rss
  • Jamie Oliver: Jamie természetesen

  • Share on Tumblr

    „Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb, legritkább zöldségeimnek, egyik-másik fát talán meg is ölelgettem, és forró nyári napokon néha fülemet a földre szorítva hallgatom, hogyan nõnek a növények körülöttem.

    Ha ezt bûnnek tartod, hát vess tömlöcbe, és dobd el a kulcsot! És mondok még valamit: soha ilyen jókat nem fõztem, mint az idén. Káprázatos ötleteim támadtak az új receptek megalkotásában: ihletet merítettem mindenbõl, ami az utóbbi évben megtermett a kertemben.

    Könyvemben több mint 100 új receptet találsz, meg némi ültetési és növényápolási tanácsot, ha esetleg neked is kedved szottyanna ahhoz, hogy egy kicsit bepiszkítsd a kezed!”

    Részlet:

    „Nagy élvezettel írtam ezt a könyvet. Olyan szakácskönyv ez, amely szerkezetében a négy évszakot veszi alapul: arról tájékoztat, hogy mikor melyik növény áll éppen rendelkezésre a kertben. A négy évszak fejezetei számos alcímmel tagolódnak, ezek a különbözõ alapanyagokról szólnak, gyorsan elkészíthetõ, könnyû és finom ételek receptjei sorakoznak bennük. Minden fejezet végéhez csatoltam pár apró, a növények nevelésére vonatkozó tájékoztatást is. Remélem, ezek hatására te is megpróbálkozol majd néhány olyan gyümölcs és zöldség termesztésével, amelyek az utóbbi egy-két évben megtermettek a kertemben. Lakhatsz egy toronyház huszadik emeletén, akkor is ott van az ablakpárkány. A garázs lapos tetején kialakíthatsz egy tetõkertet, vagy tehetsz az udvarba néhány cserepet – bárhol élsz, érdemes megpróbálnod. Akár csak pár fajta gyümölcs vagy zöldség megtermelése is rengeteg élményt nyújt.”

    A könyv megrendelhetõ a Park Kiadótól a www.parkkiado.hu weboldalon.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hamis mézes

    Hozzávalók: 10 dkg cukrot megpirítunk, 2 dl vízzel felforraljuk, 20 dkg cukrot 4 tojássárgával kikeverünk, hozzáadjuk a megpirított cukrot, a 4 tojás keményre vert habját és 30 dkg lisztet.

  • Paraszt reggeli

    Hozzávalók 4 személyre: 500 g krumpli, 400 g zöldbab, 8 db tojás, 1 csomo snidling, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 db különbözõ színü paprika, 150 g szelet fött sonka, 150 g kockázott bacon szalonna, só, bors, szerecsendió, olaj.

  • A szegedi paprikáshal

    Ezt akármilyen fajta halból lehet készíteni, de legjobb kecsegébôl, harcsából vagy süllôbôl, mert ezeknek alig van csontjuk. Egy kiló halat gondosan tisztítsunk meg, kívül késsel megtisztítván, a belét szedjük ki, és daraboljuk fel, azután sózzuk meg, s egy lábasba tegyünk egytojásnyi zsírt.

  • Fitness saláta

    A brokkolit megsózzuk és szerecsendióval ízesítjük, majd gõz fölött pár percig gõzöljük. A sonkát vékony szeletekre vágjuk, a fürjtojást sós vízben megfõzzük és megpucoljuk. A répát megtisztítjuk és lereszeljük. Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben jól összerázzuk. A tányérra ráhelyezzük a jégsaláta darabjait, majd a megpucolt, megreszelt zöldségeket és öntettel jó alaposan meglocsoljuk.

  • Pontypaprikás

    Hozzávalók: 1,5 kg-nyi pontyszelet, 8 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 1 ek liszt, só.

  • Tárkonyos bárány (egy régi recept nyomán)

    Hozzávalók: 1 db eleje, 2 tojás, 1 dl tejföl, fûszer, liszt, só, tárkony.

