rss
  • Gyömbéres-fahéjas keksz

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, kb. 2 dl tej, sütõpor, vaníliás cukor, 1 kk gyömbér, 1 kk fahéj.

    A tésztához az anyagokat összegyúrjuk, hidegre tesszük kb. fél órára, aztán kinyújtjuk fél centi vastagságúra, különbözõ sütõformákkal kiszaggatjuk, sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, és közepes lángon kisütjük a kekszeket, kb. 10-12 perc alatt megsülnek.

    Könnyen megéghet, úgyhogy figyeljünk rá, inkább gyakrabban nyitogassuk a sütõ ajtaját, ha a kekszek alja már pirul, kivehetjük. Érdemes két tepsivel felváltva sütögetni, kb. 6-8 tepsinyi keksz lesz ebbõl a mennyiségû tésztából, fémdobozban tárolva sokáig eláll.

    A megsült kekszeket felolvasztott tortabevonó csokiba is márthatjuk, majd ha a csoki megdermedt, akkor tegyük a fémdobozba. Az alaptésztát variálhatjuk tetszés szerint, pl.: mézesfûszer-keverékkel, ánizzsal, kakaóporral, kókuszreszelékkel, citromhéjjal, citromlével, mandulaaromával stb.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kavart diós tészta

    Hozzávalók: 2 dl liszt, 1,5 dl cukor, 2 dl tej, 2 dl darált dió, 1,5 ek vaj, 1 csomag sütõpor, 1 ek joghurt.

  • Gombás karalábé

    Sós vízben megfõzünk 8 zsenge, meghámozott karalábét, majd szitára téve lecsurgatjuk. Éles kiskanállal kivájjuk a belsejüket, és a karalábékat - üregükkel felfelé - margarinnal kikent tûzálló tálra egymás mellé tesszük, s körülrakjuk a karalábéforgácsokkal.

  • Fûszeres sárgarizs

    Hozzávalók: 2 teáscsésze 4 hónapnál öregebb rizs, 1 ek olvasztott vaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 mk reszelt gyömbér, 1 tk porrá zúzott kurkuma, 1 tk õrölt köménymag, 1 késhegynyi törött bors, 4 teáscsésze forró víz, 2 ek olvasztott vaj, só.

  • Zöldséges spagetti

    Hozzávalók:

    - 6 kisebb répa
    - 1 piros húsú paprika
    - 1 zöld húsú paprika
    - 1 sárga húsú paprika
    - 3 gerezd fokhagyma
    - 15 dkg borsó
    - 8 evõkanál olíva olaj
    - 1 csomag spagetti
    - parmezán a tálaláshoz

  • Kaviáros palacsinta

    Hozzávalók: 12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás

  • Gesztenyefánk

    35 dkg lisztet, 20 dkg vajat, csipet sót, 3 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját, fél citrom héját, kávéskanál rumot és 1 dl tejfölt tésztának gyúrunk, és késsel jól kidolgozzuk.

  • Olcsó cseh fánk

    Hozzávalók: 40 dkg sima liszt, 2 dkg élesztõ, tej szükség szerint, só.

  • Fõzött pogácsa sajttal

    Hozzávalók: 200 ml tej, 80 g vaj, 1 kávéskanál só, 150 g finomliszt, 4 db tojás, 80 g Trappista sajt,+ a tetjére tetszés szerint reszelt sajt, vagy magvak.

  • Malacsült sajtos kukoricasalátával

    Hozzávalók: 1500 g malachús bõrõs, só, majoránna, õrölt bors,1 gerezd fokhagyma, 50 g zsír, 100 g füstölt szalonna, 1 pohár sör.

  • Firenzei csavart

    Hozzávalók: 35 dkg orsó tészta só, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olívaolaj, 25 dkg konzerv tonhal, 5-6 dkg kapribogyó, 1 mokkáskanál õrölt bors, fél csomó petrezselyem, 4-5 konzerv szardíniahalacska.

  • Finom sertésszelet

    Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertés hús, 1 dl étolaj, 10 dkg liszt, 2 cl konyak, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 dl tej, 1 mokkáskanál pirospaprika, só, fehérbors õrölt.

  • Currys sárgabab

    Hozzávalók: fél kg friss, vagy 2 csomag mirelit sárgabab, 1 pohár tejföl, 1 csokor petrezselyem, 2 evõkanál liszt, 1 db tojás, 1 teáskanál curry, 1 kávéskanál só, vegeta.

  • Diós kókuszos szelet fagyasztott joghurttal

    Hozzávalók: 11 dkg lágy, sózatlan teavaj, 17 dkg barna cukor, 13 dkg méz, 2 db tojás, 9 dkg korpás búzaliszt, 1 teáskanál sütõpor, 1/2 teáskanál só, 8 dkg natúr (nem cukrozott) kókuszreszelék, 6 dkg apróra metélt dió (pekándió), 8 dkg elõfõzött zab (vagy rizs), 1,9 liter zsírszegény fagyasztott vaníliás joghurt.

  • Kakaókrém

    Hozzávalók: 3 evõkanál kakaó, 6 csapott evõkanál liszt, 8 evõkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej.

  • Gombás göngyölt hús (kímélõ étel)

    Egy szép, száraz tömör marhahúsdarabot (felsált vagy fartõt) megtisztítunk minden hártyától, és késsel úgy vágunk be, hogy egy nagy, téglalap alakú szeletet kapjunk.

  • Francia almatorta

    Hozzávalók: 200gramm liszt, 100gramm vaj, 3 evõkanál kristálycukor, vanílliáscukor, só, alma.

  • Bodzalekvár

    A bodzát könnyen, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s a gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, amitõl a bogyók lepattannak. Így a bogyók sem sérülnek meg, és az ujjunk hegye sem lesz lila. Befõzésre csak a fabodza gyümölcse jó! 80 deka cukorból, 2 deci vízbõl, 10 gramm citromsavból szirupot fõzünk.

  • Pojéka leves

    Hozzávalók:

    0,5 kg növendék hús (birka, vagy csirkehús), 1 fej hagyma, 1 kisebb karalábé, 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 evõkanál zsír, 1 evõkanál liszt, 12 szem aszalt szilva, Só, bors, 2-3 babérlevél, õrölt pirospaprika, 1 pohár tejföl, 1 db tojás, tálaláshoz petrezselyemzöld, levesbetétnek: 10 dkg liszt,1 db tojás, pici só, egy késhegynyi szódabikarbóna

  • Palacsintában sült sajt

    Hozzávalók: 25-30 dkg parmezán sajt, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál currypor, törött fehér bors, kevés szódavíz.

  • Bajai halászlé

    Hozzávalók: 1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek õrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erõs paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor.