2025.11.04. - Károly

Csülkös pacalpörkölt

Hozzávalók 8 személyre: 2 kg pacal, 1 nagyobb, húsos csülök, 2 evõkanál ételízesítõ por, 1 dl ecet, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-2 db paprika és paradicsom, 3 evõkanál pirospaprika, só, õrölt bors, 1 cseresznyepaprika.
A pacalt megtisztítjuk, ecetes vízzel leforrázzuk, majd sós, ételízesítõ porral ízesített vízben puhára fõzzük, felcsíkozzuk. A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára fõzzük, sóval, fokhagymával, ételízesítõ porral fûszerezzük. A csülköt kiemeljük, kicsontozzuk, a húst csíkokra vágjuk, a fõzõlevét félretesszük.

A bográcsban a fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, kevés csülöklével felengedjük. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a paprikát, a csíkokra szeletelt pacalt és csülköt, és annyi csülöklével töltjük föl, hogy elegendõ szaftja legyen. Lassú tûzön jó egy órányit fõzzük. Akkor jó, ha a szaftja ragacsos-sûrû lett.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!