2025.11.07. - Rezsõ

Rózsaszirom dzsem

Hozzávalók: 45 dkg erõs illatú sötét színû rózsaszirom, 5,5 dl víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evõkanál rózsavíz.
A szirmok alsó elkeskenyedõ részét csipkedjük le, mert keserû! Forraljuk fel a vizet, majd lassú forralás közben adjuk hozzá a szirmokat. 5 perc alatt fõzzük puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, újra hozzuk forrásba, majd 30 percig fõzzük, lassan, állandó keverés mellett. Mikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a rózsavizet és rottyanásig hevítsük. Ekkor már sûrûsödni kezd. Tegyünk próbát egy lehûtött kistányérra. Akkor jó, ha ráncosodni kezd. Hagyjuk langyosra hûlni, majd üvegekbe töltve, tegyük száraz dunsztba.

Jó étvágyat!