rss
  • Szarvashús barna mártással

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 2000 g szarvashús csonttal, 80 g zsír, só, egész bors, ecet, kakukkfû, fenyõmag, 2 db babérlevél, 250 g vegyes zöldség, 50 g vöröshagyma, 50 g mogyoróhagyma, 4 dl vörösbor.

    A mártáshoz: 100 g vaj, 80 g vöröshagyma, 50 g liszt, 200 g vér.

    A szarvashúst jól megmossuk, zsírban minden oldalát elõsütjük, és hozzáadva a fenti fûszereket, karikára vágott zöldségféléket, rövid lében pároljuk, mindig csak kevés vörösbort adva alá. Ha megpuhult, a húst levébõl kiszedjük, kicsontozzuk és egyforma darabokra vágjuk.

    A visszamaradt zöldségeket felöntjük egy liter húslével (vagy vízzel), hozzátesszük a csontokat és kb. fél óráig fõzzük. Közben egy lábosban a vajat felmelegítjük, a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk benne, meghintjük liszttel, ezzel is rövid ideig pirítjuk, majd rászûrjük a hús párolólevét. Jól kiforraljuk, lezsírozzuk, utoljára elkeverjük benne a vért, majd hozzátesszük a húst, és egy ideig együtt pároljuk még. Ha vért nem sikerül beszereznünk, 50 g helyett 100 g lisztet vegyünk. (Zsemlegombócot adhatunk hozzá).

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rakott csokis palacsinta

    Rakott csokis palacsintaMegsütjük a palacsintákat. Az elsőt margarinnal kikent sütőlapra helyezzük, megszórjuk reszelt csokoládéval, rátesszük a második palacsintát, azt megkenjük barackízzel. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az összes palacsintát felhasználtuk. A legfelső palacsintát üresen hagyjuk, majd sütőben átforrósítjuk. Közben a tojásfehérjékből habot verünk. Hozzákeverjük a porcukrot és ezzel egyenletesen beborítjuk. Visszatesszük a sütőbe és a habot rózsaszínűre sütjük. Tortaszerűen felszeleteljük és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

  • Cigánykenyér

    Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 csomag élesztõ, gondolatnyi só, víz.

  • Szilveszeteri májpástétom

    Hozzávalók: 30 dkg (bármilyen) máj, 1 zsemle, 1 fej hagyma, 2 dl tej, 2 tojás, petrezselyem, só, bors, majoranna.

  • Daragaluska egyszerûen

    Hozzávalók: 1 db tojás, 3 evõkanál búzadara, só, finomra vágott zödségzöld, késhegynyi szódabikarbóna.

  • Szalagtészta barna vajjal

    Hozzávalók: fél kiló szalagtészta, 10 dkg parmezán, 15 dkg vaj, só, 2 ek olaj.

  • Zöldséges-kolbászos tollszártészta

    Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tollszártészta (penne), 1 sárgarépa, 1 cukkini, 1 piros húsú paprika, 40 dkg zöld hüvelyû bab, 25 dkg brokkoli, 1-2 evõkanál olaj, 2,5 dl tejszín, 25 dkg fokhagymás kolbász (például Cabanossi), 2 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál reszelt parmezán sajt, só, bors.

  • Toledói tokány

    Hozzávalók: 1 kg marhahús (rostélyos, lábszár, felsál), 3 vöröshagyma, 2 evõkanál paradicsompüré, 1 kanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, só, bors, 1 dl olaj, 2 zöldpaprika, 1 kanál liszt, 1 dl bor, 2 paradicsom, 2 dl húsleves.

  • Tésztaleves

    Hozzávalók:

    10 dkg vékony tészta, 10 dkg (1 kis fej) vöröshagyma, 5 dkg káposzta, 5 dkg garnéla, 3 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál halszósz, 2 evõkanál szójaszósz,
    1 kisujjnyi dundi gyömbér, 1 kávéskanál thai citromfû, chili

  • Grillage torta

    25 deka mandulát leforrázva, megtisztítunk, jól megmosva, leszárítjuk.

  • Krémes fagylalt

    Hozzávalók:

    500 ml 2,8 %-os tej, 150 ml créme fraîche (hiányában 100 ml sûrû tejszín és 50 ml zsíros tejföl keveréke), 3 tojássárgája, 250 g kristálycukor, 35 g vaj

  • Roston sült süllõ

    Hozzávalók: 4 db süllõ, zsemlemorzsa, olaj, só.

  • Csokoládés-konyakos tejturmix

    Hozzávalók: 50 dkg csokifagylalt (2 tasak fagylaltpor utasítás szerint elkészítve), 1 liter tej, 0,5 dl konyak, 3 dkg kakaópor, 1 dl tejszín.

  • Almás csirkeleves

    Almás csirkelevesA csirkeaprólékot alaposan megmossuk, a lábát, nyakát, farhátját kettévágva és még a szárnyait is bele lehet tenni, aki szereti az a fejet is felhasználhatja a levesbe. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, feldaraboljuk, 1 almát nyolcfelé. Hideg sós vízben feltesszük főni a csirkeaprólékot, körülbelül 2 liternyi legyen a leve. Amikor már félig puha, beletesszük az almát. Mikor a hús és az alma is megpuhult, a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, még egyszer felforraljuk. Egy csipet cukorral ízesíthetjük a kész leves ízét. Aki úgy szereti főzhet bele egy kis zöldséget és borsót is.

  • Csirkemájas spagetti

    Hozzávalók 4 személyre: 400 g csirkemáj, õrölt bors, 1 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 2 csomag újhagyma (vagy 1 szál poré), 300 g spagetti( Barillo) 60 ml olívaolaj, 200 ml húsleves, l50 ml fõzõtejszin, só, 20 ml konyak.

  • Zellersaláta almával vegyítve

    Hozzávalók:

    - 40 dkg zellergumó
    - só
    - 1 kávéskanál porcukor
    - 1 citrom
    - 40 dkg savanykás alma
    - 1 tubus majonéz
    - 1 dl tejszín vagy tejföl

  • Vitaminsaláta

    Hozzávalók:


    5 dkg Anikó sajt, 5 dkg trappista sajt, 5 dkg ementáli sajt, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej saláta, 1 alma, 5 dkg idénygyümölcs, 2,5 dl natúr joghurt

  • Omega-3 szakácskönyv

    Azt már egyre többen tudják, hogy az emberi szervezetnek szüksége van omega-3 zsírsavra.

  • Brokkolis rakott tészta

    Hozzávalók: 1 cs penne (vagy bármilyen) tészta, 1/2 kg. brokkoli, 2 dl. tejszín, 2 dl. tej, 1 fej lilahagyma, 5 szelet baconszalonna, 15 dkg. szeletelt sonka, 15 dkg. reszelt sajt, só, bors, szerecsendió.

  • Pikáns metélt

    Hozzávalók: 25 dkg széles metélt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 szelet zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 db marhahúsleves kocka, fél db citrom leve és héja, 1 ek kristálycukor, 1 ek liszt, 1 tk mustár, 1 db babérlevél, 1 mk tört borókabogyó, 1 mk tört koriander, 1 mk tört mustármag, 1 csipet só, 1 csipet törött fekete bors.

  • Külföldi tészta különlegesség

    Hozzávalók: 1 csomag Spagetti tészta, szója szósz,uborka,só,olaj, 1/2kg sertés,vagy csirkehús;