rss
  • Édes-savanyú zöldség

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 60 dkg hagyma, 60 dkg zöldpaprika, 80 dkg apró paradicsom, 2 ek. só, 7,5 dl fehérborecet, 18 dkg cukor, 3 ek. koriandermag, 5 szem egész bors.

    A magoktól megtisztított paprikát felcsíkozzuk, a paradicsomot keresztbe bevagdossuk, majd mindkettõt besózzuk, és éjszaka állni hagyjuk. Ekkor a sós levét leöntjük, felöntjük 5 dl vízzel, majd felforraljuk.

    A sós lében megpároljuk a karikákra vágott hagymát, majd a zöldségeket üvegekbe tesszük. A zöldséges lébe öntjük az ecetet, a korianderrel, borssal és cukorral ízesítjük, majd az egészet felfõzzük. Az üvegekbe öntjük és egy napig állni hagyjuk. Másnap a levet újra felforraljuk, majd visszaöntjük, és így tároljuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Házi sajtos pogácsa

    Házi sajtos pogácsaA tejet egy kissé felmelegítjük, majd ebben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tészta további hozzávalóit összegyúrjuk, majd ha összekevertük beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Körülbelül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros vagy szilikonos tepsibe tesszük a kiszaggatott pogácsákat és a tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sajt szép pirosra sül.

  • Vöröskáposzta-saláta

    Négy közepes fej vörös káposztát megtisztítunk, meggyalulunk - vagy vékonyra vágunk - és besózunk. Ugyanakkor külön edényben 4 paradicsompaprikát is megtisztítunk és csíkokra vágva besózunk.

  • Zöldséges halleves

    Hozzávalók: 20 dkg fagyasztott tonhal, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, l nagy fej hagyma, 5 evõkanál vaj, 2 kanál liszt 3 tojás, 1 marék mazsola, 3 evõkanál õrölt dió, só, cukor, bors, kevés õrölt gyömbér, kb. l0 evõkanál maceszdara.

  • Szalonnával töltött gombóc

    Hozzávalók:

    Tészta:

    - 60 dkg burgonya
    - 40 dkg finomliszt
    - só
    - 1 tojás

    Töltelék:

    - 30 dkg húsos szalonna
    - 1 vöröshagyma
    - fél csokor petrezselyem
    - késhegyni reszelt szerecsendió

    A forma kikenéséhez:

    - vaj
    - finomliszt

    A lekenéshez:

    - 2 dl tej
    - 3 tojás
    - fél mk só

  • Háromszéki palacsinta

    Hozzávalók: 16 dkg liszt, 2 tojás, só, fél kg csirkepörkölt, 2 dl tejföl, 1 dl olaj, tej.

  • Kelkáposzta fõzelék

    A kelkáposzta fejeket négy felé vágva feltesszük egy fazékba s ha egy ideig már forrt, ezt az elsõ vizet leöntjük s újból teszünk rá vizet és megsózva fõzzük addig, míg megpuhult.

  • Narancspuding

    Az elõírásnak megfelelõen elkészítünk egy csomag citromízû pudingport, de
    10 deka cukor helyett csak öt dekát teszünk bele, meg egy fél deci Jaffaszörpöt, és belereszeljük három narancs sárga héját.

  • Medvehagymás pesto

    Hozzávalók 3 fõre: 10 dkg medvehagyma, 1 dkg fenyõmag, 5 dkg Grana Padano sajt, lereszelve, 2 chili, só, õrölt színesbors ízlés szerint, kb. 0,7-1 dl extraszûz olívaolaj (amennyit felvesz).

  • Brassói aprópecsenye

    Hozzávalók: 1,5 kg sertés szûzpecsenye, 10 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 1 dkg fokhagyma, csipetnyi só, törött bors, burgonya.

  • Házi pizzás csigák

    Házi pizzás csigák1 dl tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, 2 egész tojást, egy doboz kefírt, 1 dl étolajat összekeverjük és hozzáöntjük az élesztős tejet. Összedolgozzuk, és egy óráig kelesztjük. Ha megkelt, 4 részre osztjuk a tálban. Egy kis cipót kiveszünk, kézzel megfelezünk és kinyújtjuk mindkettőt azonos méretre. Az egyik lapot megkenjük a pizzakrémmel, rászórjuk az apróra vágott sonkát. A megkent lapot befedjük a másikkal és 12 cikkre vágjuk, majd feltekerjük a szélétől kezdve. Megkenjük tojással és rászórjuk a reszelt sajtot.

  • Vöröskáposzta gesztenyével

    Hozzávalók: 1.5 kg vöröskáposzta, só, 10 dkg zsír, 5 dkg cukor, 1 dl fehérbor, liszt, sült gesztenye.

  • Tejfölös kakasgulyás

    Hozzávalók: 1 kis kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 cseresznyepaprika, 2 evõkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só;

  • Banana Bird

    Shakerben összerázzuk, és koktélospohárba szûrjük.

  • Tojásos burgonyasaláta

    Hozzávalók:

    75 dkg burgonya, 6 tojás, 2 fej lilahagyma, 10 dkg majonéz, 1 evõkanál cukor, 1 evõkanál ecet, fél csokor metélõhagyma, só

  • Darázsfészek

    Hozzávalók:

    fél kg liszt, 7 tojás sárgája, 1 g só, 3 dkg élesztõ, 23 dkg porcukor, 2,5 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg õrölt mandula, 20 dkg dió, 2 dl tejszín

  • Sajtos tejfölös csirkemell

    Sajtos tejfölös csirkemellA csirkemelleket lapjában vágjuk ketté és sózzuk meg. Hevítsük fel a vajat, s a hússzeleteket mindkét oldalukon pirítsuk meg (addig hagyjuk, amíg kifehérednek, s kicsi színt is kapnak). A sütéshez használt vajjal kenjünk ki egy tepsit, majd az alját borítsuk be a hús felével, arra szórjuk rá az összekevert sajt felét, s locsoljuk rá a megsózott tejföl felét. Ekkor mehet rá a maradék hús, majd a sajt, végül a sóval, tört fokhagymával és vágott kaporral elkevert tejföl. A tepsit feddjük le alufóliával, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél óra alatt süssük meg. A fóliát levéve, hirtelen pirosra sütjük.

  • Debreceni rizses-májas hurka

    Hozzávalók: (kb. 3 kg-hoz) 50 dkg rizs, 1 kg disznómáj, 1 kg tokaszalonna, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg cajary bors, só, 1 csapott evõkanál majoránna;

  • Gurulós tarhonya

    Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 20 dkg fõtt füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1/2 doboz kukoricakonzerv, 1 fej vöröshagyma, 3 evõkanál olaj, 1 teáskanál piros fûszerpaprika, 1 tyúkhúsleveskocka, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Lecsó

    Hozzávalók húsok: 20dkg igazi jó húsos füstölt szalonna. Zöldségek: három nagy fej hagyma, 1kg zöldpaprika, 1kg paradicsom Egyéb: Egy evõkanál zsír, só, õrölt pirospaprika.

  • Csirkemell spárgás tésztával

    Elõkészítés: A húst megmossuk. A fokhagymát áttörjük. A spárgát lecsepegtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. Vizet forralunk a tésztafõzéshez.