rss
  • Káposztás galuska

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 40 dkg vöröskáposzta, 2 tojás, 2 evõkanál búzadara, 3-4 evõkanál liszt, 2 evõkanál olaj, 1 púpozott teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütõpor, 1 mokkáskanál csombor.

    A megtisztított káposztát az almareszelõ durva fokán lereszeljük. Megsózzuk, és mély tálban összekeverjük. Fél órát hagyjuk állni, addigra levet enged. Ezután kicsavarjuk és a sós levet beleöntjük egy tálba. Hozzátesszük a feltört tojásokat, és jó habos ra felverjük. Belekeverjük a búzadarát és a lisztet, majd hozzáadjuk a sütõport, a borsot, a csombort és a kristálycukrot is. Ezután keverjük bele az olajat és a káposztareszeléket. (A szokásos galuskasûrûségû masszának kell lennie.)

    Alaposan összeforgatjuk, és 10 percnyi pihentetés után forró olajba mártott teáskanállal a frituba szaggatjuk, de csak kis részletekben (sülés közben nagyra nõnek a galuskák). A megsült köretet papírtálcára, vagy papírtörülközõre tesszük, hogy az a felesleges olajat felszívja, és bármilyen mártásos hús mellé, esetleg vadas-, kapor- vagy sajtmártás mellé tálaljuk. Egyszerûen készíthetõ, olcsó és ízletes.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tökfõzelék

    A tököt, miután a száránál s a másik oldalán is egy darabkát levágtunk, négy részre vágjuk, a magját kanállal kiszedjük, meghámozzuk s vízbe tesszük. Tökgyalun át, hosszú metéltre vágjuk s besózva egy-két órán át állni hagyjuk.

  • Csirkés Waldorf-cipó

    Hozzávalók: 1 házicipó, 1 alma finomra vágva, 6 dkg vágott dió, 3 újhagyma finomra vágva, 2 evõkanál finomra vágott friss petrezselyem, 10 dkg majonéz, frissen õrölt feketebors, 10 megtisztított spenótlevél szár nélkül, 3 fõtt csirkemellfilé szeletelve, 4 felszeletelt paradicsom.

  • Libamáj rizzsel

    Nagyon ízletes finom eledel a libamáj s annál jobb, minél egyszerûbben van elkészítve. Egy szép nagy libamájat megmosunk és besózunk. Egy sárgarépát s egy fej vereshagymát szeletekre vágva egy lábas fenekére teszünk s ráfektetjük a libamájat, teszünk rá egy jó kanál zsírt és annyi vizet, hogy a libamájat ellepje.

  • Sajtkrémes krumplileves

    Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 20 dkg tejszínes krémsajt, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olívaolaj, 8 dl zöldségleves (kockából), 1 csokor petrezselyem, só, frissen õrölt fekete bors.

  • Juhtúrós csusza kaporral

    Durillo fodros nagykocka tésztát bõ, sós vízben kifõzzük. Lecsurgatjuk, meglocsoljuk a füstölt szalonna kisült zsírjával és tepertõjével, összekeverjük 25 dkg juhtúróval és egy kevés finomra vágott kaporral. Tejföllel tálaljuk.

  • Tárkonyos hús

    Hozzávalók:

    70 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma; 2 kanál zsír, tárkonylevél, egy kevés liszt, 0,5 dl tejföl, só. A galuskához: 50 dkg burgonya, 1 db tojás, liszt, szódabikarbóna, só

  • Háromszínû paprikasaláta

    Hozzávalók: 20 dkg sárga paprika, 20 dkg piros paprika, 20 dkg zöld paprika, 1 tk só, 1 ek cukor, 3 ek ecet, 1/2 kk õrölt feketebors, 1 ek vágott zöldpetrezselyem, 1 ek olaj.

  • Birsalmás csirkemáj

    Hozzávalók: 8 db csirkemáj, 1 közepes nagyságú birsalma (vagy birskörte), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fekete bors, késhegynyi õrölt szegfûszeg.

