rss
  • Marhahús leves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kg marhahús, l kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, l db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, l fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.

    A húst és a csontot hideg vízben fõni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fûszerezzük, majd lassú tûzön puhára fõzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szalonnás pulyakmáj

    Hozzávalók: 50 dkg pulykamáj (szív nélkül), 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor zöldhagyma (szárával együtt), 1 kupica konyak, 1 dl vörösbor, 2 dl tejföl, csipetnyi pástétomfûszer, kedvünk szerint só és törött fekete bors.

  • Savanyú raguleves

    Hozzávalók: 40 dkg disznóhús, 15 dkg leveszöldség, 2 hagyma, 5 dkg rizs, 2 tojás, 1 ek tárkonyecet, 1 dl tejföl, só, bors, csipetnyi paprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dl olaj.

  • Hétköznapi lakomák

    Iván Gizella könyvének érdeme, hogy étel-összeállításaiban fõszerephez jut a hagyományokat tisztelõ, egészséges és tudatos táplálkozás. Teljesen igaza van, amikor kijelenti, hogy a fõzés nemcsak tudomány, hanem fantázia, kreativitás, türelem és szeretet, elsõsorban családszeretet kérdése is.

  • Hideg hal tartár mártással

    Veszünk egy szép süllõt, megtisztítjuk, fölbontva jól megmossuk, azután kívül–belül megsózva 1-2 órán át fekve hagyjuk. Halfõzõ edényben, háromnegyed részben vizet teszünk, azt ízlés szerint savanyítjuk egy kis borecettel, 1-1 sárgarépa, petrezselyem gyökeret megtisztítva, karikára vágva, pár szem borst, 1 babérlevelet, kis citromhéját teszünk bele.

  • Ham and eggs

    Hozzávalók: 2 szelet sonka, kevés vaj vagy olaj, 2 tojás, kevés só, bors.

  • Zöld dió

    Félig érett, zsenge diókat (legjobb június közepén) kötõtûvel sûrûn megszurkálunk, nyolc napig vízben áztatjuk õket, a vizet ez idõ alatt naponta változtatjuk. Nyolc nap múlva a diókat habüstbe tesszük és gyönge sziruppal félpuhára fõzzük.

  • Ananászos-rizsas fánk

    Hozzávalók: 5 dkg (a levével együtt) ananász, 2 dkg mazsola, 10 dkg rizs, csipetnyi só, 3,5 dl tej, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt, 1 evõkanál vaj, 2 tojássárgája, a tetejére porcukor, olaj, a sütéshez;

  • Bereznay Tamás: Fõzni gyerekjáték

    Bevált receptek sietõs anyukáknak

    Mit fõzzek? – teszi fel magának naponta a kérdést sok százezer háziasszony a világon. Mit fõzzek, ami hamar elkészül, nem drága, finom, és még a gyerekek is megeszik? Mit fõzzek, ami mindezen túl még lehetõleg egészséges is? Bereznay Tamás könyve ezekre a naponta felmerülõ kínzó kérdésekre kísérel meg válaszolni. Olyan finomságokat ajánl, melyek többsége a munkából hazaérve, este is gyorsan összedobható, és amelyek ízkombinációikkal, érdekességükkel a legkisebbeknél is sikert aratnak.

  • Diós káposztarolád chilimártással

    Hozzávalók 4 személyre: 250 g konyhakész rizs, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 50 g mazsola, 30-30 g pisztácia és píneamag, 50 g durvára aprított dió, só, 1/2 tk. õrölt koriander, 1 fej káposzta, 3 ek. vaj, 2 csõ piros húsú chilipaprika, 250 ml erõleves, 200 ml tejszín.

  • Paradicsomos nyúlragu

    Hozzávalók: 60 dkg nyúlcomb, vagy lapocka, 20 dkg paradicsom, 20 dkg gomba, 3 dkg liszt, 3 dl fehérbor, 1 dl olaj, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, õrölt bors, só.

  • Tejszínes krumpli

    A krumplit meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük, és forrásban lévõ vízben kb. 4 percig elõfõzzük, majd leszûrjük és papírtörlõvel felitatjuk a nedvességet. 3 dl fõzõtejszínt 0,5 dl tejjel összekeverünk.