  • Csokis kókuszkocka

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 400 g finom liszt
    - 250 g margarin
    - 7 tojássárgája
    - 1,5 csomag sütõpor
    - 150 g porcukor
    - fél dl tej
    - 4 evõkanál kakaópor
    - magozott meggy

    Krémhez:

    - 200 g kókuszreszelék
    - 200 g kristálycukor
    - 7 tojásfehérje

    A tetejére:

    - 100 g étcsokoládé
    - fél dl rum

  • Olasz sonkás falatkák (Tartine al prosciutto)

    Hozzávalók: fehérkenyér, hajszálvékony szeletekre vágott olasz füstölt sonka, mentalevelek, vaj, õrölt feketebors, fekete olajbogyó, paradicsomszelet.

  • Karfiolos hamburger

    Hozzávalók: 40 dkg pépesre darált csirkemell, 10 dkg fõtt karfiolrózsa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, õrölt bors, étolaj, 4 szezámmagos zsemle, friss zöldségfélék, mustár, ketchup.

  • Kaliforniai apró rák

    Hozzávalók: 25 dkg apró rák, konzerv vagy mirelit, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 1 mk törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek konyak.

  • Csirkés rakott krumpli

    Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 szép filézett csirkemell, kb. 15 deka füstölt kolbász, zsír, kevés vaj vagy margarin, só(ételízesítõ), 2 deci tejföl, 1 egész tojás, ízlés szerint kis reszelt sajt.

  • Rokfortos burgonyamártás

    Hozzávalók: 1 burgonya, 5 dkg reszelt rokfort, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma szára vagy snidling, késhegyni törött fehérbors, csipetnyi porcukor.

  • Diabetikus csokis muffin

    Diabetikus csokis muffinA tojást az édesítővel gépi/kézi habverővel habosra keverjük. Összekeverjük a cukrozatlan kakaót, a sütőport és a lisztet, majd a tojáshoz szitálva hozzákeverjük (így biztosan csomómentes lesz) és alaposan elkeverjük a tejjel és a puha margarinnal. Hozzáadhatjuk a tört csokoládét és a lekvárt, de ezek nélkül is tökéletesen finom a muffin. Muffin formába/sütőpapírba kanalazzuk úgy, hogy maradjon 5 mm a tetejétől, mert a tészta feljön, persze nem annyira, mint egy normál nem diétás változatnál, de így is szépek lesznek. 15 perc alatt megsütjük.

  • Mandulás sütemény

    Hozzávalók: 4 db tojás, 200 g kristálycukor, 2 db citrom, 2 db narancs, 100 g darált mandula, 150 g málna, 1 teáskanál porcukor, sütõpapír, vaj.

  • Csirke tojásban

    Hozzávalók: 2 db kicsi csibe (összesen 1 kg-nyi), 3 db egész tojás, teáskanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.

  • Finom cukkinifõzelék

    Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú cukkini, 2 ek.citromlé, 1 ek. olaj, 1 ek.liszt, 1 ek. cukor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kaporlevél, 0,5 liter húsleves (leveskockából is lehet).

  • Anci sztrapacskája

    Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1/2 kg burgonya, 1/2 kg juhtúró + tejszines Campig sajt, kis tej, 1 tojás, 20 dkg füstölt csemegeszalonna, 10 dkg füstölt császárszalonna, 2 dl tejföl, só, bors;

  • Tejes kivikoktél

    Az anyagokat turmixoljuk a fagylalt kivételével, majd lehutjük. Hosszú pohárban szervírozzuk úgy, hogy eloször vaníliafagylaltot teszünk a pohárba, majd ráöntjük a turmixot, végül kivikarikával díszítjük.

  • Citromos chilis sertésszelet

    Hozzávalók:

    - 1 kg pecsenyének való sertéscomb
    - 6 fej vöröshagyma
    - 4 citrom
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1 piros chili paprika
    - diónyi sertészsír
    - 1-2 étolaj
    - kakukkfû
    - 1 babérlevél
    - só

  • Csipkebogyó szörp

    Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg cukor, 10 g citromsav/liter.