  • Hideg málnaleves

    Hideg  málnalevesRedukciót felére beforraljuk. Leves alap málnáját vízbe téve felfőzzük, sózzuk, cukrozzuk, beleszűrjük a redukciót. Negyed órát főzzük. Levest sűrítjük: tejfölt, vizet és a lisztet kikeverjük, majd hőkiegyenlítés után szűrőn keresztül a leveshez öntjük, állandó keverés mellett 2-3percig forraljuk, majd még forrón áttörjük. Tűzre visszatéve főzőtejszínnel(szintén hő kiegyenlítés után)dúsítjuk, csak összeforraljuk, majd hideg vízfürdőben hőmérsékletét annyira csökkentjük, hogy hűtőbe tudjuk tenni. Behűtött tejszínt kemény habbá verjük

  • Sárgaborsó leves

    Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 50 dkg csirkeaprólék, 2 l víz, 2 teáskanál só, 1 csokor petrezselyem, 1 db zellergumó, 2 szál sárgarépa, 1 karalábé, bors, 2 gerezd fokhagyma.

  • Zöldborsófõzelék diétásan

    Hozzávalók:
    olívaolaj,zöldborsó,petrezselyem,só,rizstej,étkezési keményítõ,édesítõszer

  • Tojásos burgonyasaláta

    Hozzávalók:

    75 dkg burgonya, 6 tojás, 2 fej lilahagyma, 10 dkg majonéz, 1 evõkanál cukor, 1 evõkanál ecet, fél csokor metélõhagyma, só

  • Medvehagymás krémleves

    Hozzávalók: 3 evökanál olaj, 1 kisebb hagyma, 1 liter zöldségleves, 3 szem burgonya, 1 csokor (kb. 15 dkg) medvehagyma, só, bors, tejszín, mandulaszeletek a díszítéshez.

  • Puncs szelet

    Hozzávalók:

    7 egész tojás, 3 tojás fehérje, 53 dkg porcukor, 1 cs. vaníliacukor, 3 dl tej, 3 cs. puncs pudingpor, 3 evõkanál vaníliakrémpor( vagy liszt), 2 evõkanál eper vagy málnaízû Benco-por, 1/2 dl rum, 20 dkg ráma.

  • Vaniliás, csokis, fahéjas süti

    Hozzávalók: 2dl tejföl, 2dl cukor, 2dl liszt, 1tojás, fél cs. sütõpor, 1 cs. vaniliás cukor, kakópor/ vaníliás cukor/ fahéj (attól függõen milyen izût szeretnénk készíteni, a vaníliás cukorból mindenképpen kell egy csomag az alapba, ha vaníliásat szeretnénk még több kell, és mindenki ízlés szerint teszi bele a hozzávalókat).

  • Töltött paprika

    Szép húsos zöldpaprikáknak magját kiszedjük, ereit kivágjuk s egy tálba rakva, leforrázzuk. Ha egy ideig már álltak, kiszedjük és szitára rakjuk. Elõzõleg már feltehetjük a mártáshoz szükséges egy - 1 és fél kiló paradicsomot, egy kis hagyma és petrezselyem zöldjével, kevés vízzel fõni.

  • Hússal összerakott káposzta

    Tegyünk lábasba egy jó nagy tojásnyi zsírt és ha a zsír forró lesz, tegyünk bele minden személyre egy nagy marék savanyú káposztát számítva, annyit, a mennyire szükségünk van.

  • Almás krémsajt

    Az anyagokat kimérjük és kanállal jól összekeverjük vagy összeturmixoljuk. Kiválóan kenhetõ és ízletes. Kenhetjük a gyermek kenyerére, zsömléjére, esetleg kiflijére.

  • Almás pudingos sütemény

    Hozzávalók:

    - 20 dkg liszt
    - 3 dkg vaj
    - 5 dkg porcukor
    - 2 ek olvasztott méz
    - 1 egész tojás
    - szalalkáli tejben feloldva

    Töltelékhez:

    - 1 kg alma
    - 7 dl víz
    - 30 dkg cukor
    - 4 csomag fõzõs vanília ízû pudingpor
    - 4 dl víz

  • Kolbászleves

    Hozzávalók: 10 dkg füstölt kolbász, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 dl tejföl, 1 csapott evõkanál finomliszt, 1 evõkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, és törött fekete bors, 1 teáskanál piros fûszerpaprika, (csipetnyi erõs paprika is lehet). A galuskához: 1 tojás, és két evõkanál liszt.