2025.10.30. - Alfonz

Diós-ananászos karácsonyi lekvár

Hozzávalók: fél ananász, fél kg narancs, fél kg mandarin, 5 dkg dióbél, kb. 60 dkg befõzõcukor, 3 ek rum.
Az ananászt lehéjazom, tönkjét eltávolítom, húsát felkockázom. A narancsokat és a mandarinokat meghámozom és kifilézem. A dióbelet durvára aprítom. Mindezeket megmérem és kb ugyanennyi 1:1-es zselécukrot hozzáadva egy lábasba teszem. Másnapig lefedve tartom, majd felteszem fõni.

A zselépróba sikerültéig lassan, de folytonosan kevergetve fõzöm. Hozzáteszem a rumot és elõmelegített szép üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom. Dunsztban tartom másnapig.

Jó étvágyat!