkg minõségi marhapárizsi, 1 csomó retek, 1 zöld kaliforniai paprika, 200 g zsírszegény joghurt, 3 ek majonéz, cukor, 2 vöröshagyma, 1 csokor metélõhagyma, só, fehér bors.

  • Kapros, juhtúrós galuska

    Hozzávalók: 3 db tojás, 10 dkg juhtúró, 30 dkg liszt, fél csokor kapor, 1 evõkanál vaj, 1 evõkanál só.

  • Sóskakrémleves tojásgaluskával

    Hozzávalók: 10 dkg friss vagy egy csomag mirelit sóska, 2 db zsemle, 1 db tojás, 1 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, csipetnyi õrölt bors, vegeta;

  • Zöldséges hústekercs

    Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 2db zsemle, 1db tojás, 20 dkg vegyes zöldség, 20 dkg apróra vágott gyümölcs, 10 dkg szeletelt gomba, olaj vagy sütõmargarin, hagyma, petrezselyemzöld, kakukkfû, borsikafû, só;

  • Almaboros puncs

    Hozzávalók: 1 liter almabor, 4 dkg fahéjas cukorszirup, 6 szegfûszeg, 2 darabka fahéj, csipetnyi, szerecsendió (reszelt), csipetnyi õrölt gyömbér, 2 narancs, 1 citrom.

  • Kagylós tészta recept

    Hozzávalók:
    30 dkg kagylótészta, 1 doboz kagylókonzerv (lehet füstölt is), 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (szárával együtt), 1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, a tetejére kevés tejföl;

  • Rántott tüdõ gombóckák

    Hozzávalók: 30 dkg sertéstüdõ, 2 db egész tojás, 1 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött bors, 1 késhegynyi szerecsendió-reszelék, ízlés szerint só, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz;

  • Gyümölcsös túrós lepény

    Hozzávalók:

    a tésztához: 25 dkg finomliszt, 12 dkg Rama kockamargarin, 1 dl tejföl, 1 evokanál porcukor, 1 nagy (vagy 2 kicsi) tojás, 1 teáskanál sütopor, 1 mokkáskanál só, a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10-15 dkg porcukor, 40 dkg bármilyen fajta tisztított, kemény gyümölcs (alma, szilva, körte), 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só

  • Pulykaleves tárkonyosan

    Pulykaleves tárkonyosanA húst lebőrözzük, kicsontozzuk, kockákra vágjuk. Apróra vágott vöröshagymát olajon megpároljuk, majd a húst rárakjuk. Ezután a kockákra vágott zöldségek, majd a borsó és a gomba következik. Felengedjük húslével (kockából is készíthető), tejszín habarással besűrítjük. Apróra vágott zöldpetrezselymet, finomra vágott tárkonyt (vagy szárított tárkonyt) adunk hozzá,majd kevés tárkonyecetet vagy citromlét, pici sót. Ha konzerv borsót és konzerv gombát használunk,akkor adjuk a leveshez ha a hús és a többi zöldség már majdnem készre főtt.

  • Andalúz fõzelék

    Hozzávalók: 20 dkg húsos,füstölt szalonna, 60 dkg zöld ceruzabab, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 szép kemény paradicsom, só,õrölt bors, borsikafû.

  • Cukkinis csirkemell

    Hozzávalók:

    4 db. csirkemell, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg paradicsom, 80 dkg cukkini, só, bors, bazsalikom, reszelt sajt, vaj

  • Hájas kifli

    Hozzávalók:

    - 2 dkg élesztõ
    - 2 db kockacukor
    - 105 dkg finom liszt
    - 1 dl tej
    - 4 dkg tojás sárgája
    - 5 dkg zsír
    - só ízlés szerint
    - 45 dkg háj

  • Tejszínes tárkonyos csirke

    Tejszínes tárkonyos csirkeA csirkét megtisztítjuk, és négy darabba vágjuk. (Készíthető csak csirkemellből is.) Megsózzuk, és egy nagyobb, lapos tűzálló tálba, egymás mellé fektetjük a húsokat. Rászórjuk a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a tárkonyt és a borsot, majd leöntjük az olvasztott vaj és a tejszín keverékével. A tálat befedjük és előmelegített, forró sütőben, erős lángon körülbelül 40 percig sütjük. Ezután a húst saját levével lelocsolom és fedő nélkül mindkét oldalán pirosra, pirítjuk. Párolt rizs és saláta illik hozzá a legjobban, de ízlés szerint bármi mással tálalható.

  • Amerikai palacsinta

    Amerikai palacsintaSzitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport, majd adjuk hozzá a tejet, tojást és a vajat. Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta sütőt, és egy kis merőkanál tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. A palacsinta massza tészta elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben - de a serpenyő mozgatásával segítsük a massza egyenletes eloszlását! A palacsinta átmérője legyen kb. 10cm. Süssük mindkét oldalon kb 1-2 percig. A serpenyőt nem szükséges újra megvajazni. Hagyományosan vajjal és juharsziruppal tálaljuk, de mézzel vagy lekvárral is nagyon finom.

  • Pásztortarhonya

    Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. pirospaprika, só, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, negyedkiló füstölt kolbász.

  • Töltött csirkecomb

    Hozzávalók:

    - 4 db csirkecomb
    - 8 dkg császárszalonna
    - 8 dkg reszelt sajt
    - 1+1 közepes fej hagyma
    - 1-2 gerezd fokhagyma
    - 1+1 tojás
    - 2 ek tejföl
    - só, bors, fûszerpaprika, petrezselyemzöld
    - 1-2 dkg aszalt paradicsom
    - olaj a sütéshez és a páchoz

  • Diétás narancsos sárgarépaleves

    Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 3 dkg vaj, 1 dl narancslé, 1, 2 liter zöldségalaplé, 1 kis vöröshagyma, 1 teáskanál szárított kakukkfû, só, bors, tejföl, reszelt szerecsendió.

loading...