  • Pezsgõspohár

    Elkészítés:

    Az ananászt tálba tesszük, megszórjuk a cukor felével, és kb. 2 óra hosszára betesszük a hûtõbe. Megmossuk a narancsot, a citromot, és karikára vágjuk, tálba tesszük, megszórjuk a maradék cukorral, leöntjük a konyakkal, és ezt is behûtjük. A narancsos keveréket kivesszük a hûtõbõl, sûrû szitán átpasszírozzuk, és hozzákeverjük az ananászhoz. Visszatesszük a hûtõbe. Tálalás elõtt tört jeget készítünk, azaz jégkockákat konyharuhába csomagolunk, és húsklopfólóval összetörjük. Kevés tört jégre kétharmadig adagoljuk a poharakba az ananászos gyümölcsöt, és felöntjük egyharmad rész jéghideg száraz pezsgõvel.

  • Sárgarépa krémleves

    Sárgarépa krémlevesA hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Egy minimum két literes fazékban az olajon közepes lángon megpirítjuk (a turmixolás miatt kell a nagyobb fazék). Miközben kavargatjuk a hagymát, megtisztítjuk a sárgarépákat, és nagyobb darabokra vágjuk, egyenesen mehet a fazékba. Ráöntjük az egy liter vizet, beletesszük a két leveskockát, és lefedve főzzük forrástól 20 percig. Ha lejárt az idő, fakanállal kiveszünk egy darabot a fedőre, és ha már el tudjuk vágni vele, eléggé megpuhult. Ekkor levesszük a tűzről, beleszórjuk a szárított snidlinget és beleöntjük a tejet.

  • Virgin Banana Colada

    Hozzávalók: 1 nagyon érett banán karikákra vágva, 12 cl ananászlé, 5 cl sûrû kókusztej, 1 gömb ananászsörbet vagy fél csésze tört ananász, 1 gömb jégkása.

  • Baconös csirkemell

    Baconös csirkemellA csirkemellet csíkokra vágjuk, egy tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 evőkanál mustárt, és legalább két órára hűtőbe tesszük. Ezalatt az uborkát alaposan megmossuk, lereszeljük, besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk. A fokhagymát vékony karikákra vágjuk, a kaprot picire aprítjuk. Az uborkát alaposan kicsavarjuk, hozzátesszük a joghurtot, a fokhagymát, a kaprot, sózzuk, borsozzuk, és mehet be a hűtőbe. A csirkemellet jó szorosan betekerjük a csíkozott baconbe, és egy tepsibe vagy jénaiba egymás mellé helyezzük.

  • Kókuszos ananászturmix

    Hozzávalók: 1 kicsi ananász, 1 dl kókusztej, 1 kicsi banán, 1 alma (savanyú), 1 kiskanál méz, 1 dl ásványvíz.

  • Baconos gombás kalács

    Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 g élesztõpor vagy 2,5 dkg friss élesztõ, 1 teáskanál só, 1 evõkanál cukor, 3 - 3,5 dl tej (a liszt minõségétõl függõen), 1 tojás sárgája, olaj, bacon, gomba, olajbogyó, egy kevés sajt, 1 tojás.

  • Borított, vagy rakott káposzta

    Egy lábasba pirítunk egy kevés hagymát egy kanál zsírban s aztán beleteszünk 1 kiló megmosott és jól kinyomkodott savanyú káposztát. Befödve pároljuk, amíg megpuhult, gyakran megkavarva, mert könnyen odaég. Egy másik lábosban ez idõ alatt szinte puhára párolunk 1/4 liter jó fajta rizst.

  • Török rizsleves alap

    Hozzávalók: 1 liter tyúkleves, fél evõkanál vaj, 3 evõkanál rizs.

  • Sörben sült burgonyagombóc

    Hozzávalók: 50 dkg sós vízben fõtt burgonya, 2 db egész tojás, 6 evõkanál liszt, 1,5 dl világos sör, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sütõpor, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi szerecsendió-virág, késhegynyi õrölt gyömbér, ízlés szerint só.