rss
  • Karácsonyi bejgli

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók a tésztához: 3 dkg élesztõ, 0,5 dl tej, 3 kiskanál kristálycukor, 50-50 dkg finom- és rétesliszt, 50 dkg margarin, 50 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 0,5 dl rum, 2 evõkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott evõkanál só.

    A tészta nyújtásához: kb. 15 dkg finomliszt.

    A töltelékekhez: 40-40 dkg darált dió és mák, 40 dkg porcukor, 24 dkg mazsola, 2-3 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, kb. 1 dl rum, 1-1,5 dl forralt, kihûtött tej.

    A tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj.

    A tészta lekenéséhez: 4 tojássárgája.

    A tésztához az élesztõt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztõvel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hûtõbe tesszük.

    A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett tej kerül bele. Mindkettõt letakarjuk, ugyancsak behûtjük. (A mazsolát sütés elõtt 1-2 nappal áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belõle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.) Másnap a tésztát 4 egyenlõ részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk.

    Kettõt mák-, kettõt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. Két tojássárgájával megkenjük, bõ fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük a maradék két tojássárgájával. Villával megszurkáljuk, elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütõben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ha idõközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendõ.

    Marton János receptje


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rumos sombefõtt

    Hozzávalók: 1 kiló dércsípte som, 70 dkg cukor, fél liter víz, 1 liter rum.

  • Borított, vagy rakott káposzta

    Egy lábasba pirítunk egy kevés hagymát egy kanál zsírban s aztán beleteszünk 1 kiló megmosott és jól kinyomkodott savanyú káposztát. Befödve pároljuk, amíg megpuhult, gyakran megkavarva, mert könnyen odaég.

  • Mediterrán sárgaborsóleves

    Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó vagy lencse, 1 nagy fej hagyma, 1 szál sárgarépa, kis darab zeller, 3 evõkanál olaj, só, bors, keleti kömény.

  • Aszalt csipkebogyó

    A dércsípte, érett de még kemény csipkebogyót megtisztítjuk. Alufóliával kibélelt tepsibe téve enyhe tûzön lassú hevítéssel megszárítjuk. Amikor víztartalmát elveszítette, befejezzük az aszalást.

  • Babéros sonkaleves

    Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 2 mokkáskanál õrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfûszeg.

  • Tonhal saláta

    Hozzávalók: 1 doboz tuna (tonhal) konzerv, 1 kis fej saláta, 1 szál uborka, 2 paradicsom, 3-4 hónapos retek, 1-2 fõtt tojás.

  • Rakott hús gombával

    Hozzávalók: 8 szelet sertésborda (vagy tarja, esetleg baromfi), 30 dkg gomba, 20 dkg fõtt, füstölt tarja, 5 dl besamelmártás, 15-20 dkg (füstölt) sajt, só, bors, liszt, olaj, petrezselyem.

  • Ökörfarok pörkölt (római recept)

    Hozzávalók: 1 ökörfarok, hasonló súlyú ökörfejhús, sonkaszalonna, sûrített paradicsom, zsír, hagyma, 1 sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem, zeller, só, bors, fanyar vörösbor, víz.

  • Párolt csirke joghurttal

    Hozzávalók: 4 db csirkecomb lebõrözve, 1 db nagy fej vöröshagyma, 1 pohár joghurt, vaj, só vagy ételízesítõ, õrölt fehér bors.

  • Fokhagymás vesés szelet

    Hozzávalók: 2 db sertésvese, 2 db zsemle, 2 db egész tojás, 1 nagy fõtt burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, kevés tej a zsemlék áztatásához, só és törött bors ízlés szerint, zsemlemorzsa a bundázáshoz;

  • Gombás rizs

    35 dkg megválogatott rizst szûrõkanálban, meleg folyóvíz alatt mossunk meg, és 2 evõkanál olajon dinszteljük pár percig, majd engedjük fel 7 dl forró vízzel. Utána adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót, és fedõvel letakarva, lángterelõ felett, takaréklángon fõzzük puhára.

  • Borjúborda Szent Gellért módra

    Hozzávalók: 650 g borjúborda, 4 db tojás, fél dl tejszín, só, bors, 50 g vaj;

    Paprikás mártáshoz: 300 g borjúcsont, 50 g zsír, 50 g vöröshagyma, 10 g fûszerpaprika, fél dl tejfel, fél dl tejszín, só, 20 g liszt, 200 g libamáj, 8 db gombafej, 200 g zöldmetélt, 30 g vaj;

  • Hógolyó

    Hozzávalók:

    - 4 db tojássárgája
    - 1 csomag margarin
    - 40 dkg liszt
    - 1 csomag sütõpor
    - 1 db citrom leve
    - 10 dkg cukor

    A habhoz:

    - 20 dkg cukor
    - 30 dkg darált dió
    - 4 db tojásfehérje

    A beforgatáshoz:

    - porcukor és vaníliás cukor keveréke

  • Carbonara spagetti

    Carbonara spagettiKockákra vágjuk fel a császárszalonnát és a hagymakarikákkal együtt pirítsuk meg az olajon. Miután a hagymakarikák megpirultak, vegyük ki, majd a császárszalonnát addig pirítsuk, amíg ropogósra nem sül. Öntsük rá a bort. Egy külön edényben a tojásokat a reszelt parmezán sajttal, a pecorino sajttal, a tejszínnel és a tejjel keverjük össze. Amikor a tésztát „fogkeményre” megfőztük és leszűrtük, visszaöntjük a főzőedénybe. A tésztára öntsük rá a tojásos keveréket és lassú lángon addig kevergettjük, amíg a tojás megszilárdul.

  • Rakott csirkemell ananászosan

    Rakott csirkemell ananászosanEgy tűzálló tálat kikenünk olajjal vagy vajjal. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és egyenletesen eloszlatjuk a tálban. A húst egyenletes kis kockákra összevágjuk. Az ananászt leszűrjük, és ha esetleg túl nagyok, azt is feldaraboljuk. A szalonnára teszünk egy réteg husit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Erre ananászt teszünk, maj d megint hús, só, bors és ismét ananász. A tetejére annyi reszelt sajtot teszünk, hogy teljesen befedje. Fóliával letakarva, megsütjük. A végén fólia nélkül kicsit hagyjuk még sülni, hogy a sajt szépen megpiruljon.

  • Tárkonyos raguleves

    Tárkonyos ragulevesA zsíron kiolvasztjuk az apróbbra vágott szalonnát. A szalonnát kivesszük, majd félretesszük. A megmaradt szalonnás zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a felaprított répákat, a felszeletelt gombát, zöldborsót, sózzuk, és lefedve még 10 percig pároljuk. A húst kockákra vágjuk és a zöldségekkel együtt tovább pároljuk. Ezután megszórjuk őrölt borssal, ételízesítővel, pirospaprikával és finomliszttel. Két percig, állandó keverés mellett pirítjuk, majd felöntjük 2 l vízzel, elkeverjük és felforraljuk.

  • Sóskamártás

    Hozzávalók: 1 kg sóska, 2 fej salotta hagyma (apró hagyma), 1 liter húsleves (leveskockából), 8 evõkanál fehérbor, 7 evõkanál száraz vermut, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, só, fehér bors;

  • Party szelet

    Hozzávalók: 5 tojás, 5 ek liszt, 10 dkg füstölt hús, 1 ek ketchup, 1 zeller, 10 dkg márványsajt (rokfort), 5 dkg vaj, 10 dkg körözött, 1 fõtt tojásfehérje, 3 dkg zselatin, só, 1-1 csokor metélõhagyma és petrezselyem.

  • Hortobágyi palacsinta

    Hozzávalók 4 személyre: 4 palacsinta (egy tojás, 3 dkg liszt, kevés tej, 1/2 dl szódavíz), maradék csirke, borjú, sertés pörkölt, 1 dl tejföl, csipetnyi pirospaprika, mogyorónyi vaj, 1 tojássárgája.

  • Szentgyörgyi palacsinta

    Palacsintatészta: 25 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 dl olaj, 2 dkg cukor, só. Rum-mandula-krém: 15 dkg mandula, 1 dl tej, 15 dkg cukor, 1 dkg vaniliás cukor, 1 dl rum. Sárga krém: 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 dkg vaniliás cukor, 5 dkg vaj.